Keuken tips

Keuken tips

Grillo

Krijg jij al stress omdat je een nieuwe keuken wilt gaan kopen? Dat is helemaal niet gek, er komt natuurlijk veel bij kijken en er moet over veel praktische zaken nagedacht worden. Van het bepalen van de stijl tot het bepalen van de keukenopstelling. Zou jij kiezen voor een open keuken, een kookeiland of toch een gesloten keuken? Je zal waarschijnlijk wel wat tips kunnen gebruiken die zullen helpen bij het aanschaffen van een keuken.

Het kopen van een nieuwe keuken, hier heb je waarschijnlijk naar uit gekeken en even voor gespaard. Het is een aankoop waar je jarenlang plezier van wilt hebben. In welke keuken zie ik mezelf nu en over twintig jaar staan? Het gaat om een grote uitgaven en een overhaaste beslissing maken is geen optie.

moderne keuken, Tieleman Keukens, modern, keuken, The Art of Living

1.De basis


Bedenk als eerste waar de keuken moet komen en bekijk de vorm van deze ruimte goed, nu kan de opstelling namelijk bepaald worden. Beschik je over een lange smalle ruimte dan zal er een parallelle keuken of rechte keuken gevestigd kunnen worden.

Heb je een grote vierkante ruimte, dan zijn er net wat meer mogelijkheden. Kies dan voor een hoekkeuken, een keuken met bar, een keuken met een kookeiland of een eilandkeuken waarbij de wanden vrij worden gehouden. Houd bij het kiezen van een opstelling rekening met voldoende opberg-, loop- en werkruimte.

Denk ook alvast na over de draairichting van de kastdeuren. Hier denk je misschien niet gelijk aan, maar het is wel slim om dit mee te nemen bij de aankoop. Het is namelijk erg vervelend als de kastdeuren aan de verkeerde kant opendraaien. Voorkom hiermee dat je om een deur moet lopen om er iets uit te pakken, dit zou vervelend zijn.

2.Werkdriehoek


De werkdriehoek, daar heb je misschien nog nooit van gehoord. De gootsteen, kookplaat en koelkast vormen samen deze werkdriehoek, ofwel de plekken waar jij het meest actief bent in de keuken. Het is praktisch om deze drie elementen dicht bij elkaar te plaatsen, zo bespaar je onnodig lopen. Vooral de kookplaat en de gootsteen zijn ideaal om dicht bij elkaar te hebben. Heb jij een grote keuken, dan zal de werkdriehoek automatisch wat verder uit elkaar liggen. Je werkt het fijnste in eigen keuken wanneer je de zijdes van de werkdriehoek bij elkaar opgeteld maximaal zes meter zijn.

3.Apparatuur


Kies je ervoor om apparatuur in de keuken te plaatsen, zoals een oven, maak het jezelf dan comfortabel. Niet meer door je knieën zakken zoals vroeger, maar de apparaten gewoon op ooghoogte kunnen bedienen, hoe fijn is dat! Ben jij nu opzoek naar luxe keukenapparatuur, neem dan eens een kijkje op de website van Gaggenau.

4.Zorg voor een goede voorbereiding


Voordat je in gesprek gaat bij een keukenzaak is het slim om jezelf goed voor te bereiden. Maak een wensenlijst voor jezelf. Welke apparaten wil je in de keuken, welke neem je mee van de oude keuken en hoeveel kastruimte zou je graag willen? Bedenk naast alle wensen ook het beschikbare budget. Wees ook open over dit budget naar de verkoper toe, nu weet hij goed in welke richting hij moet denken en kan hij het juiste advies geven.

Heb je alles op een rijtje gezet dan is het slim om een afspraak te plannen in de keukenzaak zelf. Zo’n afspraak kan een paar uur duren en het is fijn om hier voldoende tijd voor te hebben zodat alles verloopt zoals jij wenst. Neem een op schaal getekende plattegrond mee van de ruimte waar de keuken komt te staan. Heb je de ruimte zelf opgemeten, dan is het verstandig om erbij te zeggen dat er nog een deskundige medewerker op locatie moet komen. Zo bescherm je jezelf tegen aansprakelijkheid voor meetfouten.

Veel onderdelen dus waar je op kan letten bij het aanschaffen van een keuken. Maak geen overhaaste beslissingen en ben duidelijk over jouw wensen om de keuken waar jij al jaren over droomt te realiseren.

Editor: Media team

Datum: 07-01-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van The Art of Living

Fotografie: Culimaat

Fotografie: Jaro van Meerten

Fotografie: Sub Zero Wolf

Fotografie: Tieleman keukens