Klassiek ontmoet modern in schitterend verbouwde woonboerderij

Artemez

In het oosten van het land staat een onlangs verbouwde woonboerderij, waarin een gezin van vijf een prachtig onderkomen heeft gevonden. Om de leefbare, gezellige en luxueuze woning die de bewoners voor ogen hadden te realiseren, riepen ze de hulp in van Artemez. Elise Oldemenger van het Diepenheimse interieurontwerpbureau: “Onze grote kracht is dat wij de wensen van onze klanten goed aanvoelen, waardoor we samen tot de ideale totaalinrichting kunnen komen.”


Benedenverdieping

Woonboederij, verbouwing, Artemez

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Lichtplan

Arno Kok

Leverancier vloer, raambekleding & meubelen

Gaby Declemy Interieurontwerp

Vloer

RAW Stones

Keukenblad

Cosentino

Keukenapparatuur

Gaggenau

Karpet

Carpetlinq

Interieurarchitect

Artemez

E-installatie

Vima Installaties B.V

Bank, vloerkleed, verlichting en verdere afstyling woonkamer & keuken

1974| by COCON

Tot in de puntjes

Wie aan komt rijden bij de Saksische boerderij in het Twentse coulissenlandschap, heeft nog geen vermoeden van wat achter de originele gevels schuilgaat. Zodra je binnenkomt, is echter meteen duidelijk dat hier een renovatie heeft plaatsgevonden die helemaal in de geest van de oude boerderij is, maar die het geheel tegelijkertijd een frisse, moderne en luxueuze uitstraling heeft gegeven. Op het eerste gezicht doen met name de indeling van de woning en de houten balken denken aan de oorsprong van het gebouw. Als je wat dieper kijkt, zie je echter dat dit klassieke karakter tot in de puntjes is doorgevoerd. Sommige materialen in de woning zijn bijvoorbeeld bewust onbewerkt gelaten. Elise: “Overal is over nagedacht en je houdt altijd het gevoel: ik zit in een boerderij.” Dit gevoel wordt nog versterkt door de weidse uitzichten op het omliggende platteland die je vanuit elke ruimte hebt. Het is dan ook niet gek dat de bewoners hun huis omschrijven als een “oase van rust”


Eetkamer

Woonboederij, verbouwing, Artemez

Alle leveranciers van de eetkamer

Maatwerktrap

Wolter Tijdink

Een en al gezelligheid

Het middelpunt van de woning is ontegenzeggelijk de grote woonkeuken, die door de glazen wanden en het opengewerkte schuine plafond erg licht is. Overdag is dit het leefgebied van het gezin en het is tevens de plek waar gasten worden ontvangen. Met een klein groepje kan men aan de bar zitten en met meer mensen kan er worden uitgeweken naar de grote keukentafel. Door deze verschillende zitgedeeltes voelt de enorme ruimte toch behapbaar. Elise: “Het moest geen balzaal worden. Bij elk hoekje in deze en andere ruimtes hebben we gezocht naar dat knusse en dat warme.” Ook het akoestische plafond, dat zich op maar liefst drie meter zeventig hoog bevindt, draagt bij aan de geschiktheid van deze ruimte om bijvoorbeeld tot lekker laat te tafelen. De bewoners houden erg van koken en het keukengedeelte is dan ook van alle gemakken voorzien, met onder andere een uitgebreid werkeiland, twee ovens en een combioven.

Vol karakter

De grote blikvanger van de woonkeuken is de sierlijke wenteltrap van blauwstaal in het midden van de ruimte. Over de extra dikke eikenhouten treden loop je, aldus Elise, “rechtstreeks de gezelligheid in”. De vloer waar de trap op uitkomt, is van betonnen tegels. Deze zijn ontworpen om te lijken op de kasteelvloeren van weleer – een leuk detail is de afdruk van de gulden die een van de tegels siert – en hebben daarmee een uitstraling die ook weer erg goed bij de rest van de woning past. Een andere reden waarom voor deze vloersoort is gekozen, is omdat hij goed samengaat met de vloerverwarming die in de hele woning aanwezig is. Vanuit dezelfde gedachte ligt in de rest van de woning keramisch parket, dat door de hoogwaardige afwerking niet van hout te onderscheiden is


Bovenverdieping

Woonboederij, verbouwing, Artemez

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Douchegoot

Easy Drain

Infrarooddouche

Sunshower BV

Passen en meten

Vanuit de woonkeuken kan de woonkamer worden bereikt via een hoge, pivoterende deur van glas. De deur wordt geflankeerd door een op maat gemaakte houtkachel, die eveneens glazen wanden heeft. Elise: “Het integreren van deze haard in de kastenwand had best nog wat voeten in de aarde. Maar in dat opzicht hebben wij het voordeel dat we meer zijn dan een ontwerpbureau: wat wij bedenken, kunnen we ook maken in afstemming met fijne vaste leveranciers.” Alle kasten zijn namelijk door Jeroen Oldemenger (interieurbouwer binnen Artemez en man van Elise) gerealiseerd, en ook de modulaire bank in de lounge is zo gemaakt dat hij precies tussen de balken past. Aan het uiteinde van de langwerpige woonkamer bevindt zich een klein kantoorgedeelte, waarvan de buitenmuur tijdens de verbouwing enigszins geweken is. Deze is daarom gestut en voorzien van trekstangen, die feitelijk de hele boerderij bij elkaar houden. De naastgelegen bijkeuken, en dan met name de technische ruimte, vergde eveneens een maatwerk oplossing. Maar uiteindelijk is het de installateur gelukt om alle apparaten hier te plaatsen zonder een extra bijgebouwtje te hoeven maken.

Sfeervol genieten

Ook de masterbedroom vinden we op de begane grond. Deze slaapkamer heeft weliswaar een bescheiden omvang en een laag plafond, maar voelt door de glazen wanden geenszins benauwd aan. De aangrenzende masterbadkamer is werkelijk van alle gemakken voorzien: naast het ligbad en de his-and-her-sinks vallen met name de dubbele sunshowers op. Een ruime inloopkast gaat schuil achter een loftdeur van hout, het materiaal dat ook de boventoon voert in de slaapkamers van de kinderen op de bovenverdieping. Deze kamers zijn opnieuw helemaal in lijn met het karakter van de rest van de woning, door onder andere de knusse hoekjes en sfeervolle doorkijkjes. Om de vele dakramen die deze verdieping rijk is mogelijk te maken, zijn overal extra balkenstelsels (in technische termen ‘ravelingen’ genoemd) aangebracht. Een leuk detail op de overloop is ook de waskoker, die in een speciale kast in de bijkeuken uitkomt. Een bergruimte en een tweede badkamer maken de bovenverdieping helemaal af

Editor: Media team

Datum: 27-04-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Bert Keurentjes

Fotografie: Jurrit van der Waal