Landgoed De Wielewaal, Frits Philips
Landgoed De Wielewaal, Frits Philips
Landgoed De Wielewaal, Frits Philips
Landgoed De Wielewaal, Frits Philips
Landgoed De Wielewaal, Frits Philips
Landgoed De Wielewaal | Frits Philips
Landgoed De Wielewaal | Frits Philips
Landgoed De Wielewaal | Frits Philips
Landgoed De Wielewaal | Frits Philips
Landgoed De Wielewaal | Frits Philips
previous arrow
next arrow

Resideren in het landhuis van ‘meneer Frits’

Exclusief binnenkijken bij landgoed De Wielewaal

Als de dubbele poort die toegang geeft tot landgoed De Wielewaal uiterst traag openzwaait, ligt er een lang pad voor de wielen. Links en rechts bos, afgezoomd met rododendrons. Na een tweede poort opent zich een fantastisch panorama: rechts een enorm gazon en links de woning, opgetrokken in de stijl van een Engels jachthuis. Frits Philips woonde er van 1934 tot zijn dood in 2005. Hij bereikte de respectabele leeftijd van honderd jaar. Sinds er een gezin met kinderen op De Wielewaal neerstreek, bruist het er weer van het leven. De villa werd in oude luister hersteld, maar wel met het comfort van nu.

Zowat heel Eindhoven weet waar De Wielewaal ligt, maar slechts weinigen hadden de gelegenheid er een kijkje te nemen. Het terrein is ongeveer één bij twee kilometer groot en vanaf de doorgaande weg niet waar te nemen. Wie wel toegang krijgt tot het landgoed, waant zich in een tijdmachine. Het rumoer van de nabijgelegen snelweg is niet meer te horen en er is natuur alom. Bos, struiken met in de zomer fleurige bloemen, paddenstoelen, vennetjes, veel groen, gazons zover het oog reikt en sculpturen op de meest onverwachte plekken. Het is een oase van rust die je zo dicht bij de stad nauwelijks verwacht.

Authentiek en karakteristiek
De verbouwing van deze woning vol geschiedenis was een flinke klus. Het pand dateert van 1934 en de familie Philips was erg zuinig geweest met renovatie en onderhoud. Bovendien had ‘meneer Frits’ in zijn laatste jaren kennelijk niet veel energie meer om alles goed bij te houden. De eigenaar pakte het daarom rigoureus aan en koos voor een bijna complete metamorfose, waarbij de authentieke karakteristieken bewaard bleven. De rechtervleugel, bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest en later herbouwd, werd afgebroken. Daarvoor in de plaats kwam een compleet nieuwe vleugel met een rieten kap, waarin een fitnesszaal is ondergebracht.

Compleet nieuwe vleugel met fitness zaal

Badkamer, vrijstaand bad

Lange eettafel, kroonluchters, houten tafel, houten vloer

Erker, comfortabele zitplek voor het raam

Authentiek wonen
Boven zijn de gastenverblijven en de slaapkamers van de kinderen. Voor de nieuwbouw zijn oude stenen gebruikt die niet van de originele te onderscheiden zijn. Het metselwerk is ‘ouderwets’, de leien dakpannen komen uit Normandië. In het hele huis zijn historische bouwmaterialen verwerkt, geleverd door ‘t Achterhuis uit Udenhout, van antieke zandstenen schouwen tot Versailles-parket. De zes schoorstenen zijn allemaal nieuw opgetrokken in oud-Engelse stijl. Op landgoed De Wielewaal is het authentiek wonen, maar met het comfort van nu.


“Op landgoed De Wielewaal is het authentiek wonen, maar met het comfort van nu”


Hal met houten trap en sfeervolle open haard, natuursteen vloer

Houten parketvloer, houten kastenwand, televisie

Open haard, sfeervol, houten vloer, ontspannen

Ondergrondse verrassingen
De woning aanpassen aan de eisen van de moderne tijd was dus een reden om tot afbraak van een vleugel te besluiten. Maar er was nog een reden. De eigenaar wilde een reusachtige kelder onder de nieuwbouw om ruimte te creëren voor zijn hobby: wijn verzamelen. Zijn collectie is immens groot en bestaat uit een breed assortiment aan bijzondere wijnen. Alle flessen en kisten zijn secuur gesorteerd. Voor iedere wijnsoort is er een aparte nis, die bovendien zo geklimatiseerd is dat de wijn op de juiste temperatuur blijft.

Wijnkelder, middeleeuwse catacombe


“Voor iedere wijnsoort is er een aparte nis, die bovendien zo geklimatiseerd is dat de wijn op de juiste temperatuur blijft”


Middeleeuwse catacombe
Deze vanbuiten onzichtbare kelder vormt het meest spectaculaire onderdeel van de nieuwbouw. Wie de trap afgaat, waant zich in een middeleeuwse catacombe. De kelder is opgetrokken uit stenen van meer dan honderd jaar oud, afkomstig van een voormalig kasteel van de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I. Zijn keizerlijk wapen is meegebakken in de stenen. Een absolute verrassing in dit ondergrondse domein is een antieke Bentley uit 1949, die in het zachte lamplicht staat te stralen. Die is hier, voordat het kelderdak werd gelegd, naar binnen getakeld. Opvallend zijn ook de talrijke jachttrofeeën aan de wanden. Er hangen gietijzeren kroonluchters aan het plafond en lampen als toortsen aan de muur. Iets verderop is een speciale hammenkamer, waar parma- en andere Italiaanse hammen aan haken hangen. Verderop een grote tafel met twaalf stoelen, ideaal om in goed gezelschap en in een mysterieuze sfeer aan na te tafelen na een gezellig diner.

Herinneringen aan een rijk verleden
Naast wijnen verzamelt de heer des huizes ook jachtgeweren. Zijn collectie kreeg een plaats in ‘het keldertje van Frits’. Hier ontving de Philips-industrieel vroeger zijn belangrijke zakelijke contacten. Er werden sigaren gerookt en er werd goede wijn gedronken. Oorkonden aan de muur, de tafel en stoelen waar Frits zelf nog op gezeten heeft, de kunstwerken … het herinnert allemaal aan een rijk verleden. Het hert aan de muur is een jachttrofee van de eigenaar. Deze is ook een groot liefhebber van beeldende kunst. Toen jaren geleden de boedel van Frits Philips door Sotheby’s geveild werd, was hij zo onder de indruk van het aanbod dat hij alle sculpturen aankocht. Die kregen in de verbouwde villa en riante tuin stuk voor stuk een mooie, nieuwe plek.

Jachttaferelen
In het torentje dat het oude en het nieuwe deel van de villa met elkaar verbindt, trekt een lamp van hertengeweien de aandacht. De jacht is een terugkerend thema op De Wielewaal. Zo zijn de werkkamers voorzien van behang met beren en slipjachttaferelen en – uiteraard – bijpassende gordijnen. De woonkamer, door houten schuifdeuren gescheiden van de televisiekamer, is licht gehouden. De erkers herbergen brede vensterbanken, er staan gerieflijke fauteuils en de kasten zijn gevuld met glaswerk en tin.

Torentje, lamp van hertengeweien, eyecatcher, kroonluchter


“In het torentje dat het oude en het nieuwe deel van de villa met elkaar verbindt, trekt een lamp van hertengeweien de aandacht”


Houten kasten zijn gevuld met glaswerk en tin.

Drie keukens tot één
Oorspronkelijk telde het pand drie kleine keukens. In de nieuwe opzet zijn ze vervangen door één grotere, waar de familie graag vertoeft. Het kookgedeelte bevindt zich tegen de wand, het eiland in het midden herbergt de gootsteen en een wasmachine. Comfortabele barkrukken nodigen uit tot een praatje met de kok. Met royaal gebruik van blank eikenhout is een knusse sfeer gecreëerd en ook het antieke balkenplafond draagt daaraan bij. Voor partijen is er een afzonderlijke bedrijfskeuken. Hier kookt een professionele kok bij speciale gelegenheden de sterren van de hemel.

Keuken, RMR Interieurbouw, hout, kookeiland

RMR Interieur voegde drie kleine keukens bij elkaar tot één grote

Bedrijfskeuken, kok

Het Philips-erfgoed is een beleving
Op landgoed De Wielewaal is het heerlijk wonen, zoveel is wel duidelijk. Het is een fantastische, groene omgeving waarin puur genieten het meest treffend de beleving verwoordt. Dankzij de inspanningen van de eigenaar is het voortbestaan van dit Philips-erfgoed weer lange tijd gegarandeerd.

Villa Wielewaal, Frits Philips, hekwerk

Ook buiten is het heerlijk om te zitten, dankzij de tuinmeubelen van BOREK.

 

Tekst: Janneke Sinot
Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: