
Met enige regelmaat zijn er nieuwigheden op het gebied van tegelverharding die opduiken in de Nederlandse tuin. Een aantal jaren geleden werden we overspoeld met allerlei soorten natuursteen uit het Oosten. En ook binnenlandse betonproducenten presenteren jaarlijks miraculeuze toplagen op een betonnen tegel. Vanuit de marketing worden allerlei superlatieven gebruikt, het één nog mooier dan het ander. Terugkijkend zien we dat veel tegels de klanten teleurstellen. Niet dat deze producten slecht zijn, maar misschien werd er meer beloofd dan er waar kan worden gemaakt… De laatste nieuwigheid op het gebied van tegels voor in de tuin zijn de keramische tegels. Hoe moeten we daarnaar kijken?
Keramische tegels worden in een bepaalde maat gemaakt door een mix van minerale grondstoffen samen te persen. Op deze samengedrukte tegels wordt een toplaag aangebracht en deze wordt vervolgens urenlang gebakken in een hete oven. Door dit bakproces krijgt de keramische tegel enkele unieke eigenschappen die zeer bruikbaar zijn in de Nederlandse tuin.
Een keramische buitentegel is kleurvast, krasvast en maatvast. De tegels nemen dus geen vocht of vuil op en zijn gemakkelijk schoon te houden. Dit klinkt als een reclamespot voor een TellSell product voor huisvrouwen, maar het is wel waar! Alle tegels die buiten liggen worden vuil door stof en water, maar een keramische tegels is steeds opnieuw goed te reinigen. Voor veel van onze opdrachtgevers die hun tuin willen renoveren een argument om voor keramiek te kiezen. Op het vlak van het ontwerpen van de tuin krijgen we opeens nieuwe mogelijkheden. De vloer van binnen naar buiten door trekken ziet er opeens heel mooi uit. De tegel verkleurt immers niet en dus zien de tegels erbinnen en buiten jarenlang hetzelfde uit!
-Een belangrijk nadeel is de prijs. De kwalitatief hoogwaardige tegels zijn in aanschaf al niet het goedkoopste op de markt. Maar het is vooral de verwerking die de verharding duur maakt. De ondergrond aanbrengen en het voegen zijn arbeidsintensieve handelingen en doen dus wezenlijk mee in de prijs per vierkante meter.
-De voegen zijn het meest kwetsbaar onderdeel in de terrassen. Door weersinvloeden kunnen delen van de voegen eruit springen en moet je er rekening mee houden dat het opnieuw voegen van het terras bij het onderhoud hoort. Hoe vaak? Dat ligt aan de strengheid van de winters.
-Dikkere elementen zijn maatwerk. Een trede, een dikkere zwembadrand, een verhoogde border; het is allemaal te maken van keramische tegels, maar het is maatwerk en daarmee duur. Van veel betonproducten en natuursteen zijn er standaard al tegels, borderranden en zwembadranden en dus kan de vormgever naar hartelust combineren. Een keramische tegel is slechts 2 cm dik en dikkere elementen moeten op maat worden geslepen en geplakt.
Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dat is een afweging voor ieder persoonlijk te maken. De keramische tegel heeft zijn intrede gedaan in onze tuinen en volgens Sparq Tuinen is het een blijvertje! Het is een zeer bruikbaar, duurzaam en fraai product dat een goede toevoeging is aan het pallet van materialen dat we in de tuin kunnen toepassen.
Tekst: Redactie The Art Of Living
Fotografie: Sparq Tuinen
____
____