minimalistisch wonen, francine broos, the art of living

Minimalistisch wonen in de natuur | Francine Broos

Op Landgoed op ’t Sandt ontwierp Francine Broos met haar team een nieuw atelier naast een 17e-eeuws Zaadhuisje dat ze restaureerde en nu bewoont. Oud tegenover nieuw, klassiek naast hypermodern: zo tegengesteld, maar zo perfect ontworpen dat het lijkt alsof het één niet zonder het ander kan. De gebouwen versterken elkaar en vormen samen een mooi geheel, juist omdat het contrast zo groot is. En dit alles in een prachtige omgeving, een groene arcade van een eeuwenoud eikenbos, hier kun je prachtig minimalistisch wonen.

Het atelier

Ruim tien jaar geleden ging Francine de uitdaging aan om een eigen atelier te bouwen vlakbij rijksmonument het Zaadhuisje. Ze liet zich bij het ontwerp inspireren door de Japanse architect Tadao Ando die ook wel de meester van het licht wordt genoemd. Het resultaat is een gebouw van glas, staal en beton waardoor minimalistisch wonen in de natuur mogelijk is.


“In het atelier vind je alles terug waar wij als interieurarchitecten voor staan”


minimalistisch wonen, francine broos, the art of living

Door de verlaging en de glazen wand voelt de kelder niet aan als een kelder.

Synergie tussen binnen en buiten

Francine: “In het atelier vind je alles terug waar wij als interieurarchitecten voor staan: een evenwichtig, sereen ontwerp, integratie tussen binnen en buiten met veel zichtlijnen. We hebben veel pure, contrasterende materialen toegepast. Qua kleurstelling hebben we gekozen voor grijstinten, zodat het gebouw niet opvalt in het bos. Daarnaast is er aandacht voor functionaliteit, veel licht, transparantie, goede verlichting, akoestiek, comfort en klimaatbeheersing.”

Bas: “We hebben het ontwerp zo ingetogen mogelijk gehouden met respect voor de omgeving. Het atelier is een klein monumentje bij een monument. Het Zaadhuisje moest een icoon blijven. Dus alles wat je erbij bouwt moet ondergeschikt zijn of wegvallen. Er zijn nog steeds mensen die voorbijrijden en het atelier niet zien. Dat beschouwen wij als een groot compliment.” Het minimalistisch wonen is dus meer dan geslaagd.

Boven bevindt zich de kantoorruimte waar wordt vergaderd. De stalen buitenkozijnen werden geleverd en geplaatst door JM van Delft en Zn.

Over het bos en het huisje

Bas: “Het Zaadhuisje is een rijksmonument, dus we waren bij de restauratie gebonden aan strenge regels en een gedegen plan. Het monument was erg in verval geraakt, dus we hebben het binnen en buiten afgekapt tot de ruwe steen en daarna is het met goede producten behandeld. Er zijn binnen zo min mogelijk verschillende materialen gebruikt om rust te creëren. De vloeren en trappen zijn van eikenhout. Wat buiten groeit, ligt binnen.”

minimalistisch wonen, francine broos, the art of living

De woning werd nauwgezet gerenoveerd, met de nodige moderne objecten, zoals de FORMANI Deurklinken.


“Contrasten in materialen en een mooie verbindingen tussen heden en verleden”


minimalistisch wonen, francine broos, the art of living

Het meeste meubilair werd geleverd door Novalis. O uit Oisterwijk.

Strak en tijdloos

De strakke RVS keuken van bulthaup zorgt voor een prachtige tegenstelling in het monument waarbij minimalistisch wonen centraal staat. Het kleine lampje van Ingo Mauer is een esthetisch accent in het geheel. In de keuken komen contrasten terug in de gebruikte materialen, maar er is ook een verbinding gemaakt tussen heden en verleden. In de woonkamer valt de tijdloze bank van Philippe Starkck meteen op. De bank gaat al heel wat jaartjes mee en is onlangs opnieuw gestoffeerd met de stof Baudolino van Création Baumann.

minimalistisch wonen, francine broos, the art of living

Ook DecoArt S. Snoeks combineerde oud en nieuw: het oude schildersambacht combineren zijn feilloos met de nieuwste technieken en de beste materialen. De keuken is van bulthaup Nederland.

Unieke combinaties

Een ander opvallend element in de woonkamer is de onderkant van de eiken trap die deels de kamer insteekt. Francine: “Voorheen was het afgetimmerd en wit gestuukt. We wilden het gewoon laten zien en zo is het een warm onderdeel van de kamer geworden. De bovenetage bestaat uit een slaap- en garderobekamer met badkamer. Het mooie van deze verdieping is dat je helemaal naar de nok van het huis kunt kijken. Die hebben we helemaal vrijgemaakt.” Eenmaal buiten ruisen de bladeren, zingen de vogels en rennen eekhoorns behendig achter elkaar in een ontwerp dat misschien wel het beste ontwerp ooit is: het bos!

 

Tekst: Cai Vosbeek
Fotografie: Verne fotografie, enkele in opdracht van Création Baumann

___

Meer projecten zien van Francine Broos?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media