Keramische tegels | wanden en vloeren | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen

Keramische tegels

Wanden en vloeren van de toekomst

De laatste jaren zijn er enorme veranderingen merkbaar op interieurgebied. En dan specifiek als het gaat om wand- en vloerbekleding. Gezien de toenemende mogelijkheden van keramische tegeltoepassingen en dankzij ontwikkelingen op het gebied van productietechniek, wordt dit materiaal een meer gangbare keuze voor zowel consumenten als professionele ontwerpers. Van een voorheen stoffig of kil imago is dan ook geenszins sprake meer.

De toekomstverwachtingen zijn rooskleurig, met vele voorziene mogelijkheden die de creatieve en modebewuste geest uitdagen om nieuwe toepassingsgebieden te verkennen. In samenwerking met de professionals van Douglas & Jones een overzicht van de allerlaatste ontwikkelingen.

Elk denkbaar materiaal in keramiek

Een duidelijke tendens in de huidige markt is de productie van elk denkbaar materiaal in keramiek. Inmiddels zijn deze ogenschijnlijk niet meer te onderscheiden van de echte materialen. De mogelijkheden hierin lijken eindeloos. Beton, natuursteen, hout en zelfs het meest exclusieve marmer. Dit, in combinatie met de uitstekende fysieke karakteristieken, maakt keramiek tot één van de meest veelzijdige kwaliteitsmaterialen. Niet voor niets dat dit materiaal naar verwachting steeds vaker de voorkeur krijgt ten opzichte van de ‘echte’ materialen. De sfeerbeleving van het natuurlijke product wordt hierdoor perfect gecombineerd met de vele productvoordelen van keramiek.

Keramische tegels | wanden en vloeren | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen


“Keramiek is één van de meest veelzijdige kwaliteitsmaterialen”


Keramische tegels | wanden en vloeren | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen

Size matters
Een andere duidelijke ontwikkeling in de tegelmarkt is het formaat. De opmars van grote tegels is duidelijk waarneembaar. In de afgelopen jaren is het formaat van de tegel steeds groter geworden. Afmetingen die een aantal jaar geleden als ‘groot formaat’ werden bestempeld, zijn inmiddels de standaard geworden. Deze trend gaat zich ongetwijfeld doorzetten en wordt ook ondersteund door ontwerpers met grote reputaties als Studio Piet Boon.

Eén van de meest recente producten in de tegellijn Piet Boon by Douglas & Jones is de Giant Tile. Hoewel niet de grootste tegel die momenteel beschikbaar is op de Nederlandse markt, spreken de afmetingen tot de verbeelding: 120 x 120 cm en slechts 6 mm dik. De zeer beperkte dikte maakt de tegel nog opvallend handzaam tijdens de verwerking. Het ruimtelijke en elegante effect van deze tegel op de wand of vloer is met recht reusachtig te noemen.


“Het ruimtelijke en elegante effect van deze tegel op de wand of vloer is met recht reusachtig te noemen”


Ruimtelijker
Een absoluut esthetisch voordeel van grootformaat tegels is dat deze de ruimte als het ware groter laten lijken. Met minder voegen en grotere vlakken lijken wanden en vloeren één geheel te worden waardoor alles ruimtelijker oogt. Dit effect kan nog verder worden opgewekt door te kiezen voor een smalle voeg (indien mogelijk in de toepassing) en een voegkleur die aansluit bij de tegel. Hierdoor vallen de voegen als het ware weg tussen de tegels.

Grenzeloze mogelijkheden
Er zijn al producenten die tegels kunnen maken ter hoogte van een complete verdieping. In de nabije toekomst worden betegelde vertrekken zonder horizontale voegen dus mogelijk. Naast de schaalvergroting in het formaat zijn deze platen inmiddels flinterdun, wat de verwerkingsmogelijkheden aanzienlijk vergroot. Juist de combinatie van verbeterde materiaallooks en de grotere diversiteit in tegelafmetingen heeft het keuzepallet voor de consument en professioneel ontwerper de laatste jaren dan ook aanzienlijk doen toenemen. Door deze nieuwe ontwikkelingen wordt het steeds verleidelijker om nieuwe toepassingsmogelijkheden met keramiek te verkennen.

 


“Keramische materialen creëren een beleving en uitstraling die past bij elke smaak”


Keramische tegels | wanden en vloeren | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen

Steeds interessanter
Door de uitstekende levensduur en krasbestendigheid wordt keramiek traditioneel vooral overwogen bij de materiaalkeuze voor vloerafwerking en wanden in de keuken, badkamer en het toilet. Maar ook buiten deze traditionele vlakken wordt keramiek door eerdergenoemde ontwikkelingen een steeds interessanter alternatief voor allerlei materialen. Denk aan de bekleding van buitengevels, tuin- en (dak)terrasverharding, traptreden en exclusieve decoratie van meubilair zoals (keuken)kasten, tafel- en aanrechtbladen, kookeilanden of andere losstaande elementen in de ruimte.

Het laten terugkomen van dezelfde materialen en kleuren in horizontale en verticale vlakken in diverse aaneengeschakelde verblijfzones werkt verbindend en genereert rust en ruimtelijkheid in het ontwerp. Dit basisuitgangspunt garandeert met keramische materialen een beleving en uitstraling die past bij elke smaak: van modern of klassiek tot vintage, van knus en warm tot industrieel, van basic tot luxueus of extravagant.

Uitdagend
Ook het spelen met patronen in diverse formaten en afwerkingen leidt vaak tot een spannende mix als eindresultaat. Bijvoorbeeld door extreem groot af te wisselen met extreem klein, of ton sur ton tinten met speelse dessins. Of robuuste met glanzende texturen. Juist de combinatie van diversiteit in maten en materiaallooks maakt keramische tegels met recht een serieuze optie voor de juiste functionaliteit en sfeer voor bijna elke situatie. In de toekomst zullen de toepassingsgebieden waar keramiek goed scoort alleen maar uitbreiden. Ongetwijfeld wordt de creatieve geest van de consument en professioneel ontwerper met deze wetenschap nu al uitgedaagd.

Tekst: Inge Ruijs

 

___

Douglas & Jones, Special edition, Tegelgroep, wanden en vloeren

The Art of Living Selections | De mooiste wanden & vloeren  


Magazine The Art of Living ging de samenwerking aan met Tegelgroep Nederland om een special edition te publiceren over de mooiste wanden & vloeren. Je kunt deze special edition nu online bekijken. Benieuwd? Klik snel door!

__
Bekijk hier de speciale editie | Wanden & Vloeren!