
Luxeproducten. Velen dromen ervan om deze te bezitten in huis. Maar daar staan flink wat kosten tegenover. En niet alleen in aanschaf, maar ook qua verzekering, onderhoud en energieverbruik. Wat kosten dergelijke apparaten in aanschaf? En hoe zit het met het onderhoud?
Elke week naar de zonnebank gaan kost aardig wat geld. Voor mensen die regelmatig naar de zonnebank gaan is het eigenlijk voordeliger een zonnebank te kopen. Een echte zonnebank kost vaak boven de 1000 euro. Daar komen nog kosten bij, zoals elektriciteitsgebruik en onderhoud. Nu is het onderhoud over het algemeen niet zo duur. De lampen van de zonnebank zijn de voornaamste onderdelen die soms aan vervanging toe zijn en die gaan gemiddeld minimaal 500 uur mee. Dat zijn heel wat keren op de zonnebank. Die lampen zijn niet zo duur, ongeveer 10 euro per stuk. Houd er wel rekening mee dat een zonnebank al gauw minstens tien lampen gebruikt. De gebruikskosten worden ook vaak overschat. Een lamp in de zonnebank gebruikt 100 watt. Een zonnebank met 12 lampen kost dus 1.2 kilowatt per uur. Ervan uitgaand dat de kosten van een kilowatt rond de 23 cent per uur zijn, betekent dit dat een zonnebank per uur minder dan 28 cent kost aan energie. Valt heel erg mee dus.
Een bubbelbad hoeft ook niet veel te kosten. Ze zijn al te vinden vanaf 500 euro. Uiteraard zijn er ook duurdere bubbelbaden met meer functies en comfort. De gebruikskosten hangen af van de frequentie waarmee deze gebruikt wordt. Een gemiddeld bubbelbad heeft 1000 liter water nodig. Dit zou aan stroom en water rond de 1 euro en 40 cent per dag kosten.
Een sauna thuis kost minder dan mensen denken. De aanschaf van een standaard Finse sauna kan al vanaf 3000 euro. Dit kan als een zelfbouwpakket, maar er zijn ook bedrijven die helpen de sauna te monteren. Dit kost rond de 500 euro. De onderhoudskosten zijn ook verwaarloosbaar. Misschien 7 euro voor een nieuw pak saunastenen. Deze gaan rond de tien jaar mee. De energiekosten zijn ongeveer 6 euro per sessie.
Een airco staat bekend als een grote energieverbruiker, maar klopt dat? De aanschaf van een airco voor een kleinere ruimte, zoals de slaapkamer, kost rond de 800 euro. Dat is met installatie meegerekend. De onderhoudsbeurt die jaarlijks moet plaatsvinden, kost gemiddeld 150 euro. De gemiddelde airco, die alleen om te verkoelen wordt gebruikt, kost zo’n 100 euro aan energiekosten op jaarbasis.
Oudere vaatwassers gebruiken meer energie. Ongeveer 70 euro op jaarbasis tegenover 55 euro van de moderne vaatwasser. Het waterverbruik kost jaarlijks misschien 5 euro. De aanschaf van een vaatwasser kan al vanaf 200 euro en de onderhoudskosten zijn te verwaarlozen, tenzij het apparaat kapot gaat natuurlijk.
Let wel op dat de energiekosten per persoon kunnen verschillen. Dat hangt af van het energiebedrijf waarbij je afneemt. Met een energievergelijker kan op het internet gemakkelijk worden gezocht naar het goedkoopste energiecontract. Hoe hoger het energieverbruik in een huishouden is, hoe hoger de besparing op energiekosten als je kiest voor de laagste tarieven. Meer wellness in huis? Lees dan 10 x De meest exclusieve wellness voor thuis.
___