Slider1
Slider2
Slider3
previous arrow
next arrow

Wonen in de polder

Een landelijke woning met veel licht

Midden in het oer-Hollandse landschap staat een landelijke villa met een wijds uitzicht op de polder. De klassieke uitstraling van de rieten kap en witte gevel past prima in de omgeving. Jaap Brand van Brand | BBA Architecten ontwierp deze mooie villa.

Om tot dit resultaat te komen moest een waterdichte kelder gestort worden, de sloot naast het huis moest gedempt en gecompenseerd worden en er moesten palen in de grond geheid worden. Het gebouw is op een terp geplaatst, van waaruit de bewoners een schitterend uitzicht hebben op de tuin, die doorloopt in de weilanden.

De bewoners wilden graag werken met bedrijven en aannemers uit de buurt. Zo komen ook de aannemer en tuinarchitect uit de omgeving. “We wisten wat we wilden en Jaap Brand luisterde daarnaar. Hij drukte niet zijn eigen stempel op het project, maar luisterde goed naar onze wensen”, legt de bewoonster uit. Jaap: “Het is de kunst om het ontwerp zo te maken dat het voldoet aan alle eisen en dat het toch beter is dan de opdrachtgever verwacht.”

Overdaad aan licht
De opdracht hier was duidelijk: een landelijke woning met veel licht en een mooi uitzicht op de polder. Opvallend is de lichte tuinkamer die grenst aan de woonkamer met keuken. Grote ramen en een lichtstraat in het plafond zorgen voor een overdaad aan licht. De deuren aan beide zijden kunnen helemaal open of dicht, waardoor het een aparte kamer wordt, een verlengstuk van de woonkamer of van de tuin.

De ramen zijn gericht op de zonnige achtertuin. Aan de voorzijde is volop ruimte voor het parkeren van auto’s met een hek dat toegang geeft tot het terrein. Voor en achter de woning liggen twee sloten. Ook naast het huis lag een sloot, maar die is voor de bouw gedempt. Nu ligt daar de paardenbak met een wei ernaast, waar twee Shetlandpony’s grazen. De gedempte sloot werd aan de andere kant van de woning gecompenseerd, waar het water verbreed werd.

 


De deuren aan beide zijden kunnen helemaal open of dicht, waardoor het een aparte kamer wordt


Wijnkelder met biljart
Verrassend aan de woning zijn de extra ruimtes die op het eerste gezicht niet opvallen. Vanuit de berging heb je bijvoorbeeld toegang tot de kelder, die is ingericht als wijnkelder met biljart en een mooie muurschildering van de kunstenares die ook de schildering in de woonkamer maakte. Het was nog een hele taak om deze kelder te storten, maar dat was wel aan de aannemer besteed. Hij stortte de kelder in het werk en smeerde hem daarna in met bitumen, zodat hij helemaal waterdicht is.


Het was nog een hele taak om deze kelder te storten, maar dat was wel aan de aannemer besteed


Bed & Breakfast
Een andere extra ruimte is de gastenwoning voor twee personen aan de zijkant. Hier bevinden zich een woonkamer met badkamer ernaast en een trap naar de slaapkamer. De bewoners gebruiken het voor logees, maar het is ook geschikt om te verhuren als bed and breakfast. Het is een volledig aparte woning met zelfs een eigen terras, gescheiden van de rest van de tuin.

Domotica
Alle ruimtes zijn individueel te verwarmen en te koelen middels een cv-installatie, boiler en daikin koeling. De vloerverwarming en -koeling ligt door de gehele woning. Alles is volledig domoticagestuurd. Nog zo’n moderne oplossing is de plasma afzuigkap boven het kookeiland. Deze filtert de lucht, maar heeft geen afvoer nodig. De gezuiverde lucht wordt gewoon opnieuw gebruikt. In de trendy afzuigkap is meteen verlichting verwerkt, waardoor hij meer aandoet als designlamp dan als afzuiging.

Fotografie: Dré Wouters

Brand BBA Architecten

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: 

  • Meubilering, Meubelpark De Bongerd
    Kesteren | www.debongerd.nl  
  • Inside vouwgordijnen, pvc vloeren en levering behang,
    De WoonWulp
    Hendrik Ido Ambacht | www.dewoonwulp.nl