Luxueus woonhuis met dubbele kap

Sooph Interieurarchitectuur

Een eigentijdse woning met volume, maar niet te pompeus. Of, in de woorden van de vrouw des huizes: ‘Een huis zoals een kind dat tekent’. Dat was wat de bewoners, beiden ondernemer, voor ogen stond toen ze met met een bouwkundig ontwerper aan het eerste ontwerp begonnen. In de verspringende kappen is dat duidelijk terug te zien. De ‘twins’ hebben ieder een eigen look. Het deel onder de rechter kap is wit gestuukt, de gevel van het deel onder de linker kap is bekleed met western red-cedar hout. En aan de zijkant lopen de geglazuurde dakpannen door tot aan het maaiveld, waardoor het lijkt alsof er twee aparte huizen staan. Wat in de entree opvalt zijn de enorme ruimte en de prachtige lichtinval. Dat komt door de vide en de ramen die doorlopen tot in de nok. De vide zat nog niet in het eerste ontwerp, vertelt Geert Blenke van Bouwbedrijf Blenke. “Uiteindelijk is de trap in het ontwerp tegen de voorgevel geplaatst. Daar waren de bewoners zeer over te spreken. Helemaal toen ze door een virtual-reality-bril het resultaat in ons 3D-programma zagen.” De Italiaanse natuurstenen tegels, die ook in de bijkeuken, het toilet, de badkamer en op het dakterras liggen, zorgen voor extra cachet. Maar pièce de résistance is de betonnen Z-trap. En dan vooral de sfeervolle bekleding. Die is van VeroMetal, een metaalcomposiet dat is voorzien van een vlammotief dat van boven naar beneden over de gehele trap loopt. “Uniek”, vertelt Sophie Hilgerink van Sooph Interieurarchitectuur, de interieurarchitecte die de bewoners vanaf het begin bij het bouwkundige ontwerp heeft begeleid. “Een trap bekleden met VeroMetal was nog niet eerder gedaan. Ik zag het materiaal op een beurs en was direct enthousiast; de bewoners gelukkig ook. Als het zonlicht erop valt, tekent het prachtig.” 


Benedenverdieping

woonkamer, ontwerpproces, Sooph Interieurarchitectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Trapafwerking materiaal

VeroMetal

Trapafwerking + kunstwerk

Hendriks Exclusive Wandstyling

Akoestisch plafond en stucwerken

Olminkhof afbouw BV

Benben suspension lamp

Jacco Maris

Installatiebedrijf

Installatiebedrijf ten Dam

Open en geborgen 
Een matte Castell Premium-eikenlook vloer, wanden in rustige, warme kleuren als mushroom (licht beige) en grey clay (donker beige), de antraciet aluminium kozijnen en het tv-meubel van egger notelaar (bruin) geven de woonkamer een rustige, natuurlijke uitstraling. De kamer staat in open verbinding met de keuken. Die zit aan de achterkant van het huis en heeft een stijlvolle, grijszwarte Simatic-keuken. Een multifunctionele, holle wand met aan weerzijden ingebouwde kasten in het midden van de living fungeert als room- divider. “Een slimme oplossing”, aldus de vrouw des huizes. “Door de open ruimte houd je contact met elkaar en zorg je tegelijkertijd voor geborgenheid waardoor iedereen toch zijn ding kan doen.” Aan de achterzijde zitten glazen schuifpuien. Die bieden vrij uitzicht over het fraaie Twentse coulisselandschap en tevens toegang tot de veranda. De rails van de schuifpuien lopen aan de bovenkant door een zwart geschilderde koof. Daarin zijn op subtiele wijze ook de luchtroosters van de mechanische ventilatie weggewerkt. Bijzonder is ook het akoestische koelplafond. Dat zit ook in het bijgebouw. 


Bovenverdieping

woonkamer, ontwerpproces, Sooph Interieurarchitectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Installatiebedrijf

Installatiebedrijf ten Dam

Energiesysteem

Doornekamp BV

Beperkte keuzevrijheid creëert eenheid 

Op de verdiepingsvloer hebben de kinderen – twee dochters, één zoon – ieder hun eigen slaapkamer. Die mochten ze deels zelf inrichten. Sophie: “We hebben een keuzepakket gemaakt. Zo konden ze hun eigen stempel op hun kamer drukken, maar zorg je ook voor eenheid.” Dat laatste vinden de bewoners essentieel en is volgens de heer des huizes een van de sterke punten van Sophie. “Sophie luistert heel goed en heeft onze wensen goed weten te vertalen. Ze denkt met je mee, terwijl ze daarnaast scherp oog houdt voor praktische zaken als de routing en de indeling.” Door samen goed na te denken over de routing en de indeling is er zelfs een waskoker gecreëerd. In een van de kasten op de overloop kunnen de kinderen de vuile was kwijt. Die landt dan beneden in de bijkeuken waar de wasmachine staat. 


Exterieur

woonkamer, ontwerpproces, Sooph Interieurarchitectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Interieurarchitect

Sooph Interieurarchitectuur

Bijgebouw en tuin met zwemvijver 

Naast het huis ligt het bijgebouw. Dat is net als het hoofdgebouw, deels wit gestuukt en deels bekleed met western red cedar. In het bijgebouw zitten een multifunctionele ruimte en een garage. Deze ruimte wordt gebruikt als kantoor en als gym. Aan de achterzijde, grenzend aan de veranda, ligt een prachtige tuin met een natuurlijke vijver waarvan het water wordt gezuiverd met behulp van een pomp en een kiezelfilter en een buitendouche. Alles bij elkaar een in allen opzichten geslaagd project, aldus de heer des huizes. “Als ik thuis kom denk ik vaak: wauw, je zult zó wonen!” 

Editor: Media team

Datum: 17-06-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jan Smit

Fotografie: Jaro van Meerten