
In het bosrijke Hof van Twente heeft architect Richard Brok van SILVERwonen een kavel omgetoverd tot luxe villa. De bewoners wensten een woning die van alle gemakken is voorzien waarbij ze konden genieten van de groene omgeving. Richard heeft deze wensen in vervulling gebracht door een levensloopbestendige woning te realiseren tussen de weides, bossen en het water.
De bewoners waren het snel met elkaar eens dat Richard Brok van SILVERwonen geknipt was voor deze transformatie. Richard ontwierp de luxe villa, ging in gesprek met de gemeente en begeleidde het hele project. De bewoners hebben hun ideeën gebaseerd op een voor hun bekende woning in Canada. Deze ideeën werden in een programma van wensen (PvE) gegoten. Voor de rest geeft Richard aan dat de opdrachtgevers hem helemaal vrij lieten. De gehele transformatie nam twee jaar tijd in beslag.
Grassen en wilde bloemen maken de tuin onderhoudsarm.
De ruwbouw werd voor rekening genomen door aannemersbedrijf F.A. Braakhuis.
Voor het ontwerp liet Richard zich inspireren door de locatie en de bewoners zelf. De bewoners wilden een natuurlijke uitstraling. Daar hebben we een volume bij gezocht met twee sheddaken die mooi naast elkaar worden weergegeven. In het voorste gedeelte van de luxe villa bevindt zich de keuken en de eetkamer, het achterste gedeelte wordt gevormd door de woonkamer, de slaapkamers en de studeerkamer. Die hebben uitzicht op het privéterrein.
Brok Interieur zorgde voor de meubilering en stoffering.
De keuken is rijkelijk uitgerust van een een warmhoudlade die ook geschikt is voor slow cooking, een combimagnetron, Quooker, inductiekookunit met vijf pitten en een downdraft afzuiging, deze dragen bij tot alle comfort. De keuken werd op maat vervaardigd door Tulp Keukens.
De keuken is het resultaat van de samenwerking tussen de bewoners en Tulp Keukens. Hij staat vol apparatuur van Miele.
Dankzij de vele raampartijen, is er rijkdom aan daglicht in de woning. Dat begint al bij binnenkomst dankzij de glazen voordeur die doorloopt in het plafond via een lichtstraat. In ruimtes die minder daglicht toelaten is gebruik gemaakt van elegante oplossingen. Een corridor midden in de woning scheidt de actieve en de passieve zijde van elkaar. In het verlengde van deze corridor is een verbinding met het atelier.
De woning is zo gebouwd dat de bewoners er kunnen blijven wonen als de levensomstandigheden veranderen. Dat alle ruimtes gelijkvloers zijn gelegen, was een vereiste van de bewoners. Ruimere slaapkamers en een ruime badkamer met inloopdouche zorgen ervoor dat de bewoners zo lang mogelijk kunnen blijven genieten. Zonnepanelen, warmtepompen en een warmtetank geven definitie aan de energiezuinige woning.
Achter de muur in de woonkamer bevindt zich de studeerkamer met een boekenkast die de bewoner zelf ontwierp en op maat liet maken.
Zwienenberg Installatietechniek verzorgde de w- en e-installaties.
Richard heeft naast het ontwerp van de luxe villa ook een indeling gemaakt van de tuin om eenheid te creëren. Deze indeling bevatte een natuurlijk zwemvijver op vraag van de bewoners. Een tuinarchitect heeft het ontwerp afgewerkt. Er werd gekozen voor wilde bloemen en grassen omdat de bewoners geen groene vingers hebben. De vijver wordt omringd door bijzondere bronzen beelden die de bewoner zelf maakt in zijn vrijstaande atelier. Deze bestaan uit hetzelfde red cedar als de woning.
Rondom het huis liggen meerdere terrassen. Zo kan er door de dag heen naar keuze in de zon of de schaduw gezeten worden. Mocht het kouder zijn of regenen, dan kunnen ze nog buiten blijven zitten, want aan de zijkant bevindt zich een overkapt terras met buitenhaard. Hier hebben ze een glazen pui laten plaatsen tegen de inslaande regen en wind. Het is er knus en beschut zitten, zelfs wanneer het weer herfstig wordt. Iedere dag genieten de bewoners van de natuurlijke omgeving en de gemakken in en rondom het huis. Ze zijn nog niet oud, maar dat kunnen ze hier wel makkelijk worden.
De bewoners haalden veel inspiratie uit Japan, zoals de vlaggen voor het huis, het bedienbare Japanse toilet, de kleur van de keuken en de kiezelstroken rond de woning voor de afvoer van regenwater.
Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Jaro van Meerten & Herman ten Heuw
___