Landelijke villa met ruime overkapping

Sloven architectuur

In het Brabantse Vught vinden we een villa van deze tijd met een landelijk tintje. Het is een woning die opvalt in de nieuwbouwstraat, mede dankzij het witte stucwerk, de overkapping en de rieten kap. Dat de woning veel mensen aanspreekt, blijkt wel uit het feit dat er regelmatig mensen aanbellen die zelf ook willen gaan bouwen. We spraken met de eigenaars Sylvia en André en architect Paul Sloven. 


Ontwerp

Overkapping, Sloven Architectuur, landelijke villa, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp

Hoofdaannemer

Merks Bouw

Rieten dak

Pape Rietdekkers

Architect

Sloven architectuur

Villa ontwerpen 

Sylvia en André kennen elkaar zes jaar en komen beiden uit de omgeving. Op zoek naar een woning waar ze samen gelukkig konden worden, kwamen ze uit bij dit bouwkavel. Via via leerden ze architect Paul Sloven kennen, die een lichte woning voor ze ontwierp die groot genoeg is voor hen tweeën, maar waar ze ook al hun kinderen en kleinkinderen kunnen ontvangen. André vertelt: “Doordat de woning voor een gedeelte een plat dak heeft, is de bovenverdieping kleiner dan beneden. Daardoor is het helemaal perfect voor ons.” De woning is niet alleen mooi geworden, maar ook comfortabel. André en Sylvia kozen voor een aardwarmtepomp in combinatie met zonnepanelen op het platdak en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Met name André vertelt uiterst enthousiast over het warmtesysteem. “De woning heeft zomer en winter de juiste temperatuur en we ervaren geen tocht of kou, zoals bij een airco. Het riet biedt een extra isolatielaag, waardoor de woning bijna energieneutraal is.­ Dit systeem geeft zo’n fijn gevoel het is geld dubbel en dwars waard.”


Benedenverdieping

Overkapping, Sloven Architectuur, landelijke villa, the art of living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Haard

Element4

Keuken

Bmn Bouwmaterialen

E-installatie

De Groot Elektrotechniek

Leefruimtes en bedrijfsruimte in één 

Na binnenkomst in de hal kijk je direct de woning in via de stalen deur. Deze geeft je toegang tot de zeer ruime leefkeuken die de gehele ruimte domineert. Daarachter bevinden zich een thuiskantoor en de berging met technische ruimte. Aan de overkant van de keuken bevinden zich de eettafel en de zithoek, gescheiden door een wand met doorkijkhaard. Vanuit de keuken is er zicht op de tuin en overkapping. Sylvia: “We wilden een ruime woning met intieme plekjes. Het is een fijne ruimte geworden om samen te zijn, maar wel met een aparte zithoek.” Architect Paul beaamt: “De ruimtes hoeven niet groot te zijn, maar worden wel bij elkaar betrokken door de doorkijkhaard. Je voelt je geborgen en tegelijkertijd zijn er ruimtes waar juist niets gebeurt. Zo behouden we de balans.” Het domein van Sylvia bevindt zich direct links na binnenkomst. Hier heeft zij haar ruime schoonheidssalon L’autre Visage met twee behandelstoelen, eigen sanitair en een glazen wand om de ruimte in tweeën te splitsen. De zwart-witte kleurstelling en de natuurlijke materialen geven de ruimte een zachte sfeer waar de klanten helemaal tot rust kunnen komen.

“De ruimtes hoeven niet groot te zijn, maar worden wel bij elkaar betrokken door de doorkijkhaard”


Bovenverdieping

Overkapping, Sloven Architectuur, landelijke villa, the art of living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer

BMN Bouwmaterialen

Ensuite badkamer 

Boven vinden we drie slaapkamers, waarvan de masterbedroom de voorzijde van de woning beslaat. Het plafond loopt helemaal door tot in de nok, net als het grote slaapkamerraam. Om de ruimte toch optimaal te benutten en speels te houden, is er een kleine vide gemaakt, die bereikbaar is via een ladder. Het is een lichte kamer dankzij het grote raam, terwijl houten shutters het teveel aan zonlicht buitenhouden. Ook bieden ze extra privacy. Het is immers een behoorlijk raam dat van vloer tot nok doorloopt. In dezelfde ruimte bevinden zich een grote inloopkast en de badkamer met ligbad, toilet en twee waskommen. Tussen de slaapruimte en de badkamer in werd een glazen deur geplaatst, om de twee ruimtes te kunnen scheiden. “Door die deur kunnen we de slaapkamer koeler houden dan de badkamer en het houdt het geluid tegen wanneer iemand staat te douchen, maar in de praktijk staat hij altijd open”, lacht André. Aan de achterzijde zijn twee identieke slaapkamers gemaakt voor logees. Daarboven bevindt zich nog een zolder die dient als bergruimte.


Exterieur

Overkapping, Sloven Architectuur, landelijke villa, the art of living

Alle leveranciers van het exterieur

Bestrating

Wood And Stone

Tuinontwerp

Christel Goosens Tuindesign

Buitenruimte met overkapping

De buitenkant van de woning oogt tijdloos met het riet, maar is ook modern door de Javaanse kap. “Dat is typisch van deze tijd. De woning is blijvend, maar er zitten veel eigentijdse elementen in”, zegt Paul. Bovendien is de villa toekomstbestendig, vult Sylvia hem aan. “In de toekomst kunnen we de schoonheidssalon ombouwen tot slaapkamer met badkamer. Dan kunnen we op de benedenverdieping wonen. We hebben met dat doel voor ogen gekozen voor onderhoudsvrije materialen en een makkelijk te onderhouden tuin.” De buitenruimte bestaat uit diverse ondergronden, zoals gras, tegels, een vlonder en waaltjes. Er zijn verschillende zithoeken ingericht om te genieten van de schaduw of de zon, al dan niet overdekt onder de overkapping. Sylvia: “Het is gezellig wonen, ook al is het een ruime woning voor twee personen. Toch voelt het niet extreem groot. De ligging is landelijk en dus heerlijk om te wandelen, maar er zijn ook sportvoorzieningen en een winkelcentrum in de buurt. Voorlopig hoeven we hier niet meer weg.”

Editor: Media team

Datum: 18-02-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings geschreven voor magazine nr.6 2021

Fotografie: Jaro van Meerten