Kubistische villa onlosmakelijk verbonden met omgeving

Zilt architecten

Een huis laten ontwerpen op een kavel, slechts op een steenworp afstand gelegen van de Nederlandse kust: voor velen een droom, maar voor de gelukkige bewoners van deze kubistische villa werkelijk-heid. Om hun woondroom te realiseren werd ZILT architecten ingeschakeld met als resultaat een sculpturale woning waar interieur en exterieur perfect op elkaar zijn afgestemd en voor spannende zichtlijnen en verrassingen zorgen.


Beneden verdieping

Kubistische villa, verbinding, Zilt architecten, The Art of Living

Licht en ruimtelijk

De woning staat in een prachtige bosrijke omgeving. De onder architectuur aangelegde tuin is al behoorlijk groen door de combinatie van oudere bomen en jonge beplanting. De woning wordt aan de voorzijde omlijst door een groen kader. Jenny: “Aan de straatzijde is de woning meer gesloten in verband met privacy en aan de rustige tuinzijde juist heel open met veel glas.” De entree heeft een dubbele hoogte en ligt verdiept, zodat een overkapping aanwezig is bij de deur. Ze vervolgt: “Aan de zijkant van de entree hebben we als het ware een hap uit het kubistische volume genomen, waardoor er ook een overdekte ruimte voor fietsen is.” De hal is indrukwekkend dankzij de hoogte en het daglicht dat via het dubbelhoge glas aan de voorzijde en de glazen entreedeur naar het woongedeelte rijkelijk naar binnen komt. De doorkijk richting de glazen achterzijde op de eerste verdieping laat een deel van een dakterras met begroeiing zien. De donkere houten trap en dito kastdeuren geven een chique uitstraling aan de verder witte frisse entree met zwarte stalen taatsdeur.

De woonkamer heeft net als de rest van de woning een lichte gietvloer en is gesitueerd aan de zonnige achterzijde van de woning. Hier kunnen de bewoners genieten van de haard die uitmondt in de monumentale schoorsteen. De living heeft een fenomenaal uitzicht over de tuin met een kabbelend beekje dat bijdraagt aan het rustgevende gevoel van de locatie. Voor ZILT is de relatie tussen binnen en buiten van essentieel belang. Grote glazen puien met slanke kozijnen verbinden binnen met buiten. De verspringende gevel creëert niet alleen fijne plekken in huis, maar ook om het huis en in de tuin. Door het ontwerpen van een langwerpig kozijn dat voorbij de gevel doorloopt in de tuin, wordt de relatie tussen het interieur en het exterieur verder versterkt. Vanuit de living kijk je diagonaal langs de eetkamer de keuken in. Deze lange diagonale zichtlijn verbindt de drie ruimtes, die speels ten opzichte van elkaar verspringen. De ruimtes zijn zelfstandig, maar ook verbonden. Dit creëert een ruimtelijke beleving. “We ontwerpen zodanig dat er vanzelfsprekende plekken ontstaan waar je meubels neerzet. Dat zie je ook terug in de tuin. Doordat de achtergevel twee keer verspringt, zijn er diverse beschutte plekken waar je fijn kunt zitten. Ook aan de oostkant is door verspringing een intiem terras gecreëerd”, licht Jenny toe. Zo kun je op elk moment van de dag van de zon genieten!

Net als de living, zijn de eetkamer en keuken op maat ontworpen. Door de grote glazen puien doet de buitenruimte mee in de ruimtelijke beleving. De keuken grenst zowel aan de voorzijde als de achterzijde van de woning en verspringt ten opzichte van de eetkamer en woon-kamer. Voorbij de keuken is een werk-/logeerkamer met aangrenzend een inpandige badkamer met toegang tot de jacuzzi op één van de terrassen. Het moderne keukeneiland met spoelgedeelte biedt bij het bargedeelte plek aan vier personen en is volledig in wit uitgevoerd. Net als in de living is binnen met buiten verbonden door grote glazen schuifpuien met zicht op een terras en de tuin. Jenny: “Alle glazen puien hebben donkere slanke profielen, zodat het uitzicht optimaal is en de tuin meedoet in de ruimtelijke beleving binnen.” De eetkamer grenst eveneens aan de tuin. Bij mooi weer kunnen de bewoners de glazen hoekpuien openzetten en zo het buitenleven nog meer naar binnen halen.


Badkamer

Kubistische villa, verbinding, Zilt architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de badkamer

Kranen & douche

Hotbath

Domotica & schakelmateriaal

Gira

Uitzicht op royale daktuin

Bovenaan de vide is een corridor die aan de ene zijde toegang biedt tot de vertrekken van de eigenaren en aan de andere zijde aan de twee kamers en badkamer van hun zoon. Opvallend is dat de slaapkamers grenzen aan een prachtig dakterras, waarbij die van de ouders het grootst is en dankzij de cortenstalen bakken en groene inrichting meer weg heeft van een daktuin. Het bed in de masterbedroom is in een kastenombouw geplaatst, net als de rest van het interieur uitgevoerd in donker hout. De schitterende en suite badkamer met ligbad bij het raam is ook consequent uitgevoerd met een donker meubel en lichte muren en gietvloer. De walk-in closet maakt het plaatje compleet.


Exterieur

Kubistische villa, verbinding, Zilt architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Maximale woonbeleving

Architecten Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma, compagnons van ZILT architecten, vertellen: “We ontwerpen plekken, zowel binnen als buiten, en brengen die op een ruimtelijke en spannende manier met elkaar in verbinding. We halen het maximale uit het ontwerp, waardoor voor onze klanten een maximale woonbeleving ontstaat. De basis van ons ontwerp is in de eerste plaats functioneel.

Daar bovenop komt de esthetiek die in balans moet zijn met de functionaliteit. In dit geval gaat het om een sculpturaal gebouw met een monumentale schoorsteen waarbij we speelden met de verschillende volumes en zichtlijnen.” De bewoners maakten kennis met ZILT tijdens de Eigen Huis Bouwen Beurs in Utrecht, waar het bureau in oktober dit jaar ook weer een stand heeft. Rindert: “Deze opdrachtgevers wilden een kubistisch vormgegeven woning. We ontwierpen deze met twee verdiepingen, waarbij de bovenste verdieping aan de ene zijde voor de ouders is ingericht en aan de andere zijde voor hun zoon.” Behalve drie slaapkamers en meerdere badkamers, was de realisatie van een werk-/logeerkamer een wens. ZILT architecten ontwierp de gehele woning en de indeling van de ruimtes. Ook de vaste interieurelementen zoals de keuken en de badkamers kregen een plek. De bewoners gingen met de tekeningen vervolgens zelf aan de slag met de keuze voor de keuken, badkamers, maatwerkkasten, de meubels en de verlichting.


Tuin

Kubistische villa, verbinding, Zilt architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Tegelvloeren

Michel Oprey & Beisterveld

Aluminium kozijnen, schuifpuien en ramen

Metaglas

Hout benadrukt de vormgeving

Rindert vertelt over de buitenzijde van de woning: “Deze kubistische woning heeft witgestucte muren afgewisseld met houten gevelbekleding die de kubistische vorm nog verder benadrukt en een extra laag toevoegt. We hebben de woning zo ontworpen dat er ruimte ontstond voor twee dakterrassen die de villa extra meerwaarde geven.” Boven op het platte dak zijn zonnepanelen geplaatst voor deze gasvrije woning. “We hebben de gevel hoger gemaakt, zodat de zonnepanelen aan het zicht worden onttrokken’’, zegt Rindert. Dat is niet het enige voorbeeld waaruit blijkt dat ZILT functionaliteit en esthetiek altijd wil optimaliseren en oog heeft voor detail. Zo is de hemelwaterafvoer voor het oog weggewerkt en is het moderne witte stucwerk dusdanig behandeld dat het niet vies wordt. Er is kortom aan alles gedacht om de woonbeleving van de bewoners niet alleen nu, maar ook in de toekomst op een hoog niveau te houden.

Editor: Media team

Datum: 24-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: German Bourgeat

Fotografie: Jaro van Meerten