previous arrow
next arrow
Slider

Landelijk en modern | Architectenbureau Koppens

Het huis sluit perfect aan op de omgeving

Tussen de boerderijwoningen, landhuizen en herenhuizen in de Brabantse gemeente Grave staat een moderne woning die tegelijkertijd landelijk aandoet. Een houten hoofdgebouw met strakke lijnen en een rieten kap vormen een verrassende combinatie. Het maakt de diversiteit in het plaatje compleet, maar sluit ook perfect aan op de omgeving.

Architect Hein Koppens tilde in zijn ontwerp het huis op, waardoor het lijkt te zweven. De rand om de woning heen is verbreed aan de achterzijde, wat resulteert in een zwevend terras, met een overstek die dient als overkapping en zonwering. “Het gezin speelt een centrale rol in het ontwerp”, zegt Hein. “Het huis moest modern en gezellig worden. Daarom hebben we gekozen voor een strakke heldere massa in combinatie met natuurlijke materialen. Over de houten woning is een warme deken van riet heen gekomen.”

Optimaal gebruik van ruimte
In de woning moesten naast woonruimte, slaap- en badkamers en een keuken ook werkruimtes komen. Alles bij elkaar zorgde dat voor een behoorlijke massa. Daarbij moest er ook nog eens rekening gehouden worden met het bestemmingsplan met voorgeschreven goot- en nokhoogtes. Hein kwam op het idee om dit op te lossen door het huis in te delen in drie niveaus: de woonkamer, keuken en een werkruimte op de begane grond, de slaapkamers en badkamer voor de twee dochters op de eerste verdieping en de slaapkamer, badkamer, sport- en wasruimte voor de ouders in een souterrain. De praktijkruimte voor haptotherapie van de bewoonster staat los van het huis, met de ingang onder de carport.

Keuken, strak, Arjan Lodder Keukens & Interieur, Landelijk, modern, Architectenbureau Koppens

Keuken, Arjan Lodder Keukens & Interieur, strak, wit en grijs, Landelijk, modern, Architectenbureau Koppens

De keuken van Arjan Lodder Keukens & Interieur staat in verbinding met de woonkamer.

De stalen deuren, geleverd door StalenDeurenHuys, zorgen voor de verbinding tussen de ruimtes.


“Als je vanuit de slaapkamer naar buiten kijkt, dan kijk je tegen de etages aan zoals je die in Thaise rijstvelden ook ziet”


Slaapkamer, master bedroom, zicht op de tuin, Landelijk, modern, Architectenbureau Koppens

De slaap- en badkamer in de kelder geven geen opgesloten gevoel dankzij de ramen en het uitzicht.

Hoofdaannemer Frank Lemmers verzorgde onder meer al het stuc-, schilder- en houtwerk.

Idee van Thaise rijstvelden
Om een opgesloten gevoel in de ouderslaapkamer te voorkomen, werd een verdiept terras aangelegd in de achtertuin. Hein: “Het is niet fijn om in een kelder te zitten, want dan kun je niet naar buiten kijken. De rijstvelden in Thailand brachten me op het idee om dit terras op deze manier aan te leggen. Als je vanuit de slaapkamer naar buiten kijkt, dan kijk je tegen de etages aan zoals je die in Thaise rijstvelden ook ziet.”

In de badkamer die naast de slaapkamer ligt, is een glasstrook aangebracht net onder het plafond. Deze is bedoeld voor het licht, maar de bewoners wilden natuurlijk geen inkijk. Om de privacy te waarborgen is daarom gekozen voor melkglas.

Woonkamer, haard van Boley, meubelen van CILO, Landelijk, modern, Architectenbureau Koppens

De meubelen zijn afkomstig van designwinkel CILO.


“In de hele woning is gebruik gemaakt van neutrale kleuren: witte muren, zwarte kozijnen en een betonnen vloer”


Vide, zicht op de woonkamer, strak en wit, Landelijk, modern, Architectenbureau Koppens

Een eyecatcher in de woonkamer is de open haard van Boley Exclusieve Openhaarden, waarvan de afvoer helemaal doorloopt tot aan het plafond.

Relaxen, muziek maken, Landelijk, modern, Architectenbureau Koppens

Een huis waarin geleefd mag worden
In de hele woning is gebruik gemaakt van neutrale kleuren: witte muren, zwarte kozijnen en een betonnen vloer. Zelfs in de losstaande praktijkruimte komen de warme, sfeervolle materialen terug. In de badkamers wordt dezelfde betonnen vloer gecombineerd met houtlook tegels. Het sluit mooi aan bij de eikenhouten trappen die naar de verschillende niveaus leiden. Het hout aan de buitenzijde is Douglas, bewerkt met Sansin Enviro Stain. Dit beschermt het hout tegen de invloeden van vocht, waardoor het egaal vergrijst en er nog lang verzorgd uit blijft zien.

Aan de straatkant bestaat de entree van de woning voor een groot deel uit glas. De glaspartij loopt via de gevel door in het hellend dak. De overvloed aan licht brengt een haast serene sfeer met zich mee in de hal. Deze sfeer wordt doorgetrokken naar de vide in de woonkamer, die in verbinding staat met de centrale hal. Hier kunnen de kinderen relaxen en wordt er muziek gemaakt. Het is een huis waarin geleefd en genoten mag worden. Precies zoals de architect het omschrijft: modern, maar toch met de warmte die bij de bewoners hoort.

Het zwevend terras aan de achterzijde biedt een wijds uitzicht op de omgeving.

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Architect, Architectenbureau Koppens
    Heesch | www.bta-koppens.com
  • Hoofdaannemer, Inbouwkasten, bureau, installatie badkamer, rieten dak, stuc-, schilder- en houtwerk, Frank Lemmers Bouw B.V.
    Wijchen | www.franklemmersbouw.nl

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media