Kostbare spullen in huis? Denk dan aan het volgende 

De zomer staat weer bijna op de stoep. Dat betekent meer dagjes weg. Dat betekent ook: meer kans op een woninginbraak. Want in meer dan honderd Nederlandse gemeenten stijgt het aantal inbraken in de zomermaanden, zo blijkt uit een analyse op basis van politiegegevens. Heb je kunst, antiek, sieraden, verzamelingen, dure apparatuur of andere kostbaarheden in huis? Met deze tips bescherm je jezelf en je waardevolle en kostbare spullen bij een inbraak. 

1. Controleer je verzekeringen

Het spreekt voor zich dat het slim is om je sloten goed na te kijken en alle ramen te sluiten als je even de deur uitgaat voor een frisse neus. Daarnaast loont het om de dekking van je inboedelverzekering na te lopen. Hiermee zijn je spullen verzekerd tegen schade door zowel diefstal als storm, neerslag, lekkage, brand, rook en schroeien. Hoewel de premies van de verzekeraars min of meer gelijk zijn, kan de dekking enorm uiteenlopen. En de juiste dekking kan je wel duizenden euro’s besparen. 

2. Verzeker ook jezelf

Daarnaast is het verstandig om ook over een aansprakelijkheidsverzekering te beschikken. Zo hoef je de schade die je per ongeluk aan anderen of hun spullen hebt veroorzaakt niet uit eigen zak te betalen. En dat is geruststellend, vooral wanneer je een glas wijn over de peperdure bank van de buren morst. 

3. Installeer een kluis

Sommige verzekeraars kunnen je vragen om voorzorgsmaatregelen tegen diefstal te nemen. Denk aan het installeren van een (vloer)kluis of een brandkast. Of het verkrijgen van het politiekeurmerk Veilig Wonen. Een inbraak kun je nooit helemaal voorkomen, maar op deze manier maak je het inbrekers in ieder geval een stuk lastiger. 

4. Bewaar bonnetjes

Sla de aankoopbonnen van je waardevolle spullen digitaal, online én offline op. Zo kun je ze, indien nodig, altijd makkelijk vinden en tonen aan je verzekeraar. 

5. Erfenis?

Als je vorig jaar een waardevol erfstuk of een andere waardevol cadeau hebt ontvangen, geef dit dan door aan je verzekeraar. Deze kan dan, voor een nieuwe premie, het verzekerd bedrag verhogen. Je betaalt dan wel iets meer, maar je voorkomt hiermee ook dat je in het geval van schade niet een te lage vergoeding uitgekeerd krijgt. 

6. Meld een eventuele adreswijziging

Als je onlangs verhuisd bent, is het belangrijk dat je binnen een maand je nieuwe adres doorgeeft aan je verzekeraar. Zo zorg je dat de verzekeraar hier niet over kan struikelen en je soepel kan uitbetalen bij schade door diefstal. 

7. Doe altijd aangifte

Bel altijd de politie als er bij je thuis is ingebroken en verplaats of repareer niets voordat de politie langs is geweest. Moet iets tóch voor die tijd hersteld worden? Maak dan altijd eerst een foto van de schade. 

 

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.