Landelijk interieur, D&M architecten

Landelijk interieur in monumentaal pand | D&M architecten  

In de Achterhoek ligt een prachtige boerderij in het groen. Eind 2017 werd dit de thuisbasis voor een gezin. Met de renovatie en restauratie hebben ze dit monument zijn allure teruggeven. Deze boerderij is als een chique oude dame die in het weiland ligt; daar moet je respectvol en zorgvuldig mee omgaan. Deze monumentale boerderij heeft een zorgvuldig uitgedacht landelijk interieur. D&M architecten heeft de volledige architectuur op naam staan.

Statig stedelijk in een dorpse omgeving

De boerderij is een gemeentelijk monument uit 1876 met de uitstraling van een rijksmonument. De unieke cour voor het huis wordt aan drie kanten omsloten door bebouwing, wat zorgt voor een stedelijke uitstraling. Links staat het voormalig bak- en slachthuisje dat is verbouwd tot een smaakvol ingericht gastenverblijf. Aan de rechterhand bevinden zich de tuinschuur en de zwemschuur en in het midden is het voor- en achterhuis gesitueerd met een living, open keuken, tv-kamer, zeven slaapkamers, drie badkamers, studeerruimte en een schattige vogeltjeskamer.

Landelijk interieur, D&M architecten

Traditioneel boerenerf

De luiken van de boerderij zijn geschilderd in diepdonker monumentengroen en het authentieke hang- en sluitwerk is zoveel mogelijk bewaard gebleven, net als de waaltjes op de grond, het rieten dak en de knipvoegen. Het gehele perceel beslaat ruim 6 ha waarvan een gedeelte bos is. De beplanting in de tuin past bij die van een traditioneel boerenerf met volwassen kastanje-, eiken- en beukenbomen en een indrukwekkende lindeboom. Saillant detail: de buxusbomen komen oorspronkelijk van Paleis het Loo. Hoe ze in deze tuin zijn terechtgekomen? Vooralsnog een raadsel.

Verlichting: Bij Buijs. Leverancier haarden en kachels: Wichink Kruit Kachelspeciaalzaak.

Nadruk op de menselijke maat

De goudgeschilderde entree met originele waterpomp geeft toegang tot het achterhuis. De donkere hardstenen vloertegels in wildverband benadrukken het rustieke karakter van de boerderij. In het midden van de kamer zorgt een glazen pui voor een zee van licht, wat heel goed past binnen een landelijk interieur. Deze biedt uitzicht op groen en nog meer groen. Koude winteravonden worden aangenaam verwarmd door de houthaard in het midden van de kamer. Deze intimiteit wordt versterkt door een ruw opgemetselde bakstenen wand.

Zwembad en wellness: Van Gemert Zwembaden & Sauna’s B.V. Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Geers.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek geschreven voor magazine nr. 4 2020
Fotografie: Jaro van Meerten

______
Wil je meer projecten zien van D&M architecten?