Licht en luchtig appartement met rijke uitstraling

Romain Dossou Interiors

In een voormalig openbaar Amsterdams badhuis uit 1916 zijn zeventien verschillende woningen gerealiseerd. Eén daarvan is van een jong, hardwerkend stel dat Romain Dossou Interiors inschakelde voor “een licht en luchtig interieur dat de historie van het pand respecteert”. Een mooi én uitdagend project voor het interieurbureau, niet alleen dankzij de schuine wanden en verschillende hoogtes die de compacte woning rijk is, maar ook wegens de wens van de bewoners om gedurfde gouden elementen achterwege te laten. En laat dat nu precies een karakteristiek element van de signatuur van Dossou-Yovo zijn.  

“Omdat ik in de lijst met hoog aangeschreven Amsterdamse interieurontwerpers sta vermeld, vinden veel van mijn opdrachtgevers Romain Dossou Interiors online. Ik heb het geluk dat mijn klanten mijn werk bij iemand thuis hebben gezien of kennen via mond-tot-mondreclame”, vertelt interieurontwerper en eigenaar Romain Dossou-Yovo. Romain opereert met zijn team tegenwoordig vanuit Amsterdam, maar hij woonde zelf in wereldsteden zoals Parijs, Sydney, Tokyo en Londen. Zijn liefde voor het mixen van stijlen is mede daaruit voorgekomen. Hij ontwerpt geen typische ‘Nederlandse’ interieurs, maakt vaak gebruik van stoere materialen, luxueuze afwerkingen, grote onderling verbonden statements en contrasterende kleuren. Daarnaast neemt Dossou-­Yovo graag oudere panden onder handen: “We houden ervan om met respect voor de geschiedenis en authentieke details van een pand een hedendaags interieur te maken, dat niet alleen mooi is, maar ook goed leefbaar.” Voor deze woning van zo’n honderd vierkante meter verzorgde Dossou-Yovo de volledige styling met meubels, accessoires, kunst en maatwerkkasten. Het is een prachtig en rustig geheel geworden dat aanvoelt als een warme, natuurlijke cocon en tegelijkertijd luchtig en luxueus overkomt. 


Keuken

Historie, appartement, Romain Dossou Interiors

Alle leveranciers van de keuken

Interieurdesign

Romain Dossou Interiors
Historie, appartement, Romain Dossou Interiors

Luchtig en sereen 

Een kleine entree, bestaande uit verschillende hoogtes, vormt de eerste kennismaking met dit appartement. Eenmaal binnen, vallen de luchtigheid en de serene rust van de ruimte met schuine muren op. Net als het aardse, ton-sur-tonkleurenpalet. “Hoewel deze open ruimte relatief gezien niet zo groot is, zijn er toch verschillende functies in ondergebracht: de keuken, de woonkamer en de eettafel hebben allemaal een goede plek. Er is een wand van maar liefst negen meter, die we optisch hebben doorbroken door de linnen gordijnen en vazen met pluimen.” Ook is er rekening gehouden met de gewenste privacy en houden de linnen doorzichtige gordijnen inkijk tegen vanuit de appartementen aan de overkant. “We hebben veel gedaan aan het spelen met gelaagdheid. De gordijnen geven grandeur aande ruimte en een luxegevoel.” Dossou-Yovo is erin geslaagd de ruimte zo in te richten dat de verhoudingen precies kloppen, ze ruim en luchtig aanvoelt en de verschillende functies als koken, tafelen en relaxen duidelijk afgebakend zijn, mede dankzij het gebruik van karpetten. De bewoners kunnen met familie en vrienden overigens ook heerlijk relaxen op het dakterras te midden van grote olijfbomen, rododendrons en een klimop. De rustieke spiegels zorgen voor een vergrotend effect van het sfeervolle terras. 


Woonkamer

Historie, appartement, Romain Dossou Interiors
Historie, appartement, Romain Dossou Interiors

Rank en zacht  

De keuken is uitgevoerd in een duifgrijze tint en een rank lichtgrijs werkblad met een donkerdere ader. De bar aan het kookeiland is uitgerust met drie gezellige barkrukken met een frame van geborsteld brons, materiaal dat ook terug te vinden is in de bijzettafel. De kraan is eveneens voorzien van een bronzen finish. De stof van de krukken verzacht de uitstraling van de wat hardere keukenmaterialen. Naast de keukenwand bevindt zich de trap – met een zachte, lichte bekleding – naar boven, vanwaar het daglicht naar beneden schijnt en zo optisch extra ruimte creëert. Het daglicht komt ook binnen via de glazen deur aan de rechterzijde van de keuken, die uitkomt op de entree.  

Boven de ovalen houten eettafel hangt een armatuur in de vorm van een wolk, bestaande uit bollen die warm licht verspreiden en de ‘coconsfeer’ benadrukken. Het zitgedeelte bestaat uit twee fauteuils in een boucléstof, geplaatst op een rond karpet met ronde grafische elementen in aardse tinten en een lage lederen bank in een taupe tint. Saillant detail zijn de subtiele goudkleurige onderstellen van de fauteuils, die wat extra luxe toevoegen aan het interieur. Romain knipoogt: “Ja, daar hebben we toch een gouden accent toegevoegd, waar de bewoners overigens echt blij mee zijn. 


Slaapkamer

Historie, appartement, Romain Dossou Interiors

Loftstijl  

De bovenste etage is ingedeeld als slaap-, bad-, werk- en kleedruimte. De masterbedroom is opvallend ruim en oogt als een loft. “Het ontwerp voor boven was een uitdaging, door de schuine wanden en de hoogte van vijf meter. Voor de slaapkamer hebben we gekozen voor luchtigheid door een matras op een verhoging, dat precies past tussen de originele houten dakspanten. Achter het bed is een nis gemaakt in de muur, dat het bed beter tot z’n recht doet komen. Door daarnaast zachtgrijze kleuren te gebruiken, heeft de slaapkamer een haast Japanse uitstraling gekregen.” Inderdaad, het kleurgebruik en materialisatie doen denken aan de Japanse wabi-sabi-stijl. 

Iedere centimeter stijlvol benut

De werkkamer heeft twee werkplekken en kan ook als slaapkamer voor gasten worden gebruikt. De kleedruimte bestaat uit een ingenieus ontworpen maatwerkkast die precies past tussen de hoeken. Romain: “De timmerman vertelde dat hij de afgelopen vijftien jaar niet eerder zo’n ingewikkelde maatwerkkast heeft gemaakt. Maar het is perfect gelukt.” Gevraagd naar waar Romain het meest trots op is wat dit appartement betreft, reageert hij: “Op het feit dat ik, met dit interieur dat anders is dan de meeste van mijn ontwerpen, toch bij mezelf ben gebleven en mijn eigen signatuur eraan heb kunnen geven. En ten tweede en nog belangrijker, dat de bewoners zo gelukkig zijn met hun interieur. Ze waren op reis geweest en in de tussentijd hadden we het interieur verder afgemaakt. Bij terugkomst waren ze oprecht blij en onder de indruk. En daar doen we het voor! 

Editor: Media team

Datum: 13-04-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender