Keuken verbouwen | financiering en tips

De keuken wordt ook wel het hart van de woning genoemd. Het is de plek waar mensen samenkomen, verhalen vertellen en ideeën delen. Het is dan ook niet vreemd dat velen de meeste tijd in de keuken doorbrengen. Investeren in de keuken en daarmee in woongenot is dan ook geen overbodige luxe. Om de keuken volledig naar wens te maken is verbouwen een fantastische optie. Maar hoe pak je dit aan? Hoeveel kost een keuken? En waar haal je het geld vandaan? We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Wat kost het verbouwen van een keuken?

De gemiddelde keuken gaat tussen de 15 en 20 jaar mee en de meeste mensen laten hun keuken vervangen als hij tussen de 10 en 16 jaar oud is. Dat betekent dat je erg lang met een keuken kunt doen en dat het daarom belangrijk is dat hij volledig past bij jouw smaak en stijl. Daarnaast is het verbouwen van een keuken een hele investering, want inclusief apparatuur ben je tussen de €4.000 en €20.000 euro kwijt. Het hangt natuurlijk allemaal van wat je wil laten doen en wat je allemaal zelf al kunt. Zet dan ook vooraf goed te kosten op een rij, zodat je weet hoeveel geld je tot je beschikking hebt en je weet hoeveel geld je moeten lenen voor het verbouwen van een keuken.

Geld lenen voor de verbouwing

Een lening voor een keuken afsluiten kan op een aantal verschillende manieren. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de keuken te financieren met een persoonlijke lening. Dit houdt in dat je het geldbedrag in een keer op je rekening ontvangt en dat je het geld direct kunt gebruiken om de keuken te verbouwen. De persoonlijke lening heeft altijd een vaste rente en looptijd waardoor de maandlasten vaststaan en de stijgende rente niet wijzigt. Het is dan ook een erg geschikte methode om de keuken mee te financieren.

Daarnaast geven we je graag nog wat andere tips mee met betrekking tot het verbouwen van de keuken. Bedenk bijvoorbeeld van te voren hoe de keuken eruit moet komen te zien. Hoe duidelijker je dit voor ogen hebt, hoe beter het eindresultaat naar wens zal zijn. Maak bijvoorbeeld een moodboard, een plattegrond of zoek alvast materialen bij elkaar. Het zorgt ervoor dat de verbouwing soepeler kan verlopen en dat de partijen die erbij betrokken zijn weten waar ze mee bezig zijn.

Maak het jezelf makkelijk

Ook is het de kunst om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Eén ding dat daar erg belangrijk bij is, is een ruime planning. Het kan namelijk zomaar zijn dat bepaalde onderdelen pas later geleverd worden of dat je tegen onvoorziene zaken aanloopt. Houd je hier rekening mee in de planning, dan zal dit je een bepaalt soort rust geven. Ook is het slim om een aanbod van vrienden of familie, om te komen eten, niet te weigeren. Het verbouwen van een keuken duurt lang en een paar weken zonder keuken zitten kan pittig zijn. Eigenlijk komt het er op neer dat je flexibel moet zijn, gaat er iets mis of loop je ergens tegenaan? Adem dan in en weer uit, het komt allemaal goed.