Landelijk & Industrieel | Wolfs Architecten
Landelijk & Industrieel | Wolfs Architecten
Landelijk & Industrieel | Wolfs Architecten
Landelijk & Industrieel | Wolfs Architecten
Landelijk & Industrieel | Wolfs Architecten
Landelijk & Industrieel | Wolfs Architecten
previous arrow
next arrow

Landelijk en industrieel gecombineerd | Wolfs Architecten

Twee smaken komen samen in het Brabantse landschap

In een prachtige omgeving in het Brabantse landschap ontwierp Wolfs Architecten een bijzondere villa. De woning oogt schitterend met de witgepleisterde muren en de rieten kap. Daarnaast is het uitzicht adembenemend.

De villa grenst namelijk aan een beschermd natuurgebied en waar je in de achtertuin ook kijkt, je ziet overal grasland, weilanden met koeien en bossen. De woning is hoger gelegen dan de weilanden en de straat, waardoor het gras van de achtertuin ook echt overvloeit in het boerengras ernaast. Architect Marinus Wolfs: “Je hebt mensen die een zwembad aan zee bouwen waarbij ze het water laten overgaan in de lijn van de zee. Dat is hier gedaan met het gras.”

Optimale lichtinval

De meeste mensen knapten op het perceel af, omdat het niet geschikt is om naar achteren toe te bouwen. Gek genoeg maakte Marinus juist gebruik van dit punt. “Door het huis in de breedte te bouwen, is de privacy aan de achterzijde gegarandeerd. De tuin ligt nu op het zuiden en de lichtinval in de woning is optimaal.”

De rustiek eikenvloer is geleverd door HCE Houtprodukten uit Zelhem. Het hang- en sluitwerk en de binnendeuren werden geleverd en geplaatst door Frank van den Boomen.

Ruime woonkamer, beton vloer, uitzicht, grote ramen, open haard, landelijk, industrieel, Wolfs Architecten

Het akoestisch plafond van Asona Benelux zorgt voor een prettige geluidsabsorptie in de leefruimtes.

Twee stijlen
Voor architect Marinus Wolfs was het soms lastig om de twee verschillende smaken samen te brengen. Meneer houdt van landelijk en mevrouw van industrieel gecombineerd met strak. Toch is het hem gelukt. “Je leert de mensen kennen en dan komt er een soort van synergie”, zegt Marinus. “Dan wordt het makkelijker om te gaan tekenen.”

De massieve, eikenhouten kolommen van de woning verhogen de rustieke uitstraling aan de buitenzijde, zeker in combinatie met het riet. Het hout vergrijst op een natuurlijke manier en hoeft verder niet onderhouden te worden. Hoe grijzer het wordt, hoe mooier, vindt Marinus. “Die kolommen staan er over honderd jaar nog. Het rustieke correspondeert weer met het strakke van het stucwerk.”

Binnen en buiten werd het stucwerk verzorgd door Stucadoorsbedrijf L&L.

Werkruimte, kantoor, home office, beton vloer, boekenkast, lichtinval, landelijk, industrieel, Wolfs Architecten

Combinatie van strak en industrieel
De woning kent landelijkheid alom dus. De industriële elementen komen met name terug in het interieur: de tafel, de lampen, de betonnen vloer. Om te voorkomen dat het geluid te hard zou klinken door de betonnen vloer, is er een akoestisch plafond van Asona geplaatst. De betonnen vloer heeft ook een praktisch aspect. Voor de verwarming is het top, want je krijgt een maximaal rendement van de leidingen. Extra isolatie wordt verkregen door het riet dat is gelegd in een dikte van 30 centimeter. De woning wordt geheel verwarmd met aardwarmte en met hetzelfde systeem gekoeld.

De leefkeuken
Voor extra warmte en sfeer zijn er twee open haarden, één in de zitkamer en één in de keuken. De leefkeuken is het centrale punt van het huis. Hij is groter dan de naastgelegen zitkamer en wordt veelvuldig gebruikt door het hele gezin.

Keuken door Tweede Kamer Interiors, Siemens, Gaggenau en Gutman, houten tafel, betonvloer, Landelijk, industrieel, Wolfs Architecten

De keuken werd gerealiseerd door Tweede Kamer Interiors. De inbouwapparatuur is afkomstig van de merken Gaggenau, Siemens en Gutmann.


“Voor extra warmte en sfeer zijn er twee open haarden, één in de zitkamer en één in de keuken”


Ruime keuken, Tweede Kamer Interiors, open haard, sfeervol, houten tafel, boomstam tafel, landelijk, industrieel, Wolfs Architecten

De ruimtes zijn voorzien van een karakteristieke betonnen vloer gerealiseerd door Sfeerbeton uit Schijndel.

Ruime keuken, maatwerk, Tweede kamer Interiors, open haard, Vestia Kachels, sfeervol, lichtinval, houten tafel, landelijk, industrieel, Wolfs Architecten

De fraaie trap werd vervaardigd door Trappenfabriek Vermeulen.

Domotica
Mooi afgewerkte en verrassende details kenmerken de binnenkant van de woning. Lichtstudio Kwadraat maakte een compleet lichtplan, waarbij kleine lampjes in de vloeren zorgen voor sfeer en de route aangeven in het donker. Deze lampjes werken op bewegingsdetectie en gaan dus alleen aan wanneer dat nodig is.

Slaapkamer, bedroom, bed, houten vloer, aangrenzende badkamer, landelijk, industrieel, Wolfs Architecten

Badkamer, dubbele wastafel, grote spiegel, landelijk, industrieel, Wolfs Architecten

Rustgevend muziekje in de badkamer
Door het hele huis bevinden zich Bowers & Wilkins geluidsboxen in de plafonds, zelfs in de ouderslaapkamer en de aangrenzende badkamer. Ook deze werken op detectie. Zo gaat er in de badkamer een rustgevend muziekje aan zodra je binnenkomt. Alles is weggewerkt achter de plafonds. Alle domotica is aan te sturen via de Ipad en telefoon.De bewoners genieten iedere dag weer van hun woning, het uitzicht en de gemakken.

 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Dré Wouters

 

 

Meer projecten van Wolfs architecten zien?

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: