Villa aan het water | Lab32 architecten
Villa aan het water | Lab32 architecten
Villa aan het water | Lab32 architecten
Villa aan het water | Lab32 architecten
Villa aan het water | Lab32 architecten
Villa aan het water | Lab32 architecten
Villa aan het water | Lab32 architecten
Villa aan het water | Lab32 architecten
previous arrow
next arrow

 

Exclusieve villa aan het water | Lab32 Architecten

Spel van uitzichten en privacy

In Zuid-Holland, aan de pittoreske Reeuwijkse Plas, realiseerde Lab32 architecten een moderne, eigentijdse villa. Spelend met uitzichten en privacy bouwde Lab32 aan de droom van de opdrachtgevers: G-House. Kenmerkend zijn de zwevende, sculpturale vormen, de mooie zichtlijnen en een aangename ruimtelijkheid. Met krachtig omlijnde glaspartijen en vloeiende vormen als blikvangers.

Een abstracte, minimale vormgeving en een state-of-the-art-materiaalgebruik met hoog detailniveau. Samen met de natuurlijke kwaliteiten van de omgeving en de relatie met het water, waren dit de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp. Ook diende de villa duurzaam en levensloopbestendig te zijn. Extra uitdaging waren de strenge voorschriften van de gemeente. Door de limiet voor bouwoppervlak en -hoogte werd een deel van het pand ondergronds gebouwd.

Dialoog met het landschap

De centrale hal biedt een weidse beleving richting de plas. Aan de zuidzijde liggen de woonkamer, eetkamer en keuken (Bulthaup), die met grote, minimalistische raampartijen de dialoog aangaan met het landschap. Het aangrenzende, overdekte terras versterkt met zijn horizontale lijnen de weidsheid. De doordachte patio met driezijdig glas maakt vanuit de woonkamer contact met de straat mogelijk, maar biedt ook uitzicht op het water. Aan de patio ligt de masterbedroom met een eigen walkthrough closet en badkamer. Op de begane grond bevinden zich verder twee werkkamers en een slaapkamer met badkamer, geschikt voor inwonende zorg.

Van Ballegooijen zorgde voor het strakke stucwerk binnen en buiten.


“Het aangrenzende, overdekte terras versterkt met zijn horizontale lijnen de weidsheid”


Ronde glaspuien, Skyframe, uitzicht, ramen, villa aan het water, Lab32 architecten

Dit is het eerste project in Nederland met ronde glaspuien van Sky-Frame 3.

Keuken, strak, wit, maatwerk, Bulthaup, kraan, Quooker, villa aan het water, Lab32 architecten

De Bulthaup keuken werd volledig op maat gemaakt. De kokendwaterkraan is van Quooker.

Deze taatsdeur werd gemaakt door Nieuwkoop International, net als de dressingkasten, kastenwanden en wandbekledingen. Frits Jurgens zorgde ervoor dat de scharnieren onzichtbaar bleven.

Strakke eenvoud
Het materiaalgebruik in deze villa schittert door zijn eenvoud. Het is beperkt tot wit, geïsoleerd gevelstucwerk (Strikolith, Van Ballegooien Afbouw) in combinatie met zwarte aluminium kozijnen (Skyframe, Schueco, Aluverre). Voor het gastenverblijf is geprepatineerd zink gebruikt in een lichtgrijze kleur. Het interieur (Domez) is volledig in harmonie met de villa en past perfect bij de minimalistische esthetiek die de opdrachtgevers nastreefden. Strak en puur design is gecombineerd met hoogwaardige materialen. De binnenafwerking is strak, met lichte vloeren die buiten zijn doorgezet in terrassen en randen, met hardglazen deuren (Rimadesio), maatwerk kastenwanden (Nieuwkoop International) en geïntegreerde deuren in donker aluminium (FritsJurgens).

 

Meubels, stoffering, verlichting, Domez Interieurarchitecten, woonkamer, haard, boley, villa aan het water, Lab32 architecten

Meubels, stoffering, verlichting, Domez Interieurarchitecten, woonkamer, haard, boley, villa aan het water, Lab32 architecten

 

Wellness in optima forma
Het souterrain herbergt, naast een technische ruimte, bergingen en twee slaapkamers, een compleet ingerichte wellness met zwembad, jacuzzi, sauna, doucheruimte en tv. Van Rijn Service zorgde voor de grondwerken, de toegangsbruggen en de beschoeiing. Dankzij een ingenieuze raamconstructie valt er daglicht binnen.

De badkamers zijn samen met Jos van Zijl ontworpen. Hij leverde de tegelwerken, de glazen wandbekledingen en het sanitair. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de binnenhuisarchitectuur. De roestvrijstalen kranen komen van Vola. De firma Ambiance realiseerde het zwembad, waarboven een schilderij prijkt van de Goudse glaskunstenaar Jan van Lokhorst. Bij de Boley haard is het op koude dagen heerlijk toeven. Een doordacht verlichtingsplan, met voornamelijk Deltalight armaturen, zorgt voor extra sfeer.

 

Zwembad, Ambiance, kunstwerk, Jan van Lokhorst, wellness, kelder, villa aan het water, Lab32 architecten

Het kunstwerk boven het zwembad is afkosmtig van Jan van Lokhorst.

Souterrain, kelder, wellness, zwembad, Ambiance, sauna, jacuzzi, daglicht, villa aan het water, Lab32 architecten

Het souterrain herbergt onder meer een complete wellness met echt daglicht, een zwembad van Ambiance.

Sauna, wellness, maatwerk, BYOS, infrarood, Jos van Zijl, villa aan het water, Lab32 architecten

Deze maatwerk sauna van het merk BYOS functioneert als een conventionele sauna in combinatie met infrarood. Jos van Zijl verzorgde de levering en installatie.

Roestvrijstaal, kraan, VOLA, glazen wandbekleding, matwerk, wastafel, BYOS, villa aan het water, Lab32 architecten

De roestvrijstalen VOLA kranen komen uit de glazen wandbekleding. De op maat gemaakte wastafelcombinatie is van het merk BYOS.


“In de zomer en winter is er een aangenaam binnenklimaat”


De domotica van MD Service maakt het plaatje compleet.

Comfortabel en energiezuinig
Een villa als deze kan niet zonder hoogwaardige domotica, in dit geval geleverd door MD service. Alle systemen zijn op afstand te bedienen. De villa is bovendien voorzien van een warmtepomp met aardwarmte, in combinatie met een cv-systeem en een luchtbehandeling met warmteterugwinning. Dit garandeert in zomer en winter een aangenaam binnenklimaat. Duurzaamheid was ook een criterium bij de keuze van gevels en daken, die hoogwaardig geïsoleerd zijn. De grote glasoppervlakken in de villa hebben een triple beglazing. Overdekte terrassen en automatische zonnedaken (Sunsquare) bieden de mogelijkheid naar wens gebruik te maken van de zonnewarmte. De lichtstraten zijn voorzien van zonwerende beglazing.

 

Licht en uitzicht vormen het maatkostuum dat deze woning is voor de bewoners.

Bijzondere kans
Een mooie kans deed zich voor toen tijdens de uitvoering van het project het naastgelegen perceel te koop kwam. Besloten werd dit aan te kopen en er een gastenverblijf op te bouwen, geheel in stijl met het woonhuis. Het gastenverblijf kreeg een dubbele garage en een boothuis. Lab32 Architecten kijkt vol trots terug op het realiseren van de villa en het gastenverblijf: “Het is één van de mooiste en meest uitdagende projecten ooit, waar we met veel plezier aan hebben gewerkt.”

 

Strikotherm, gevelinstallatie, strakke afwerking, buitendouche, VOLA, villa aan het water, Lab32 architecten

Het Strikotherm gevelisolatiesysteem maakt een strakke afwerking mogelijk. De buitendouche is afkomstig van VOLA.

Voor het boothuis werd geprepatineerd zink gebruikt van NedZink.

Tekst: Janneke Sinot & webredactie
Fotografie: René de Wit