Kempische woning met houten keuken

Visie B.V., FAB21 en Van Leent

Aan een laan in het Westlandse kassengebied staat een schitterende woning in Kempische stijl, naar een ontwerp van architect Richard Kool van Visie B.V. De droomwoning van de bewoners is tot stand gekomen dankzij de soepele samenwerking met Visie, FAB21 interior design en Bouwbedrijf van Leent. In de gehele woning tref je een verfijnde inrichting, maar de houten keuken is de absolute eyecatcher hier!


Indeling

Houten keuken, degelijk, kempisch, the art of living

Alle leveranciers van het exterieur en bovenverdieping

Aannemer

Bouwbedrijf van Leent

Architect

Visie B.V.

Optimaal benut

De woning is gebouwd op een brede kavel waar voorheen kassen stonden. Doordat er in de breedte is ontworpen, wordt de kavel optimaal benut en heb je bij het betreden van de voortuin direct een prachtig zicht op een groot deel van het karaktervolle huis met opvallende ramen en kozijnen. De woning bestaat uit een hoofdgebouw en een bijgebouw met garage en een grote schuur die dankzij onder andere een bar en comfortabele zithoek, dienstdoet als ‘mancave’. In de tuin is een ruime, gezellige veranda en een luxe jacuzzi met buitendouche. Het hoofdgebouw heeft een indrukwekkende entree, maar is ook via de prachtig afgewerkte bijkeuken te betreden. Via de hoofdentree kom je in de grote, uitnodigende leefkeuken, die uitkomt op de sfeervolle living aan de ene zijde en de bijkeuken en een game- en TV-kamer aan de andere zijde.


Woonkamer

Alle leveranciers van de woonkamer

Interieurarchitect

FAB 21

Maatwerk interieurbouw

Westwood Meubels & Interieurs
Houten keuken, degelijk, kempisch, the art of living

Rustig beeld

De inrichting van de woning komt uit de koker van FAB21, die vanaf het eerste ontwerp van de woning samenwerkte met architectenbureau VISIE. Interieurontwerpster Monique van Holstein: “We hebben de meeste tijd gestoken in het architectonische plan. De routing van het huis is waar we als allereerste over meedenken. Dat doen we niet altijd, omdat we ook wel later worden betrokken in een project.” Over het materiaalgebruik vertelt Monique: “We proberen altijd een goede mix te vinden van materialen. Zo hebben we een lichte houten eikenvloer hier in de woonkamer gecombineerd met een donkere eikenhouten wandmeubel. We vinden het verder belangrijk dat het allemaal rustig is.


Woonkeuken

Houten keuken, degelijk, kempisch, the art of living

Alle leveranciers van de woonkeuken

Interieurarchitect

FAB 21

Maatwerk keuken

Westwood Meubels & interieurs

Gastvrij en warm 

De riante houten keuken met natuurstenen vloer, is met recht een woonkeuken en de centrale plek in huis. Dit is de plek waar de bewoners en hun gasten veel tijd doorbrengen. En dat is niet verwonderlijk gezien het uitnodigende en warme karakter van deze ruimte, die in sfeer en beleving helemaal past bij de rest van het huis. De houten keuken is voorzien van een kookeiland met barkrukken en een achterwand met inbouwapparatuur en is uitgevoerd in warmelichte eikenhouten deuren en een aanrechtblad van donker composiet. De servieskast in de kleur van de muur is voorzien van een koffiepantry, TV en achterwanden met hetzelfde linnen behang als van de haardombouw, die grenst aan de grote donkere houten eettafel met blauwe comfortabele fauteuils en een industriële lamp.  


Ontwerp

Natuurlijke materialen

De Kempische bouwstijl wordt gekenmerkt door natuurlijke materialen en afgeronde ornamenten. Om de authentieke identiteit van de Kempische bouwstijl te benadrukken wordt doorgaans gebruik gemaakt van oude balken en verouderde stenen. Architect Richard Kool van Visie BV gebruikte nieuwe materialen met een verouderde look, zoals de nieuwe gemetselde stenen en dakpannen die hij met de bewoners uit België haalde. “Voor de dakpannen en stenen zijn de bewoners en ik samen op pad gegaan, dat kenmerkt ook wel onze samenwerking.” Met zijn eerste ontwerp zat hij meteen goed bij de bewoners, die alleen aan de voorzijde van het huis ‘nog iets uitstraling misten’. Richard: “Aan de voorgevel hebben we eikenhouten bekleding in verschillende breedtes aangebracht, dat maakt het wat speelser. Het hout vergrijst in de loop der tijd trouwens prachtig.”  


Exterieur

Houten keuken, degelijk, kempisch, the art of living

Alle leveranciers van het exterieur

Jacuzzi

Silverspas

Tuinontwerp en aanleg

Jor Garden Hoveniers

Ook buiten is het mooi 

Fred Zuidgeest van multidisciplinair Bouwbedrijf van Leent vertelt over de bouw van de woning: “We hebben met heel veel plezier met de bewoners, deze woning gebouwd. Deze is geheel op traditionele, oerdegelijke wijze tot stand gekomen, zonder prefab-onderdelen. Er is keramische steen gebruikt en al het houtwerk, van planken tot massief hout, is ter plekke door onze timmerman verwerkt en op maat gemaakt. Zo zijn de luiken en dakkappellen van onze hand, net als bijvoorbeeld de binten op zolder en balken bij de veranda. Hierdoor heb je een chic aanzicht. De strak aangelegde tuin met heerlijke jacuzzi is duidelijk de kers op de taart. 

  

Editor: Media team

Datum: 12-11-2021

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender geschreven voor magazine nr.5 2021

Fotografie: Jaro van Meerten