Kempische villa met houten plafond als blikvanger

HaBé Bouwen in Stijl

In villa bouwend Nederland staat HaBé Bouwen in Stijl bekend om zijn fenomenale projecten, waarmee eigenaren en broers Hans en Bertus van Ginkel al bijna vijfentwintig jaar niet zomaar huizen maar dróómhuizen realiseren. En dat geldt ook voor deze villa in Kempische stijl, die de verwachtingen van de bewoners, door onder andere het houten plafond en de fantastische huisbar, ruimschoots overtroffen heeft. Het bouwbedrijf goot het ontwerp van architectenbureau DBL in gedetailleerde bouwtekeningen en leverde puur vakmanschap.


Entree

Houten plafond, kempische villa, The Art Of Living

Alle leveranciers van de entree

Stalen deuren

De Rooy Metaaldesign

Realisatie keuken

HomeKeukens

Warm interieur

We betreden de woning via de statige, met natuursteen omlijste voordeur en staan direct in een warm ogende hal met vide, waar een rustieke eikenhoutentrap met smeedijzeren spijlen en een robuuste eikenhouten balustrade naar de bovenverdieping en het souterrain leidt. Wat meteen opvalt, is dat het licht aan alle kanten de hal in stroomt. Parallel aan de voordeur geeft een dubbele stalen taatsdeur zicht op de keuken. Het mooie aan de tot standkoming van deze woning is dat de bewoners goed wisten wat ze wilden. Het ontwerp lag er al, er is door HaBé Bouwen in Stijl vooral meegedacht aan de uitvoering.

Ook wat het interieur betreft, zagen de bewoners precies voor zich hoe ze wilden wonen: mooi, maar vooral práktisch. “Waar mijn man en ik het al snel over eens waren, is dat we een houten plafond wilden, vanwege de warme uitstraling”, vertelt de bewoonster. Een houten plafond in combinatie met de donkere keuken en natuurstenen vloer heeft de woonkeuken een strakke, natuurlijke uitstraling gekregen. Hoewel de keuken, het eetgedeelte en de living zich in één open ruimte bevinden, bakent de overgang in het materiaalgebruik de verschillende woonfuncties af.


Bovenverdieping

Houten plafond, kempische villa, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Binnendeuren

Top Deuren

E-installatie

Roseboom Techniek

Duurzaamheid

Deze Kempische villa ziet er qua stijl weliswaar uit alsof ze altijd al op deze bodem heeft gestaan, maar wat duurzaamheid betreft voldoet ze aan alle hedendaagse standaarden. De woning is voorzien van dubbelglas, goede isolatie en een lucht/water-warmtepomp, die op een zeer efficiënte manier de energie uit de buitenlucht haalt en de woning zowel verkoelt als verwarmt. “Daarnaast is het dak van het bijgebouw bedekt met zonnepanelen”, vertelt Chris van Donkelaar van HaBé. “Die liggen een op een met het hoogste punt van het dak en zijn afgewerkt met zetwerk op kleur.


Tuin

Houten plafond, kempische villa, The Art Of Living

Alle leveranciers van de tuin

Bouwbedrijf

HaBé Bouwen in Stijl

Zwembaden

Waterwel Zwembaden

Exterieur

Houten plafond, kempische villa, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Bouwbedrijf

HaBé Bouwen in Stijl

Kempische Stijl

“We hadden even de tijd nodig om de knoop door te hakken toen dit perceel op ons pad kwam”, vertelt de bewoonster, “maar mijn man en ik zeiden tegen elkaar: ‘Als we nog ooit een vrijstaande woning willen bouwen, dan is nu onze kans.’ Daarna zijn we gaan kijken: wat voor stijlen zijn er? Al snel kwamen we bij de Kempische stijl uit.” Architectenbureau DBL goot hun wensen in een constructietekening en vroeg de vergunningen aan. Hans: “De karakteristieke stijl wordt gekenmerkt door de typische dakkappellen voorzien van natuurleien en de smeedijzeren muurankers. Het metselwerk in kruisverband is iets wat je zelden ziet en bevat indrukwekkende details, zoals de hanenkammen, muizentanden en het boeren-vlechtwerk.” Al met al maakt dit vakwerk het exterieur een plaatje om naar te kijken.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 20-04-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten