Landelijk en puur wonen

Kuin & Kuin Architecten

Wakker worden in deze moderne schuurvilla is heerlijk. Je wordt er wakker van de geluiden uit de natuur: ritselende bomen, zingende vogels of kwakende kikkers. Je strekt je uit en ziet door het raam een roedel herten grazen in het weiland of eenden die onderling uitvechten wie er de baas is. Vanuit elk vertrek geniet je van het uitzicht en ervaar je de rust van het leven in het landelijke buitengebied. 


Exterieur

Moderne villa, Interieurontwerp, Kuin & Kuin Architecten, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Ruime moderne woning 

Het was de uitgesproken wens van de bewoners om landelijk te wonen, maar op een steenworp afstand van de stad. Ze vonden een mooie kavel die volledig voldeed aan hun wens. Toen de bewoners architect Ron Kuin van Kuin & Kuin Architecten in de arm namen, was het huis van de buren al min of meer klaar. Het idee was om hier een samenhangend geheel van te maken. De bewoners vertellen: “We wilden een huis dat paste bij de landelijke omgeving, met voldoende leefruimte, maar dat zeker niet te hoog zou worden. Daarnaast wilden we boven veel ruimte te hebben. Een opdracht die niet geheel vanzelfsprekend was vanwege de schuine kap die veel bruikbare ruimte inneemt. Uit het eerste gesprek met Ron kwam een schets voort waar elementen in terugkwamen die wij heel belangrijk vonden, maar die we niet expliciet benoemd hadden. Dit gaf ons direct vertrouwen. Rons voorstel om een grote, inpandige garage te maken om de ruimte boven te vergroten, was een briljante ingeving.” 

Het landschap is leidend 

De basisgedachte was om een eenvoudige, strakke woning te bouwen die past bij het idee van een boerenerf. Bij aankomst valt direct de royale kap op die doet denken aan een moderne schuur. Aan de voorkant straalt het huis vooral bescheidenheid uit, met slechts vier dakramen en zonder pijpen en dakgoten. De tuin is zo groen mogelijk gehouden en loopt natuurlijk over in het omringende landschap. Architect Ron Kuin: “In het ontwerp zijn wij gegaan voor eenvoud, wat de uitstraling van het huis puur en ingetogen maakt. Daarnaast is de positionering van het huis heel belangrijk, omdat die bepalend is voor het straatbeeld en voor de indeling van de ruimtes. Om het idee van een rijtje te vermijden, hebben we de woning haaks geplaatst ten opzichte van het huis ernaast. Om het rurale karakter te benadrukken, is een deel van de houtconstructie van het huis bewust zichtbaar gelaten.” Als het regent, loopt het water gewoon van het dak. Rondom het terras ligt een drainagesysteem dat voorkomt dat er grote plassen ontstaan en dat de tuin en vijver weer van water voorziet. 

Veel uitzicht en toch privacy 

Vanaf de straat gezien maakt het huis geen open indruk. Vanuit de woning is het blikveld echter heel royaal. Dankzij de diagonale zichtlijnen maak je vanuit de woonkamer, de eethoek en de keuken contact met het leven op straat. De voorgevel doet niets vermoeden van de ruimte en lichtinval die je binnen aantreft. De haardpartij maakt van het geheel een bijna loftachtige ruimte. Hierdoor hebben de verschillende hoeken in huis een eigen sfeer, terwijl ze toch met elkaar verbonden zijn. In het kantoor houd je via het binnenraam contact met het leefgedeelte. De grote kozijnen in de achtergevel lijken wel omlijstingen van een schilderij, zo prachtig is het uitzicht. Het is niet gek dat de bewoners lang hebben getwijfeld over raambekleding. De kap van het huis maakt een wezenlijk onderdeel uit van het interieur. In de zomer houdt het ruime overstek de warmte buiten. In de winter komen het licht en de warmte van de winterzon nog lekker binnen. 


Leefruimte

Moderne villa, Interieurontwerp, Kuin & Kuin Architecten, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Keuken- en interieurbouw

Bad & Keuken Design Sevenum

Verlichting

HOOGSPOOR Design Light

Lederen bekleding

Alphenberg Leather

Vide en trap als blikvanger  

Bepalende elementen in het interieur zijn de trap en de vide. De trap vormt de verbindende schakel tussen beneden en boven. Er is nadrukkelijk voor gekozen om de trap de ruimte binnen te halen en apart vorm te geven. Ron: “Ik probeer altijd ergens in een huis een ‘plastiek’ te maken. Deze trap is hier een goed voorbeeld van. De eikenhouten trap begint beneden en loopt als één object door tot aan de slaapkamer. De houten borstwering is een belangrijk onderdeel van het geheel. Als we hier ander materiaal voor hadden gebruikt, dan was het beeld in mijn optiek onaf geweest.” Door een grote vide te maken en via de dakramen het daglicht naar beneden te laten vallen, komt er veel natuurlijk licht de woning binnen. Ron: “Licht dat van boven komt, strijklicht langs de gevel of kunstlicht. Het heeft allemaal een andere werking. Zo creëer ik soms donkere plekken om het licht beter uit te laten komen. Met licht moet je als het ware ‘componeren’, het moet goed in evenwicht zijn met de omgeving. Eigenlijk bepaalt licht de architectuur.” 


Bovenverdieping

Moderne villa, Interieurontwerp, Kuin & Kuin Architecten, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Stucwerken

DE LAAT Quality Stuc

Hoog en ruimtelijk 

De inpandige garage biedt niet alleen de mogelijkheid om er op termijn een extra slaapkamer met badkamer van te maken, maar dankzij deze keuze in het ontwerp is er op de verdieping ook ruimte voor vier grote slaapkamers die uitkomen op de lange overloop. Een deel van de overloop staat in open verbinding met de vide, wat een mooi en ruimtelijk effect geeft. Alle kamers op deze verdieping hebben een prachtig hoog plafond en grote ramen en dat maakt de kamers nog groter. De ouderslaapkamer heeft een eigen luxe badkamer met een losstaande badkuip, inloopdouche en inloopkast. Elegante ranke taatsdeuren van glas scheiden het slaapgedeelte van de natte ruimte om de warmteverschillen op te compenseren. De robuuste houten balken in deze glazen scheidingswand passen goed bij de landelijke stijl van het huis. Een knappe oplossing voor het driehoekige raam zijn de op maat gemaakte gordijnen die je naar één kant opentrekt. 

Editor: Media Team

Datum: 30-10-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Eefke Derks

Fotografie: Patrick Meis