Landelijk wonen | Frank Gruwez, the art of living

Koop nu het hardcover boek!

Landelijk wonen in droomhuis | Frank Gruwez

“De opdrachtgevers wensten een fijn woonhuis met ruimte voor een kantoorgedeelte waar de werkzaamheden voor hun aannemersbedrijf verricht kunnen worden,” vertelt architect Frank Gruwez. “De villa vormt letterlijk het visitekaartje van het bedrijf. Daarom hebben we middels de ontworpen architectuur het gebouw een wauw-effect gegeven. Het landelijke karakter is doorgetrokken in de materiaalkeuze. Hoewel de woning er pas één jaar staat, ademt ze veel karakter en is ze perfect binnen de omgeving ingebed.”

Landelijk wonen | Frank Gruwez, the art of living

 Stijlvolle combinatie

Met dit bijzonder sfeervolle project laat Architectenbureau Frank Gruwez zien hoe de functies wonen en werken op inventieve en smaakvolle wijze samengebracht kunnen worden onder één dak. De binnenzijde van de villa, waarbij Architectenbureau Frank Gruwez verantwoordelijk was voor de indeling alsmede de plattegrond en het ontwerp van vaste elementen, is met veel smaak en oog voor detail vormgegeven. Bijzonder is onder andere de sfeervolle hal, die toegang biedt tot de privévertrekken. De hal is voor¬zien van een eiken wand met verticale planken en een karakteristieke vloer met prachtig contrasterende grijs¬waarden.

Landelijk wonen | Frank Gruwez, the art of living

Landelijk wonen in groene omgeving

Vanuit de gang is een lange zichtlijn gecreëerd naar een groot boograam, waardoor je vanuit de hal door de woning naar buiten kijkt. Dit element vormt een moderne twist op de koetshallen van vroeger. De ruimtes met zicht op de loods hebben een meer gesloten karakter gekregen, de overige leefvertrekken juist een open uitstraling. Grote glaspartijen bieden zicht op de schitterende tuin en de terrassen achter de woning. Tussendeuren met slank staal zorgen daarbij voor verbinding en afbakening tussen de diverse leeffuncties.

Landelijk wonen | Frank Gruwez, the art of living

Landelijk wonen | Frank Gruwez, the art of living

Serene badkamer

Op de eerste verdieping zijn de slaapvertrekken gesitueerd. De hoofdslaapkamer is rijk uitgerust met een prachtig aangeklede badkamer die van alle gemakken is voorzien. Als scheiding tussen de slaapkamer en de badkamer is er een luxe dressing gecreëerd. Frank: “Ik heb bewust voor deze inventieve indeling gekozen. De dressing tussen het slaap- en badgedeelte doet op die manier tevens dienst als geluidsbarrière. Hierdoor is het niet storend wanneer de man en vrouw des huizes op een ander moment opstaan – iets wat vanwege hun werkzaamheden binnen het aannemersbedrijf nog weleens voorkomt. Het concept hebben de opdrachtgevers direct goedgekeurd, net zoals eigenlijk het volledige eerste ontwerp. We voelden elkaar goed aan, waardoor ik als architect direct de juiste inschattingen heb kunnen maken. De bouw van de villa is door het aannemersbedrijf van de opdrachtgevers uitgevoerd. De realisatie is daardoor bijzonder snel en soepel verlopen.”

Landelijk wonen | Frank Gruwez, the art of living

Landelijk wonen | Frank Gruwez, the art of living

Landelijk wonen | Frank Gruwez, the art of living

Architect: Architectenbureau Frank Gruwez. Houten kozijnen: Pouleyn.

 

Privacy in de tuin

De villa is voorzien van een prachtige tuin naar ontwerp van het architectenbureau. Hier genieten de opdrachtgevers van een zeer hoogwaardig aangeklede ruimte met een groot gevoel van privacy. Deze locatie is perfect om landelijk te wonen. Frank: “Door de U-vorm van de woning heeft de buitenruimte een beschut karakter gekregen, zonder inkijk vanuit het werkgedeelte. Centraal in het geheel staat een royaal zwembad – een belangrijke wens van de opdrachtgevers. Het zwembad is zo gepositioneerd dat de bewoners er de meeste zonuren genieten. We hebben gekozen voor Belgisch hardsteen dat zorgt voor een strakke en tegelijkertijd karakteristieke uitstraling. Dit samenspel harmoniseert prachtig met het landelijke gevoel van de villa. Door de toevoeging van mooie beplanting is het geheel extra sfeervol geworden. Hierdoor vormt de tuin een prachtige aanvulling op de architectuur en de binnenruimte.”

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Dana Otten, geschreven voor hardcover boek nr.4 2021
Fotografie: German Bourgeat

____
Wil je meer zien van Frank Gruwez?