Kunstfotografie toegankelijk voor iedereen!

Urban Art Gallery

Een kunstwerk aan de muur is een eyecatcher in je interieur. Kunstliefhebber Toon Thijssen, uitgever van The Art of Living, weet dat als geen ander. Voor een uniek project kunstfotografie sloeg Toon de handen ineen met Urban Art Gallery, een kunstgalerij met exclusieve Urban fotokunst. De werken van drie bijzondere urbanexploring-fotografen: Martijn Walet, Susanne Jeurink-Timmer en Alice Voetée worden bij Urban Art Galery vertoond. 

Fotoshoot, Urban Art, The Art of Living

Urban exploring  

Wie door The Art of Living bladert, verwacht niets anders dan de meest exclusieve architectuur en state-of-the-art design. Een vervallen gebouw is niet het eerste waar je aan denkt. Toch heeft ook verval zijn charmes. Met mos en klimop begroeide muren, gebroken ramen waar het zonlicht sierlijk door naar binnen sijpelt en oud meubilair met vlekken en scheuren. Het ontdekken en fotograferen van een periode uit het verleden, heeft een zekere diepgang die je op het eerste gezicht misschien niet vermoedt. Dit almaar bekender wordende fenomeen wordt urban exploring genoemd, samengetrokken ook wel urbex.

Fotoshoot, Urban Art, The Art of Living

Een verhaal vastleggen

Drie gerenommeerde fotografen exposeren bij Urban Art hun allermooiste werken om urban exploring de aandacht te geven die het verdient. Martijn Walet is een van deze fotografen en tevens eigenaar van Urban Art: “De foto’s die wij met Urban Art maken zijn van dermate hoge kwaliteit dat ze als kunst beschouwd worden. Urbex is niet zonder risico. We gaan altijd met z’n tweeën of drieën op pad. Er kan zomaar een plafond instorten of je kunt door een vloer heen zakken.”

Rust in de chaos 

Sommige plaatsen ademen historie. Een historie die onder je huid kruipt; de perfecte plek voor kunstfotografie. “Niet elk verhaal is even positief”, vertelt Urban Art-fotograaf Susanne Timmer, “maar ook die verhalen moeten verteld wSommige plaatsen ademen historie. Een historie die onder je huid kruipt; de perfecte plek voor kunstfotografie. “We vertellen wat je ziet in plaats van wat je hoort. En daarnaast hebben we altijd respect voor de locatie die we bezoeken. We breken nooit in, we maken niets kapot en we nemen niets mee. Behalve foto’s. Voor mijn foto’s ben ik altijd op zoek naar evenwicht.”

Fotoshoot, Urban Art, The Art of Living

Op zoek naar elegantie  

Ook autodidact Alice Voetée ervaart een zekere rust, maar ook verwondering bij het urbexen. Een verwondering die ze altijd al koesterde. Alice: “Zo’n tien jaar geleden ben ik in alle onwetendheid begonnen met urban exploring, op vakantie in Engeland waar je de prachtigste kastelen hebt. Ik ben helemaal trappengek! Als ik fotografeer, richt ik me niet op details, maar juist op het grote geheel.” 

Editor: Media team

Datum: 15-11-2021

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Marlou Peters – Overkamp

Fotografie: Martijn Walet

Fotografie: Alice Voetée