Loop duurzaam door het leven

Veel mensen wonen in steden en daar is weinig groen in de tuin te vinden. Het is juist enorm goed om duurzame elementen in je tuin toe te passen. Het heeft veel voordelen waarmee je  een milieuvriendelijke tuin kunt creëren. Klimaatverandering, vermindering van biodiversiteit en slechte luchtkwaliteit zijn milieuproblemen die steeds meer voorkomen. Wanneer je aandacht geeft aan een duurzame tuin, draag je bij aan een groenere leefomgeving. Insecten en andere dieren komen naar je tuin en daardoor kunnen bloemen zich sneller verspreiden. Wanneer je douglashout gebruikt, draag je ook bij aan een duurzame tuin. Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om je tuin te verduurzamen? Lees dan snel verder! 

Liever geen potgrond gebruiken

In potgrond zit veel turf en dat houdt vocht vast. Het is een niet-hernieuwbare grondstof die uit natuurgebieden komt. Het is daarom beter om je eigen potgrond te maken. Je kunt dit makkelijk doen door te composteren. Wanneer je dat toch een gedoe vindt en je liever potgrond wilt kopen, kies je voor potgrond met een biologisch of RHP keurmerk. Kokosvezel is ook een goede duurzame optie om als potgrond te gebruiken! 

Diervriendelijke planten 

Je kunt het beste kiezen voor wilde planten die voor vogels en insecten perfect zijn. Vlinders vinden lila- en paarskleurige bloemen bijvoorbeeld heel lekker. Denk aan een vlinderstruik. Wanneer je graag bijen in je tuin wilt, kun je kijken naar hemelsleutel, kattenkruid of muurpeper. Bijen vinden het soms moeilijk om een plekje te vinden. Wilde bijen kunnen daarom wat hulp gebruiken. Maak bijvoorbeeld een bijenhotel voor de bijen. Je kunt er ook voor kiezen om deze in de winkel te kopen. Wanneer dit bijenhotel in een tuin vol bloemen staat, hebben ze een fijn plekje om te leven. 

Een duurzaam terras

Het terras in de tuin is de plek waar je kunt genieten, eten en ontspannen. Het is belangrijk om het terras goed in te richten, zodat je er het meest plezier van hebt. Voor een terras kun je het beste vlonderplanken gebruiken omdat deze lang meegaan. Steeds meer mensen kiezen ook voor een overkapping voor het terras. Wanneer het regent kun je dan alsnog lekker in de tuin zitten met vrienden of familie. Denk goed na over het aantal tegels die je in je tuin plaatst. Het regenwater moet bij te veel tegels allemaal via het riool worden afgevoerd. Je kunt beter voor planten kiezen zodat het water kan weglopen via de grond. Het is daarbij ook beter voor de dieren, omdat deze meer plek hebben om te wonen. 

Met deze tips kun je duurzaam door je eigen tuin lopen en heb je er een langere tijd plezier van. Doe er je voordeel mee!