Knus familiehuis met licht interieur

HUIBERS bureau voor architectuur

De Betuwe is één van de meest karakteristieke streken van Nederland. Rivieren, dijken, vergezichten en boerenbedrijven wisselen elkaar af. We ontmoeten een gezin dat hier vandaan komt en er ook niet meer weg wil. Daarom kochten ze er in 2019 een woning om er wonen en werken te combineren. Het huis dat er stond en de bedrijfsruimtes eromheen voldeden echter niet meer aan de eisen van deze tijd en moesten daarom vervangen worden. Aan HUIBERS bureau voor architectuur de taak om een droomwoning te ontwerpen op deze prachtige locatie. Het werd een knus familiehuis met licht interieur, waarin maatwerk en een strakke afwerking de boventoon voeren.


Ontwerp

Licht interieur, gezinshuis, home gym, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp

Interieurarchitect

Studio Ruim

Interieurbouw

Hardeman Interieurbouw

Bouwbedrijf

I&B Allroundbouw

Chic en toch landelijk

“Er was een duidelijk programma van eisen. Daarnaast hebben we referentiefoto’s laten zien van wat we mooi vonden. Ook wilden we graag dat de bedrijfsgebouwen bij de woning zouden passen. Verder hebben we de architecten carte blanche gegeven”, vertelt de bewoonster. Die ontwerpvrijheid kregen ze echter niet van de welstandscommissie. Die wenste een duidelijk leesbaar huis met een onderscheid tussen het hoofd- en bijgebouw. Dick Huibers en Joep Durlinger tekenden de huidige woning, die direct in de smaak viel bij de bewoners. Het duidelijke onderscheid in functie is van het gebouw af te lezen. “Deze bestaat uit een groot hoofdgebouw met leeffuncties en een ondergeschikt bijgebouw die als garage fungeert. De twee functies worden verbonden door een witgestucte corridor”, legt Joep uit. “De materialen komen in zowel het hoofgebouw als bijgebouw terug. De grote hoekramen, die veelvuldig terugkomen in combinatie met het NobelWood, maken het tot een chic en toch landelijk geheel.”


Keuken

Licht interieur, gezinshuis, home gym, the art of living

Alle leveranciers van de keuken

Interieurbouw

Hardeman Interieurbouw

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Natuurstenen keukenblad

Hasper Natuursteen

Keukenapparatuur

Miele Nederland

Gezellig samenkomen

Bij binnenkomst zie je meteen dat de architecten veel aandacht hebben besteed aan de zichtlijnen door de hele woning. De prachtige vergezichten over het Betuwse landschap moesten vanuit elke ruimte worden ervaren. Door de stalen taatsdeur maak je direct contact met de keuken en de achtertuin. De keuken bestaat uit een licht interieur met warme kleuren en materialen, net als de rest van de woning. Een fijne kastenwand maakt het ontwerp praktisch, terwijl het hier ook gezellig samenkomen is aan de eetkamertafel, die een duidelijk verlengstuk is van het kookeiland. De keuken en de eettafel zijn bij elkaar getrokken door een bankje dat in het kookeiland is verwerkt. De grote ramen zorgen ervoor dat binnen en buiten bij elkaar worden betrokken en ook het doorleggen van de warme interieurtegels naar buiten toe zorgt voor een goede verbinding. Een licht interieur wordt op deze manier versterkt. De veranda is zo ingericht dat hier een buitenkamer is ontstaan met een glazen wand om beschut te kunnen zitten.


Slaap- en badkamer

Licht interieur, gezinshuis, home gym, the art of living

Alle leveranciers van de slaap-en badkamer

Natuursteen

Hasper Natuursteen

Lichte materialen

Voor het (maatwerk)interieur schakelden de eigenaars een interieurarchitect in. Die zorgde ervoor dat alle ruimtes met elkaar verbonden bleven. De woonkamer wordt enkel van de keuken en eetruimte gescheiden door een doorkijkhaard als roomdivider. Verbinding ontstaat ook door de lange wand met maatwerk tv-meubel, die vanuit de woonkamer doorloopt tot in de eetkamer. Op de beneden- en bovenverdieping komen steeds dezelfde materialen terug. De ouders en de twee kinderen hebben elk een eigen gedeelte op de bovenverdieping, met eigen slaap- en badkamers. De ouderslaapkamer is ruim en licht met een Frans balkon dat uitkijkt over het brede landschap. Het natuursteen en de keramische tegels komen in beide badkamers terug, net als de gouden kranen. “Ik wilde geen zwaar huis, dus hebben we gekozen voor lichte en warme materialen. Je ziet ook dat de plinten, muren en deuren wit zijn gehouden, zodat ze wegvallen in het ontwerp”, vertelt de bewoonster. Voor gasten is er een ruime logeerkamer op zolder, waar ook nog extra bergruimte gemaakt is.


Souterrain

Licht interieur, gezinshuis, home gym, the art of living

Alle leveranciers van de souterrain

Fitness faciliteiten

Technogym Benelux

Home gym

Vanuit de keuken heb je toegang tot het souterrain, dat bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Doordat de tuin hier verdiept is, heb je niet het gevoel dat je in een kelder staat. “Hier kun je buiten in de zon zitten zonder dat iemand je ziet”, zegt de bewoonster. Zij gebruikt de ruimte vooral om te sporten en om de was te doen, want hier bevinden zich een fijne gym en een praktische wasruimte. “Op iedere verdieping zit een luik waar was ingegooid kan worden. De waskoker komt hier recht in de wasmand uit. Het klinkt suf, maar het is o zo praktisch.” De gym vangt ontzettend veel daglicht, wat heel goed is voor je gezondheid, zeker tijdens het sporten. De strakke ruimte is sowieso inspirerend, wat je er ook doet.


Tuin en exterieur

Licht interieur, gezinshuis, home gym, the art of living

Alle leveranciers van de tuin en het exterieur

Tuin als verlengstuk

Net als binnen ziet de woning er van buiten strak én landelijk uit. Een rieten kap wordt gecombineerd met houten raamwerken, hardstenen dorpels en een opvallende, voegloze baksteen. Ook in de bedrijfspanden achter het huis zijn deze natuurlijke materialen doorgevoerd, zoals het WaxedWood Gold hout aan de gevels. Het gezin woont inmiddels drie maanden in hun nieuwe woning. Dat voelde direct aan als thuis, zegt de bewoonster. “Dat komt doordat we zo mee hebben gedacht met de architecten en interieurarchitect. Het is echt een knus familiehuis geworden.”

Editor: Media team

Datum: 01-12-2021

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings, geschreven voor magazine nr.5 2021

Fotografie: Jaro van Meerten