Slider1
Slider2
Slider3
previous arrow
next arrow

Tuingerichte, landelijke woning | Henk Leeflang

De persoonlijkheid van de bewoners is duidelijk terug te zien

Architect Henk Leeflang presteert het keer op keer om woningen te ontwerpen die perfect aansluiten bij de individuele smaak en behoeftes van de bewoners. Zo ook bij een landelijk gelegen woning in de buurt van Apeldoorn.

De bewoners wisten heel goed wat ze wilden: een tuingericht huis dat niet te groot is, in landelijke stijl. En dat is gelukt. Wel moest er even nagedacht worden over de dakbedekking, want het is een behoorlijk dak dat bij de rest van de woning en de omgeving moest passen. Uiteindelijk werd er gekozen voor riet. Ook over de inrichting hadden de bewoners duidelijke wensen. Eerst richtten ze alles in met hun bestaande meubelen, maar langzaamaan kwam daar verandering in. “Steeds verandert er iets. Zo hebben we een nieuwe bank gekocht en pas geleden hebben we nog een nieuwe lamp gekocht. We zijn heel Nederland door gereden om de juiste materialen te vinden die wij wilden.”

Een thuisgevoel

De persoonlijkheid van de bewoners is dus duidelijk te zien, maar ook de hand van de architect. Dat blijft zo, want Henk wil dat de woningen die hij ontwerpt comfortabel zijn en een thuisgevoel geven. Hij houdt niet van recht, hij houdt van beweging in een gebouw en aparte hoekjes. Veel licht door middel van een tuinkamer is ook een kenmerk. “Ik vraag mensen vaak om een moodboard te maken”, zegt hij. “Je ziet dan welke smaak ze hebben. Wanneer je spart met de opdrachtgevers krijg je het mooiste huis.”

Leeflang Architectuur zorgde voor een ruime lichtinval in de woonkamer.

In de huiskamer geen televisie, maar wel een heerlijke schouw van De Opkamer.

In de ontwerpen van Leeflang zijn de trappen meestal prominent aanwezig, maar ze zijn altijd stijlvol en passend bij de rest van het interieur.


“Wanneer je spart met de opdrachtgevers, krijg je het mooiste huis”


De luxe keuken is gemaakt door Novarti.

De keuken van Novarti is landelijk van stijl en past daarmee perfect bij de rest van het huis.

The Flagstone Company zorgde voor de robuuste stenen wand in de keuken.

Ruimtelijke leefkeuken
Een warm getrommelde houten vloer geeft de woonkamer de comfortabele sfeer. Henk raadde de bewoners aan om te kiezen voor extra hoge plinten. Vaak hebben zijn woningen ook extra hoge plafonds, wat zorgt voor ruimtelijkheid. De keuken is bijna even groot als de woonkamer, want een leefkeuken is koken, ontspanning, converseren en genieten in één. Zwarte tegels en een composieten werkblad zijn gecombineerd met hout. De landelijke stijl komt hier duidelijk terug, mede dankzij de grove stenen muur en de massieve houten balken. Ook de zwarte deuren met een witte stijl eromheen roepen de spanning op van het eigentijdse, gecombineerd met het landelijke. Net als in de woonkamer kunnen de bewoners hier genieten van een gezellige open haard.

De slaapkamer aangekleed met kunst en designverlichting.


Een woning is pas compleet als ook de tuin, inrichting, verlichting en het juiste materiaal op orde zijn


Henk Leeflang is verantwoordelijk voor de moderne architectuur.

Op ieder moment genieten
De tuin werd ontworpen door Jaap Poortvliet van Poortvliet & Partners, met wie Henk vaak samenwerkt. Henk is namelijk van mening dat je woning pas compleet is als ook de tuin, inrichting, verlichting en het juiste materiaal op orde zijn. De tuin ligt op het noorden, waardoor je zou denken dat er niet veel zonlicht invalt, maar het tegendeel is waar. Het is namelijk een groot perceel en er was voldoende ruimte voor zonnige terrassen.

Henk houdt van overkappingen en veranda’s en ook bij deze woning steekt het dak over, zodat er een knusse zit ontstaat. De bewoners kunnen zo op ieder moment genieten van hun bloemrijke tuin. Ondanks de grote overkapping valt er toch nog voldoende licht naar binnen.

Aannemer Hijnekamp bouwde de woning en begeleidde het hele project. De bewoners zijn erg over hen te spreken: “Hun medewerkers hebben ervaring en weten waar ze het over hebben. Daar hebben we veel aan gehad. Ik heb dan ook veel plezier beleefd aan de bouw.”

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Jaro van Meerten

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: