Landelijk wonen, buiten beleven, levensloopbestendig zijn

Brand BBA Architecten

In een omgeving als een schilderij van een Oudhollands landschap ligt deze nieuwbouw-boerderijvilla, die aan de buitenkant perfect past in deze contreien maar binnen invloeden heeft uit de Caraïben. Binnen doen de kleuren, materialen en een ultieme binnen-buitenbeleving denken aan de baaien van Jan Thiel. Jaap Brand is eigenaar van Brand I BBA Architecten en realiseerde samen met de bewoners deze vredige plek in een druk en vol bestaan. 


Uiterlijk

Witte keuken, nieuwbouw, Brand BBA Architecten, The Art Of Living

Alle leveranciers van het uiterlijk

Witte keuken, nieuwbouw, Brand BBA Architecten, The Art Of Living

Energiezuinig en stevig 

De boerderijvilla ligt net buiten Breda met een prachtig groen uitzicht over landerijen, een klooster, en een bos met ven. De bouwstijl van deze villa kenmerkt zich door een stijlvolle combinatie van riet, dakpannen, glas en zwarte potdekselplanken. Op deze wijze sluit de villa naadloos aan op het landschap. De gevels zijn uitgevoerd in wit stucwerk gecombineerd met zwarte houten planken. Jaap: “De opdrachtgevers hebben gekozen voor een Kingspan TEK-bouwsysteem. Deze woning is in de fabriek gebouwd en bestaat uit isolerende panelen met een kern van polyurethaan. De elementen zijn dun maar zeer stevig en maken het mogelijk om in slechts enkele dagen de basis voor een energiezuinige woning te realiseren. Het is een bijzonder duurzame manier van bouwen. Het casco stond binnen één dag. De opdrachtgevers zijn via de aannemer bij ons terechtgekomen en de klik was er meteen. Als architectenbureau moet je goed kunnen luisteren. Dat wordt nog wel eens vergeten. Pas dan kun je een ontwerp presenteren waarvan opdrachtgevers zeggen: ‘Ik had het zelf niet zo kunnen bedenken maar het is precies wat ik bedoel’.” 


Veranda

Witte keuken, nieuwbouw, Brand BBA Architecten, The Art Of Living

Rust en ruimte  

Jaap: “Natuurlijk moesten we bij de bouw voldoen aan eisen in het bestemmingsplan maar die pasten goed bij het beeld dat we voor ogen hadden: een traditionele boerderijvilla die eigentijds is vormgegeven. Omdat het Kingspan-bouwsysteem bouwsysteem nauwelijks beperkingen heeft, hadden we veel vrijheid. Met elkaar hebben we een programma van eisen samengesteld. Hoe wil je wonen? Welke ruimtes komen beneden? Wat worden de zicht- en looplijnen én op welke manier komen de invloeden uit Curaçao terug?” Opdrachtgevers: “We zochten rust en ruimte en wilden door de indeling spelen met wind en licht in een woning waar we zo dicht mogelijk bij de natuur kunnen leven.” De begane grond bestaat uit één grote leefruimte die direct is gekoppeld aan de veranda, die deel uitmaakt van de totale architectuur. Woning en veranda zijn één. De enorm brede glazen vouwwand kan in een vloeiende beweging open en dicht. Hierbij wordt er niets van de ruimtelijke beleving ingeleverd. Het is functioneel, aantrekkelijk, eenvoudig in gebruik en maakt indruk. 


Leefruimte

Witte keuken, nieuwbouw, Brand BBA Architecten, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Stalen deur

Tim Staal Design

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.
Witte keuken, nieuwbouw, Brand BBA Architecten, The Art Of Living

WOW! 

Bij binnenkomst in de ruime hal valt meteen een prachtige vide op met daarin een kleurrijk kunstwerk van Marianne Naerebout. Deze kunstenares uit Breda haalt inspiratie uit het leven en de golven van de Caribische Zee. Zand, water, lucht en vuur zijn elementen die steeds terugkomen in haar werk. Opdrachtgevers: “Wij hebben haar ontmoet en houden oprecht van de vrolijke sprankeling die in haar werk zit. We hebben veel van haar werk hangen en staan. We blijven enthousiast. Haar werk geeft extra kleur aan ons interieur.” Via een glazen taatsdeur kom je vanuit de hal de woonkeuken en zitkamer binnen en dan is een ‘wow!’ nauwelijks te onderdrukken. De pui staat open; het uitzicht naar buiten is ononderbroken en geweldig. Jaap: “Er zit Kingspan TEK-bouwsysteem. Deze woning is in de fabriek gebouwd en bestaat uit isolerende panelen met een kern van polyurethaan. De elementen zijn dun maar zeer stevig en maken het mogelijk om in slechts enkele dagen de basis voor een energiezuinige woning te realiseren. Het is een bijzonder duurzame manier van bouwen. Het casco stond binnen één dag. De opdrachtgevers zijn via de aannemer bij veel kwaliteit in deze woning. Die kun je aanbrengen door een groot gebaar te maken zoals deze enorme opening naar buiten. De inrichting van de keuken en living zijn verder vriendelijk en licht, en stralen uit dat hier geleefd mag worden.’ Opdrachtgevers: “In deze ruimte kun je met je gezin bij elkaar zijn. Iedereen gaat zijn gang maar toch ben je samen. En dat is heel prettig.” 


Begane grond

Witte keuken, nieuwbouw, Brand BBA Architecten, The Art Of Living

Spelen met licht en lucht 

De ouderslaapkamer bevindt zich op de begane grond en grenst met een deur aan de veranda. Deze deur staat vaak open en omdat de veranda af te sluiten is met semitransparante schermen, komt er ook ‘s nachts een aangenaam briesje binnen. De sfeer en inrichting van de slaapkamer is aangenaam en het beste te omschrijven als Californië, jaren zeventig. Opvallend item is de strandtegel van wit golvend zand in de aanliggende luxe badkamer met douche en losstaand bad. Op de eerste etage zijn nog drie grote slaapkamers, een werkkamer, een badkamer en apart toilet. Opvallend is wederom het enorme uitzicht over de groene omgeving, de volwassen bomen in de tuin, de kippen die er vrij mogen rondlopen, de jeu-de-boulesbaan en het royale zwembad. In de kleine houten woning die in de tuin staat verbleven de opdrachtgevers tijdens de bouw. Inmiddels is dit huisje getransformeerd tot een echte mancave met een robuuste Belgische bar, een stoere plek waar menig man jaloers op zal zijn. 

 Jaap: ”Als ik terugkijk op dit project, dan kan ik oprecht zeggen dat de samenwerking top was. Tussen de eerste en laatste schets zit niet veel verschil en dat betekent dat wij goed geluisterd hebben. Dat is een van de grootste complimenten die je als architectenbureau kunt krijgen.’ Opdrachtgevers: “Toen wij terugkwamen van de eerste ontmoeting met Jaap zeiden we tegen elkaar: ‘Hij snapt het.’ We wonen hier nu anderhalf jaar en het is de ultieme rustplek geworden waarnaar we op zoek waren. Dicht bij alle voorzieningen en tegelijkertijd echt buiten. Heerlijk! 

 

Editor: Media Team

Datum: 23-10-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Patrick Meis