Miami-beach in Brabant: Een ‘on-Hollands’ ogende villa met veel luxe en openheid

Het BouwHuys

Het prachtige verbrandde Douglashout aan de binnen- en buitenzijde van de voordeur en het glas aan de bovenkant en zijkant van de entree zijn illustratief voor de geest van dit huis. De industriële uitstraling van het beton en metaal wordt gecompenseerd door de aanwezigheid van veel hout en andere natuurlijke materialen; de hoge plafonds en het gebrek aan tussenmuren geven de woonruimte licht en lucht. Als bezoeker ben je meteen geïmponeerd, maar wel door de aangename sfeer, en niet enkel door de afmetingen. 

 


Benedenverdieping

Villa, Modern huis, Het Bouwhuys, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Interieurarchitect

Verswijver Interieurconcepten by SALT

Zonder tussenmuren 

“Voor een huis uit 1958 was dit al verrassend modern geconstrueerd”, zegt Patrick van Gent, eigenaar van Het BouwHuys dat de bouw voor zijn rekening nam, gebaseerd op een ontwerp van architect BuroSALT uit Goes dat hij zelf verfijnde. “De buitenmuren waren reeds voorzien van een luchtspouw en de tussenmuren al gezet op doorlopende betonnen fundamenten. Dat maakte het voor ons heel eenvoudig om daarop een nieuwe, verlengde aanbouw te plaatsen. Van de oorspronkelijke tussenmuren hebben we enkel de deuropeningen behouden en daarvan glaswanden gemaakt.” Het resultaat is een open keuken, voorzien van elk technisch comfort dat de hobbykok zich maar wensen kan, zoals een metershoge koelkast rechts en een dito vriezer links, van de diverse apparaten die via het internet zijn aan te sturen, evenals van een ingebouwde wijnkast in het kookeiland. Patrick van Gent heeft ook een hoog barmeubel van Kroatisch eikenhout laten construeren om aan te zitten, opnieuw dus met hout als tegenwicht voor het vele metaal. “Er is openheid naar alle kanten, naar de tuin uiteraard, maar ook naar de woonkamer en zelfs naar de entree en de trap naar de bovenverdieping.” 


Bovenverdieping

Villa, Modern huis, Het Bouwhuys, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer

BVHD Techniek

Belevenisruimte 

Het meest opvallende aspect aan de woonkamer is niet het zes meter hoge plafond an sich, maar de visuele gelaagdheid van de ruimte. Op elke paar meter kan de blik zich aan iets anders hechten: van een reusachtige wandklok tot een gashaard, van een aantal hangende lampen tot een stel plantenpotten die op een vensterbank vlak onder het plafond zijn geplaatst. Het hoge haardmeubel van cortenstaal vereist zelfs een tweede blik, omdat er niet alleen een gashaard maar ook een televisie zijn ingebouwd. In plaats van een lege balzaal creëerde Patrick van Gent hier zo een sfeervolle belevenisruimte. Ze is goed geïsoleerd maar moet soms worden afgeschermd tegen al te veel zonlicht. Daarvoor is het zinken dak verlengd en zijn zes meter hoge gordijnen geïnstalleerd. “Alles in huis is aangesloten op de domotica, die is te bedienen via één enkele app”, aldus Patrick van Gent. “Het systeem zelf bevindt zich in een aparte kast in de bijkeuken, maar als bewoner hoef je daar niets van te weten. Het hele vernuft concentreert zich in de telefoon in je hand.” 


Exterieur

Villa, Modern huis, Het Bouwhuys, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Bouwbedrijf

Het BouwHuys

Groot hotelgevoel 

De bovenverdieping wordt bereikt via een stalen trap, bekleed met Kroatisch eiken treden vanuit de woonkamer. Ze bestaat in wezen uit één grote suite voor het echtpaar dat de villa bewoont (een gastenkamer met bijbehorende badkamer bevindt zich op de begane grond). Ook hier blijkt het plafond vele meters hoog, een effect dat is geaccentueerd door het bed ietsje hoger van de vloer te plaatsen. Het hoge raam geeft een riant zicht op de achtertuin. De slaapkamer met en-suitebadkamer wekken een groot hotelgevoel op. Alles ademt een exotische luxe (alsof we in Key West zijn in plaats van ergens in Brabant), inclusief de fraaie dressing. “Voor de muurbekleding in de gang en langs de trap hebben we speciaal vanuit Polen geïmporteerde gipsplaten benut die tevens het geluid dempen, terwijl de uitstraling onmiskenbaar industrieel is.” Vakmanschap is ook weten hóé je bepaalde materialen kunt gebruiken voor een optimaal effect. 

 

Veel gebruikt 

De oorspronkelijke keuken werd verlengd en uitgebreid met een bijkeuken. Aan het huis zelf werden een tuinkamer en een wellness bijgebouwd. “Dit zijn ruimtes die de bewoners vaak gebruiken, in tegenstelling tot een zwembad, dat slechts een aantal weken per jaar dienst zou doen, of een jacuzzi, waar je alleen in het begin elke dag in zit. Het perceel is aan de achterkant afgezet met een haag van hedrabeplanting. Als je nu met je rug naar de haag staat, kijk je omhoog naar de achtergevel en het overstekende schuine dak. Het is een mooi zicht dat nooit verveelt, ’s avonds misschien nog meer dan overdag, als alle lampen zijn ontstoken. Van binnenuit heb je trouwens, door het hele jaar heen, om de dag een geheel andere zonsondergang.” Een ‘on-Hollandse’ villa, dat is het commentaar dat geregeld geleverd wordt. Patrick van Gent heeft met Het BouwHuys met dit concept bewezen buiten de Hollandse lijntjes te kunnen denken en ook bouwen. Het huis is op maat gemaakt voor een stel zonder kinderen, het maakt vooral optimaal gebruik van de mogelijkheden die de beschikbare ruimte biedt. Wie zich de koning te rijk wil kunnen voelen, hoeft alleen maar contact op te nemen met Het BouwHuys, dat graag opnieuw een droomwoning maakt, van ontwerp tot realisatie. 

Editor: Media team

Datum: 03-06-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Veerle Verheijen