Minimalistisch design | Dreessen Willemse

Minimalistisch design | Dreessen Willemse Architecten

In de groene heuvels van Zuid-Limburg, op steenworp afstand van de meanderende Maas, ligt een villa die in de glooiende valleien van Hollywood niet uit de toon zou vallen. Deze bijna volledig uit schoonbeton vervaardigde villa, ontworpen door Dreessen Willemse architecten, mag men gerust on-Nederlands noemen. De realisatie was een klus van formaat. Niet alleen verstreek er een jaar voordat de blauwdruk perfect was, ook tijdens het bouwen stond het team voor grote uitdagingen. Toch kan je wel stellen dat alle inspanningen het meer dan waard waren. Deze riante villa met minimalistisch design is wonderschoon!

Minimalistisch design, Dreessen Willemse, the art of living

Hardhout: Van den Berg hardhout. Aluminium ramen: Group Ceyssens. Fabrikant aluminium ramen: Keller AG.

 

De eerste pennenstreken

De opdrachtgever legde zijn woonwensen in vertrouwde handen; hij en het architectenduo Dreessen en Willemse werkten eerder al samen aan projecten waar beton de hoofdmoot vormde. “Onze voorliefde voor schoonwerk beton schepte meteen een band”, vertelt Dreessen. Omdat de constructie volledig uit beton bestaat, stuitten ze al tijdens het ontwerpen op de nodige uitdagingen. Je kunt van alles ontwerpen, maar het moet wel uitvoerbaar zijn. Het nadeel van beton is dat je niets meer kunt veranderen als het eenmaal is uitgehard. Daarom moesten ze alles van tevoren uitdenken: van de bekabeling en de leidingen tot het interieur.

Verlichting (merk): TAL NV. Schilderwerken: Jac Ruyters.

Schuifpui: Group Ceyssens. Open haard: Glen Dimplex FABER. Gordijnen: Rob Stassen Woninginrichting. Interieurbouw: Typisch Hout. Betonvloeren: Loos Betonvloeren.

Raambekleding: Rob Stassen Woninginrichting.

Minimalistisch design, Dreessen Willemse, the art of living

Oriëntatie op het landschap

Aan de voorzijde oogt de woning van minimalistisch design open en tegelijkertijd introvert. Het glas reflecteert de omliggende natuur, waardoor de villa nog meer in het landschap opgaat en de privacy van de bewoners gewaarborgd is. “Het eerste wat we doen – nog voordat we aan het ontwerp beginnen – is de omgeving bekijken”, vertelt Dreessen. Hoe zal de woning in het landschap staan? Waar komt de zon op? Et cetera. De indeling van een woning staat of valt met de bezonning. Omdat de patio’s aan de oostzijde liggen, genieten de bewoners al bij het ochtendgloren van de zon. Op het overdekte buitenterras pikken ze ook de laatste zonnestralen mee.

Zwembad: Holland Aqua Sight. Tegels: Vaasen tegels en sanitair. Elektrische en warmte installaties: Coumans Installaties.

Verlichting (leverancier): Lueur BV.

Minimalistisch design, Dreessen Willemse, the art of living

Verrassingen in overvloed

Een woning die voor het leeuwendeel uit beton bestaat hoeft niet koel te zijn. Dat beton ook een heel warm materiaal is, bewijst deze villa. In combinatie met ipéhout heeft het beton een heel natuurlijke en zachte uitstraling. Geen moment voelt het kil of overdadig aan. Bovendien loopt het beton in een vloeiende beweging van het exterieur door tot in het interieur.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Hugo Thomassen 

____

Wil je meer projecten zien van Dreessen Willemse Architecten?