‘Maatwerk en subtiliteit’ toverwoorden in ene luxueus verbouwde villa.  

Marc Engelen Interieur Vormgeving

Met zijn kenmerkende stapsgewijze aanpak en unieke stijl ontwierp Marc Engelen Interieur Vormgeving de complete renovatie van een vrijstaande woning in Noord-Brabant. Marc: “Het was een project met vele uitdagingen. Zo troffen we onverwachts een dragende kolom aan in een kozijn, hebben we de keuken moeten verplaatsen en vereiste het inpassen van de nieuwe trap de nodige kunstgrepen. Maar het is allemaal gelukt en het eindresultaat stemt zeer tevreden.” 


Woonkamer

Maatwerk, Interieur design, Marc Engelen Interieur Vormgeving

Alle leveranciers van de woonkamer

Keukenblad

Cosentino

Interieurbouw

Van Ierland Interieurbouw

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Haard

Vestia Kachels

Interieurdesign

Marc Engelen Interieur Vormgeving

Lederen bekleding

Alphenberg Leather
Maatwerk, Interieur design, Marc Engelen Interieur Vormgeving

Geheel op maat  
In deze villa met maar liefst vijf slaapkamers, waarvan er drie daadwerkelijk in gebruik zijn door het vierkoppige gezin dat hier woont, valt met name de begane grond op door de sfeervolle inrichting en uitstraling. Naast de twee als logeerkamer dienstdoende ruimtes en het binnenzwembad, bevinden zich op deze verdieping onder andere de masterbedroom, de woonkamer en de keuken. Blikvangers van deze laatste ruimte zijn de op maat gemaakte kasten die het kookeiland aan een korte kant – grijs met houten handgrepen – en lange kant – geheel in houtlook uitgevoerd en met diverse inbouwapparatuur – flankeren. Het werkblad van het kookeiland lijkt op het eerste gezicht van natuursteen, maar is keramisch. Marc: “Ik geef ook altijd toelichting op de voor- en nadelen van verschillende materialen. In dit geval wilden de bewoners graag iets moois, maar vooral ook iets praktisch.” Bij wijze van bijkeuken bevat de grijze kast nog een extra werkblad, inclusief kleine gootsteen. De vloer in de keuken is eveneens gemaakt van keramisch materiaal met de uitstraling van natuursteun, om precies te zijn van tegels van 75 bij 150 centimeter. Deze tegels bekleden ook de vloer van de woonkamer en de zithoek, die de tijdens de renovatie gerealiseerde uitbouw in beslag neemt. Aan het element dat de keuken en deze zithoek zowel van elkaar scheidt als met elkaar verbindt, zit een bijzonder verhaal vast. Tijdens het uitbouwen bleek er namelijk een kolom in een van de te verwijderen kozijnen te zijn verwerkt. Van de zes witte pilaren waar het uit nood geboren element uit bestaat, is er dus ‘stiekem’ eentje een dragende kolom. De zithoek kijkt uit op de grote voortuin – het huis staat ongeveer in het midden van het perceel – en heeft één opvallende wand, die in zijn geheel met notenfineer bekleed is. Om ervoor te zorgen dat deze lange wand niet te druk oogt, is speciaal gekozen voor een rustige vlamtekening. Hout is sowieso een materiaal dat veel terugkomt in de woning. In één geval dus als wandbekleding, maar ook is er een aantal houten deuren en kleinere elementen, zoals het wastafelmeubel in het toilet en de handgrepen van de grijze kast in de keuken. Marc: “Speelsheid en vooral ook subtiliteit waren erg belangrijk in het gebruik van hout. Het moest vooral geen blokhut worden.” Ook de trap naar de bovenverdieping is van dit natuurlijke materiaal. In dit geval is er gekozen voor treden van massief merantihout, waarvan de kleur is aangepast om op notenhout te lijken en op die manier aan te sluiten bij de rest van het interieur. De grepen van de trapleuning heeft Marc speciaal ontworpen als maatwerkoplossing voor de verspringing van de muur. De trap wordt – ook weer heel subtiel – aangelicht door kleine spotjes in rechthoekige uitsparingen in de muur, op zo’n manier dat je nauwelijks in het licht kijkt als je naar boven of beneden loopt. 


Bovenverdieping

Maatwerk, Interieur design, Marc Engelen Interieur Vormgeving

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Leverancier verlichting

HOOGSPOOR Design Light

Zacht versus hard 
De hoge glazen deuren die de begane grond als het ware in tweeën verdelen, bestaan uit drie panelen. Een ervan is een taatsdeur, waardoor je er aan beide kanten snel doorheen kunt. De rest vormt een apart element, dat desgewenst helemaal open- en weggeklapt kan worden, wat veel flexibiliteit geeft in het gebruik van deze doorgang. Naast de deuren zit een wand met grijs behang, dat op verschillende plekken in de woning terugkomt, met als meest prominente voorbeeld de achterwand van de garderobekast in de hal. Dit deel van de begane grond herbergt ook de woonkamer, met onder andere een televisie en een open haard. Deze zijn samen vervat in een strak meubel, waarin aan één kant diepte is aangebracht door verticale groeven. Het blok waar dit meubel op rust en een stukje nis zijn bekleed met suède, om het geheel een warme, zachte uitstraling te geven die contrasteert met de harde vloeren. De masterbedroom van de woning is eveneens gelegen op de begane grond. Om het vrije zicht op de tuin vanuit het bed te behouden, is ervoor gekozen om een grote kast áchter het hoofdbord te maken. Net als bepaalde andere elementen in de woning wordt deze kast verlicht door zogenoemde trekverlichting, een soort railsysteem waarin afzonderlijke (en makkelijk verplaatsbare) spots worden geklikt. Marc: “We hebben hiervoor gekozen om de plafonds niet te hoeven verlagen. Als het even kan, probeer ik dat altijd te vermijden.” In de slaapkamer en de aangrenzende masterbadkamer liggen ook weer keramische tegels, maar omdat deze exemplaren op hout lijken, zorgen ze voor een andere look-and-feel dan op de rest van de begane grond. De middels schuifdeuren af te sluiten badkamer is van alle gemakken voorzien, met onder andere een dubbele wasbak, een losstaande badkuip en een luxueuze douche. Muren met een andere teint dan in de rest van de woning geven ook deze masterbadkamer op subtiele wijze een eigen sfeer 

Editor: Media team

Datum: 10-04-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Bert Keurentjes

Fotografie: Jurrit van der Waal