Manieren om een nieuwe vloer mooi te houden

Bij een prachtig interieur hoort natuurlijk ook een mooie vloer. De vloer vormt samen met de wanden de basis van het interieur en is daarom ook meteen een erg belangrijke investering. Je gaat doordacht te werk en kiest niet zomaar een vloer uit. Daarnaast kan een vloer ook best duur zijn, daarom is het voor veel mensen noodzaak dat de vloer een lange levensduur heeft. Om ervoor te zorgen dat je inderdaad lang kunt genieten van je nieuwe vloer hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Nette afwerking

Allereerst is het belangrijk dat je, nadat de vloer ligt, hem netjes afwerkt. Hoe netter je dit doet hoe bevorderlijker dit is voor de levensduur van de vloer. Heb je bijvoorbeeld een parketvloer laten leggen, dan kun je deze afwerken met een professionele parketlak of een olie. Kies je voor een natuurstenen vloer dan dien je deze in sommige gevallen af te werken met was. Iedere vloer moet op een andere manier behandeld worden, doe dit dan ook altijd met veel zorg.

Periodiek onderhoud

Afhankelijk van de afwerking zal de vloer ook periodiek onderhouden moeten worden. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een geoliede afwerking, dan moet de vloer vaak na twee of drie jaar weer opnieuw behandeld worden. Andere vloeren worden na een aantal jaar opnieuw geschuurd of worden wederom in de was gezet. Hierdoor ziet de vloer er weer uit als nieuw.

Grote schoonmaak

Een andere manier om je nieuwe vloer mooi te houden is door hem regelmatig op de juiste wijze schoon te houden. Valt er bijvoorbeeld een glas om? Ruim dit dan meteen op. Veel vloeren kunnen niet tegen overmatig water gebruik. Let daarom ook op als je de vloer dweilt, knijp de dweil goed uit en kies schoonmaakmiddel dat past bij de kenmerken van de door jou uitgekozen vloer.

Vloerbescherming

Krassen op de vloer kun je beter voorkomen dan genezen. Hoe je dit doet? Plaats vloerbescherming onder meubelstukken. Kijk goed welke meubels schade kunnen veroorzaken en voorzie deze van vloerbeschermers. Dit is meubilair dat vaak verplaatst wordt of erg veel weegt. Dat kunnen bijvoorbeeld viltglijders of rubberen stoeldoppen zijn, maar ook een vloerkleed of een bureaustoelmat zorgen ervoor dat de vloer minder beschadigd. Door dit te doen beperk je krassen, strepen en deuken.