Kempische woning aan het water

Bouwbedrijf van Leent

De eigenaren van deze woning in Kempische bouwstijl lieten deze bouwen door Bouwbedrijf van Leent. Het was een bewuste keuze om voor een bedrijf uit de regio te kiezen, met wie “direct een goede klik was en snel geschakeld en gestart kon worden”, aldus de enthousiaste bewoners. Ook andere partijen uit de buurt werden ingeschakeld, zoals interieurarchitectenbureau Fab21, Jor Garden Hoveniers en Wubben. Chan architecten voor het woningontwerp. Het resultaat? Een heerlijke plek met een eigen twist. 


Benedenverdieping

Kempische woning, architectuur, Bouwbedrijf van Leent

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Interieurarchitect

FAB 21

Stalen deuren

Blecks Stalen Deuren

Maatwerk keuken- en interieurbouw

Wood Creations

Kunst

VIVE

Tegelwerken

Sol-Bouw B.V.

Gordijnen

Creadea

Trap in de hoofdrol 

Het eerste dat opvalt bij binnenkomst zijn de fraaie trap en de verlichting in de hoge entree. De trap is van eikenhout vervaardigd en heeft dezelfde coating als de deuren. Het draagt bij aan de eenheid die de woning uitstraalt. Dit zie je ook terug in het materiaal van de zwarte ranke trapleuning: deze is van staal net als een aantal deuren. De trap wordt verlicht met ingebouwde wandspots en hanglampen vanaf het hoge plafond. Deze hebben verschillende armaturen, uitgezocht door de bewoonster, die veel affiniteit heeft met interieurinrichting. “Samen met Monique van Holstein van Fab21 is de basis voor het interieurontwerp en het lichtplan neergezet. Van daaruit ben ik zelf verdergegaan.” 

Uitgangspunt voor het interieur 

De royale keuken is een belangrijke plek in huis; niet alleen wat gebruik betreft, maar in het bijzonder als uitgangspunt voor het stoere en warme materiaal- en kleurgebruik. Leer, stof, hout, brons, bruin, zwart, wit en crème zijn hierdoor toegepast in de rest van het interieur. De keuken is op maat gemaakt met donkere eikenhouten kastfronten, een stoer zwart marmerlook composiet werkblad en bronzen details zoals de lattenwand. Het kookeiland heeft een groot werkblad waar ruim plaats is voor vier personen dankzij heerlijk zittende barstoelen, die uitgevoerd zijn in een lichte kleurstelling, net als de zes eetkamerstoelen aan de ronde houten eettafel met stalen conische poot. De tafel is op maat gemaakt van hetzelfde materiaal als de keuken. Het kookeiland verspringt speels naar rechts ten opzichte van de kastenwand met spoelbak en apparatuur. Hierdoor is er een logische plek voor de eettafel in de erker bij de openslaande deuren. Er is bovendien nog een nis met een wijnklimaatkast, waardoor het de bewoners aan niets ontbreekt in de keuken. 

Rustig geheel  

De woonkamer, die in open verbinding staat met de keuken, bevindt zich in de vide met fraaie eikenhouten balken. Door de vide en de grote raampartijen, grenzend aan de tuin, is het een heerlijke lichte ruimte. De strakke lijnen van de grote bank worden onderbroken door de ronde salontafel. Het kleurgebruik van de keuken is terug te zien in het tv-meubel en de op maat gemaakte sidetable met afgeronde hoeken. Het ton-sur-ton karpet maakt de zithoek helemaal af. Zittend op de bank kijk je naar de hoge hoekhaard die ook vanuit de eethoek zichtbaar is. De verlichting ten slotte, is sfeervol en bestaat uit prachtige wand- en hanglampen. 


Bovenverdieping

Kempische woning, architectuur, Bouwbedrijf van Leent

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Tegelwerken

Sol-Bouw B.V.

Douche & kranen

Hotbath

Achterwand bed

3M Interieurmakers

Materialenmix  

Boven ligt een eikenhouten vloer, net als in de beneden gelegen masterbedroom. In de rest van de woning liggen stoere tegels geïnspireerd op een Bourgondische stijl, perfect passend bij de Kempische stijl van de woning. De masterbedroom met inloopkast en de en-suitebadkamer zijn uitgerust met dezelfde materialenmix en kleurstelling als de rest van de woning. Achter het bed is een lattenwand geplaatst met daartussen een luxe behang. De nachtlampjes met hun organische vormgeving geven een mooi contrast met de rechte belijning van de bed-achterwand. Ook de kaptafel is op maat gemaakt en heeft een grote spiegel van rookglas. De woning heeft twee badkamers: een badkamer en-suite die grenst aan de masterbedroom en een badkamer op de eerste verdieping voor de kinderen. In de en-suitebadkamer zijn dezelfde materialen toegepast als in de keuken, waardoor eenheid is gecreëerd. De donkere tegels in de douche met dubbele rainshower, zijn verticaal geplaatst en benadrukken de hoogte. De bronzen ‘details’ zijn terug te zien in de kranen. Het eiken komt boven in de badkamer terug in de balk in het plafond en in de wastafel. De betonlooktegels en de zwarte kranen geven de badkamer een stoere uitstraling.


Exterieur

Kempische woning, architectuur, Bouwbedrijf van Leent

Alle leveranciers van het exterieur

Leverancier vouwwand

Kugeko

Fabrikant glazen vouwwand

Solarlux Nederland

Harmonicadeuren  

De woning heeft een grote lichte tuinkamer die vanuit de hal toegankelijk is. De grote glazen harmonicadeuren kunnen geheel open. Hierdoor lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over en kan er op zomeravonden nog lang genoten worden van de tuin. De gemetselde wand geeft de tuinkamer een robuuste uitstraling. De stoere rail met spots, de hoge bartafel en het keukenblok in eiken maken de prachtige look van de tuinkamer compleet. 

Speels  

Over het ontwerp van de woning vertelt de bewoonster: “We wilden graag een Kempische bouwstijl. We hebben veel ideeën opgedaan via Pinterest.” De uitdaging bleek de positie van de woning op het hoekkavel met hoogteverschillen, grenzend aan water en een weg. Het leverde een speels vormgegeven en gepositioneerde woning op met opvallende houten balken. De Kempische stijl is onmiskenbaar met een ovaal raampje, rondingen in de deur, een dichtgemetseld raam en Kempische stenen die origineel ogen, maar een verbeterde versie van oude paapstenen zijn. De dakpannen hebben een verouderde look. De woning is gebouwd door Bouwbedrijf van Leent die veel ervaring heeft met deze bouwstijl. 


Tuin

Kempische woning, architectuur, Bouwbedrijf van Leent

Alle leveranciers van de tuin

Ontwerp & tuinaanleg

Jor Garden Hoveniers

Buitendouche

LB Solutions

Eenheid tussen binnen en buiten 

Joris van Dijk werd in de bouwfase van het huis al betrokken voor het tuinontwerp en realiseerde met zijn team Jor Garden Hoveniers de aanleg van de hele tuin. “Joris heeft onze ideeën en wensen vertaald en verwerkt in een prachtig tuinontwerp, dat goed past bij onze woning en de ligging van de kavel”, aldus de bewoonster. Rondom de tuin zijn betonnen keerwanden geplaatst om de maximale ruimte van de kavel te benutten. De keerwanden zijn fraai bekleed met duurzame geschaafde planken van hardhout. Door volwassen hagen te planten, ontstond er direct privacy. Op het terras met meerdere zitgedeeltes, kan de hele dag door genoten worden van het mooie groen. De haag aan de zijkant van het huis is glooiend gesnoeid. Met de ronde vormen van diverse hagen en de grote groenblijvende bollen wordt er een speels effect gecreëerd. Het niveauverschil in de tuin is slim benut door het creëren van brede trappen waar je ook heerlijk op kunt zitten. Eén van de brede trappen komt uit op de vlonder van aanlegsteiger voor de boot. De stoere buitendouche dient in de zomer als heerlijke verkoeling. Er zijn natuurlijke materialen en vormen toegepast in deze hele tuin. De keramische tegels in een Belgische hardsteenlook zorgen voor een naadloze overgang van binnen naar buiten. Door in de tuin dezelfde soort materialen en kleuren te gebruiken als binnen, is er een rustige eenheid tussen de woning en de tuin; precies zoals de bewoners wensten. 

Editor: Media Team

Datum: 01-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Wesley van Bergen