Licht interieur | Grosveld van der velde, the art of living

Licht interieur voor eenvoud en kracht | GBV-A

Boerderijen met kopgevels, doorzichten naar het achterliggende landschap en een monumentale kloosterenclave. De woning in dit beschermde dorpsgezicht moest een archetypisch huis worden, in de meest abstracte zin van het woord. Het geheel werd een eenlaagse woning waarin een creatief spel is gespeeld met de verschillende plafondlagen. Binnen heeft deze woning een eenstemmig licht interieur gekregen, zodat er een mooie match is met het exterieur. Grosveld Bekkers van der Velde – ook wel GBV-A – heeft ons nog veel meer kunnen vertellen over dit project.

Licht interieur | Grosveld van der velde, the art of living

Meubels: Novalis.O. Interieurarchitect- en ontwerp: Erik Koijen Interieurarchitectuur.

Beeld & Geluid: Technica Nova. Haard: Boley Exclusieve Openhaarden. Verlichting en verlichtingsplan: L.A. Licht+.

Licht interieur | Grosveld van der velde, the art of living

Parketvloeren: PaDa Parketstudio. Verlichting en verlichtingsplan L.A. Licht+.

Gordijnen: Rivington Interiors. Keuken: Culimaat BV. Keukenapparatuur: Miele Nederland. Domotica en schakelmateriaal: Gira.

Omhulsel waarin verrassingen schuilgaan

De voorgevel oogt gesloten: je ziet de archetypische vorm, maar ook de scherpte van de kozijnen. De vlakken hebben de diepte van de woning, waardoor de uitsnede bij de ramen groter is dan het glasvlak. In deze uitsneden zit ook alle techniek, zoals zonwering en beveiliging. Aan de achterzijde opent de woning zich naar de tuin en het achtergebied. Gespeeld is er met het verwarmde terras, waarin een hoek is ontworpen. Bij het krieken van de dag sijpelen de zonnestralen via de opening in de oostzijde het terras op, terwijl in de zomer het licht van de ondergaande zon op het achterliggende gevelvlak valt en gereflecteerd wordt.

Licht interieur | Grosveld van der velde, the art of living

Interieurbouw: Interieurbouw Ad Van Ierland.

Licht interieur | Grosveld van der velde, the art of living

Decoratie (potten en vazen): Rietveld bloemen & wonen. Badkamer – volledige realisatie en ontwerp: Fors Design badkamers.

Tuinarchitect: Pieter Jan van Hasselt. Tuinaanleg: Hoveniersbedrijf Timmermans. Aluminium Kozijnen (merk): Schüco. Buitenschrijnwerk: NV Vorsselmans.

Buitenmeubiliar: Borek parasols | outdoor furniture. Decoratie (potten en vazen): Rietveld bloemen & wonen.

De kracht van details

De woning mag aan de buitenzijde dan wel strak en minimalistisch ogen, vanbinnen herbergt de villa tal van verrassingen. Het begint bij de entree die de maat overneemt van het bijgebouw, zoals de lagere kap en de bijpassende intimiteit. In deze entree – het hart van het huis – is op 7 meter hoogte een lichthapper in de nok gerealiseerd, waardoor het donkerste gedeelte van de woning opeens één van de lichtste is. In de scheidingswand tussen de hal en het leefgedeelte zit aan de achterzijde een tweede haard. Aan de andere zijde van de wand verlenen de hanglamp, het schilderij en het standbeeld de entree de allure van een kunstgalerie. Niet volledig onverwacht; tenslotte heeft het hele huis de architectonische doordachtheid van een museum waarin een licht interieur prettig huishoudt.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Meer zien van Grosfeld Bekkers van Der Velde Architectuur?