Landhuis met een omgeving

Van Houtum architecten

In het Brabantse land, te midden van bossen en weilanden ligt deze strakke maar ook gulle, moderne villa. Dit unieke landhuis past naadloos in zijn omgeving waarin het tegelijkertijd een waardevolle toevoeging is. Stan van Houtum, architect bij Van Houtum Architecten ontwierp deze woning: “Het is een transformatie geweest van een bungalow die detoneerde in het landschap naar een landelijke eigentijdse woning, met natuurlijke materialen, warme aardetinten, en zichtbaar gebleven spantconstructies.”


Exterieur

Van Houtum, The Art of Living, Landhuis

Alle leveranciers van het exterieur

Van Houtum, The Art of Living, Landhuis

Binnenterrein en landschappelijke tuin

De met riet gedekte villa met royale overstek staat op een groot perceel dat in 2018 werd gekocht. Het geheel bestaat uit een villa, bijgebouw, pool house en zwembad. De steen van de villa en het bijgebouw is van het Deense merk Petersen Tegl. Als een van de weinige baksteenfabrieken ter wereld zijn zij gespecialiseerd in het op kolen stoken van bakstenen. Deze horizontale lange steen vormt een mooie eigentijdse twist van traditionele materialen. Zowel in de villa als in het bijgebouw zijn de eikenhouten spantconstructies binnen en buiten zichtbaar gebleven. De constructie is ingezet als esthetisch element. Het eiken komt ook terug in de voordeur en op de vloer. De aluminium panelen en kozijnen zijn voorzien van een structuurcoating wat zorgt voor luxe en warmte. Door de markante entree aan de kopse zijde van de villa te positioneren, is de voor- en achterzijde van de woning geheel transparant en ontstaat er een vrije plattegrond. De compositie van bijgebouwen geeft enerzijds een besloten binnen- terrein voor de auto ́s en anderzijds een besloten achtertuin voor de bewoners. De tuin biedt door haar ligging achter het bijgebouw bovendien veel intimiteit. Stan: “De woning heeft grandeur, het mag allemaal gezien worden. Al dit moois is in goede samenwerking met Studio C. Interieurs en andere professionals tot stand gekomen.”


Benedenverdieping

Van Houtum, The Art of Living, Landhuis

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Villa zonder geheimen

Eenmaal in de hal onthult deze villa meteen zijn geheimen, je overziet de woning direct van voor tot achter, van beneden naar de overloop en de trap naar het basement. De ruimtes op de begane grond hebben een open structuur die logisch in elkaar overlopen. De keuken is centraal gelegen en vormt het onbetwiste hart van de woning. In deze ruimte stroomt het zonlicht van drie zijden naar binnen. De keukenelementen zijn gemaakt van natuursteen en hout. Natuurlijke materialen met zachte aardetinten zoals de bijzondere kleur van het kook- en watereiland. Op de vloer ligt een onderhoudsvriendelijke zachtgrijze gietvloer. De eettafel
staat in de aanbouw richting tuin zodat er een optimale tuinkamerbeleving ontstaat. Het zicht naar buiten is fenomenaal. Bijkomend voordeel is dat de tuin op het zuiden ligt waarmee baden in zonlicht een feit is. De eettafel heeft een organische vorm en is zo een charmant maar een bewust contrast met de rest van de interieuritems.”

De keuken loopt over in de zitkamer met een mooie houthaard, visgraad eikenvloer en een riant uitzicht naar buiten. Stan: “Kenmerkend voor de stijl van ons architectenbureau is dat we graag werken met open glazen hoeken waardoor je een panoramisch beeld krijgt van de omgeving.” Absoluut monument in deze zitkamer is de grote, op maat gemaakte S-vormige bank midden in de kamer. Een prachtig idee van de interieur- architect. De ene ronding van de bank is gericht op de haard terwijl je in de andere ronding lekker naar de tv kunt kijken. De opdrachtgevers wilden uitdrukkelijk twee sfeerbelevingen in de kamer. Opdrachtgever: “Dit is
echt een wens van ons geweest. Wij wilden in de woonkamer niet te veel aandacht vestigen op enkel de televisie. Die mocht van ons niet centraal staan.” De bank valt vooral op door zijn vorm, het materiaal daarentegen is zacht en basic en past perfect bij de rest van de inrichting. Ook in deze ruimte is gekozen voor opvallend behang, net als elders in de woning. Studio C: “Het is belangrijk om accenten te leggen op die punten die het nodig hebben. Je moet daarmee zorgvuldig omgaan anders is het geen accent en valt het weg in het geheel.”


Bovenverdieping

Van Houtum, The Art of Living, Landhuis

Van koekoek tot museumstuk

Een eikenhouten trap leidt naar de kelder met was- opberg- en technische ruimte, twee ruime kamers en fitnessgedeelte. Opvallend zijn de riant uitgevoerde koekoeken die eveneens bekleed zijn met bakstenen van Petersen. Hierdoor waan je je niet in een kelder. Op de bovenverdieping bevinden zich drie volwaardige slaapkamers, een grote slaapkamer met inloopkast en badkamer. Mooi van de bovenverdieping is dat alle ruimtes tot in de nok open zijn. Stan: “De eikenhouten spanten zijn een wezenlijk onderdeel van het interieur. Ze zijn decoratief en tegelijkertijd constructief. Een hele uitdaging
waren de kilkeepers die in de dakplaat zijn verwerkt, waardoor de eiken gordingen in verstek op elkaar aan moesten sluiten. Daarmee win je loopruimte. Technisch verhaal maar het is heel vakkundig uitgevoerd.” De grote slaapkamer ligt tegenover de badkamer en lijken bijna in elkaar over te lopen. Ook in deze ruimtes zijn de materialen natuurlijk, landelijk en sereen. In de badkamer is het losstaande bad opgesteld als een waar museumstuk. Heel centraal en ook hier wordt de blik naar de nok getrokken.


Tuin

Van Houtum, The Art of Living, Landhuis

Alle leveranciers van de tuin

Architect

Van Houtum Architecten

Gevelstenen

Petersen Tegl A/S

Editor: Media team

Datum: 21-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Patrick Meis