Kunst als sfeermaker

Hans Kuijten

Een verblijf in een hotel vinden we een belevenis, maar de eigen woning kan óók een oord zijn dat tegelijk warm en verrassend is. Hans Kuijten bracht zijn ervaring uit de evenementenbranche en de hospitality mee naar het residentiële woonsegment en ontwerpt exclusieve interieurs die elke keer een gevoel van thuiskomen weten te combineren met een vleugje ontdekking. Toch is een typisch Hans Kuijten-interieur altijd het resultaat van een intensieve samenwerking met de eigenaar. Dat geldt ook voor deze gerenoveerde Brabantse villa, die zich kenmerkt door een aankleding waarin kunst een prominente plek inneemt. 


Benedenverdieping

Kunst, interieurontwerp, Hans Kuijten

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Leverancier meubelen, raambekleding en verlichting

PGA Groep B.V.

Interieurarchitect

Hans Kuijten

Keuken

KeukenAmbiance

Unieke stalen deur 

Wat als eerste opvalt is de kleur van het behang. De muren dragen bij aan de chique uitstraling van het interieur en verhogen ook het gevoel van intimiteit en warmte. Maar ook de prachtige houten panelen springen in het oog. “Ik heb die zelf ontworpen, zoals ook de stalen deur tussen entree en woonkamer naar een concept van mijzelf is gemaakt”, zegt de eigenaar. De kleuren van het grote doek dat er hangt zijn passend bij die van het behang. De keuze aan kunstwerken was dan ook groot en de veelal surrealistisch getinte figuratieve werken voegen in elke kamer van de woning sfeer toe. En persoonlijkheid, want de eigenaar en zijn vrouw hebben ruimschoots ervaring in het renoveren en inrichten van woningen. Niet per se de makkelijkste opdrachtgever voor een binnenhuisstylist, voor Hans Kuijten echter juist de ideale. “Voortdurend sparren is voor mij een essentieel onderdeel van het creatieve proces. Zodra een opdrachtgever begint te vertellen, pak ik mijn pen al en begin ik te schetsen.” 

Nergens overdreven  

De samenspraak tussen Hans Kuijten en zijn opdrachtgever betekende volgens de laatste ook “dat Hans mij geweldig wist aan te vullen. Zijn visie op kleuren bijvoorbeeld, dat is één van de aspecten waarin ik me helemaal door hem heb laten leiden. In een interieur van Hans vind je nooit witte muren en vaak juist een bijzonder behang. Dat heeft hij ook in dit huis weten binnen te brengen.” Tegelijk impliceert dit niet dat er werd overdreven. Het kookeiland en de kasten zijn niet ‘over the top’ maar functioneel en in zachte en warme kleuren. Gezeten aan de eettafel heb je een prachtig uitzicht op de ruime achtertuin, de witte, strak gelegde tegels rond het zwembad, de terrassen en ook de hoge naaldbomen bij de buren die het terrein omzomen.  

Privébioscoop  

In deze ruimte springt enerzijds het ruime meubilair in het oog en anderzijds de wand die nagenoeg volledig door kasten wordt bedekt. De woonkamer houdt het midden tussen een zitkamer en een huiscinema, want dankzij de combinatie van comfortabel meubilair en een levensgroot scherm kan ze in een handomdraai veranderen in een privé- bioscoop. “Maar de kasten zijn nog grotendeels leeg”, zegt de eigenaar. “In mijn vorige huizen beklaagde ik me altijd over het gebrek aan kastruimte. In mijn compensatie-drift zit ik nu met een overschot.” 


Huisbar

Kunst, interieurontwerp, Hans Kuijten
Kunst, interieurontwerp, Hans Kuijten

Om iets te vieren 

Net als elke architect werkt Hans Kuijten zijn ontwerpen uit op de computer, maar om te voorkomen dat hij vervalt in digitaal voorgekauwde sjablonen, vervaardigt hij zijn eerste gedetailleerde tekeningen met de pen. Die bieden de opdrachtgever een concreet beeld van de ingerichte ruimtes, maar wel een beeld dat nog kan worden bijgesteld. “Het nadeel is dat ze het al helemaal voor zich zien en de tekening voor realiteit aannemen, het voordeel is dat ze het verrassende effect al voor hun geestesoog kunnen beleven.” Ook de huisbar in deze woning stond dus al op papier vóór ze werkelijkheid werd, compleet met de glazen en drankflessen. Het is een ruimte geworden om bezoekers te ontvangen of als bewoners samen iets te vieren. De champagneflessen staan er niet voor niets. Dit is ook een kamer die typerend is voor de meerwaarde die Hans Kuijten aan een inrichting geeft. “Ik ben begonnen als decorontwerper. Ik heb gewerkt voor Disney, Cirque de Soleil en voor ID & T en wekenlang interieurs ontworpen die slechts voor enkele uren of een dag bedoeld waren. Daarna heb ik interieurs voor luxueuze hotelkamers ontworpen, overal ter wereld. De laatste jaren pas ik mijn expertise ook toe in residentiële woningen. Ik begon dus met interieurs voor eenmalig gebruik, ging over op permanente interieurs voor tijdelijk gebruik en ontwerp nu ook voor mensen die vaak weken- of maandenlang op reis zijn en dan terugkeren in een vertrouwd interieur. De verrassing en de beleving zijn wat alle drie de soorten onderkomens gemeen hebben.” 


Bovenverdieping

Kunst, interieurontwerp, Hans Kuijten

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer

Loek Lommers

Toilet

Loek Lommers

De allure van een suite  

Ook de trap naar de verdieping imponeert. Ze geeft dit deel van het huis een torenachtig effect. Op weg naar boven of beneden blijf je trouwens onverbiddelijk staan om de kunst aan de wanden te bewonderen. Kunst maakt de sfeer in dit huis, tilt het interieur naar een niveau dat niet alleen door de schoonheid van vormen, kleuren en materialen bepaald wordt, maar ook door de verbeelding van kunstenaars. Dat effect kan worden bijgesteld door schilderijen te verhangen of vervangen, maar een deel ervan vindt zijn oorsprong niet in de werken zelf maar in de subtiele samenhang met de ruimtes waarin ze hangen of staan, alsof de woning is gerenoveerd met het oog op de kunst die er zou komen, als compagnon van de bewoners. Op de verdieping zelf imponeren de kamers door hun comfort en soms ook door hun omvang. De kamer voor het oudste kind bijvoorbeeld bestaat uit drie delen en vertoont daarmee de allures van een echte suite. Toch doelbewust dat ‘hotelgevoel’ dat Hans Kuijten zo uitstekend weet op te roepen. Van de voordeur tot het dak maakt dit interieur duidelijk hoe eigenaar en architect met elkaar hebben samengewerkt, elkaars ideeën aangescherpt en elkaars enthousiasme gekanaliseerd. Kanaliseren, ja, en niet stimuleren, want ongebreideld enthousiasme leidt tot excessen die later worden betreurd. Deze woning daarentegen zal over jaren nog even vaak bewonderende blikken ontlokken aan bewoners en bezoekers als tijdens de oplevering. 

Editor: Media team

Datum: 17-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Peter Baas