minimalstische wonen | Niko Wauters, the art of living

Koop nu het hardcover boek!

Minimalistisch wonen in lichtrijke woning| Niko Wauters

Architect Niko Wauters ontwierp een bijzonder ruime en lichtrijke woning in een wel heel strakke en minimalistische vormentaal. Voor deze opdracht kreeg hij carte blanche. Het resultaat is een woning die ruim 350 m2 bewoonbare oppervlakte beslaat. Het contrast van de horizontale, lage en langgerekte woning met de verticaliteit van de hoge bomen in de tuin, accentueert de grootsheid van het project. De architectuur van de woning neemt bijna de volledige breedte van het terrein in beslag. De bewoners kunnen hier minimalistisch wonen en heerlijk ontspannen.

Logische looplijnen

De inkomhal vormt het snijpunt van twee assen in het grondplan. “Om dit snijpunt te accentueren hebben we in de inkomhal een donkere box geïnstalleerd waarin we een gastentoilet en de keuken hebben ondergebracht”, licht Niko Wauters toe. “Deze box zorgt tevens voor de afscheiding van de open leefruimtes.” De twee assen geven een makkelijke en logische toegang tot alle ruimtes en functies in de woning. De zichtlijnen worden versterkt door de vloer in visgraatmotief die van de entree doorloopt naar de living.

minimalstische wonen | Niko Wauters, the art of living

Keuken, kasten en badkamer meubilair: Couckuyt Interieur.

minimalstische wonen | Niko Wauters, the art of living

Perfecte harmonie

In de living is door een glaswand de imposante whiskycollectie van de eigenaar te zien. Door middel van een witte pivoterende wand kan deze helemaal aan het zicht onttrokken worden. “In het witte kastenvolume hebben we een gashaard gerealiseerd, evenals een tv die verborgen kan worden achter een schuifdeur”, aldus Niko Wauters. Zodra je de keuken binnenkomt, wordt je blik gevangen door het marmeren kookeiland. De kastenwand van donker eikenfineer bevat niet alleen alle keukenapparatuur, maar vormt ook een visuele afscheiding van de eetplaats. Op deze plek in de woning staan binnen en buiten perfect met elkaar in verbinding. Vanuit de keuken en eetplaats kun je eenvoudig het terras betreden.

minimalstische wonen | Niko Wauters, the art of living

Badkamerkranen: JEE-O

minimalstische wonen | Niko Wauters, the art of living

minimalstische wonen | Niko Wauters, the art of living

Oase van rust

Niet alleen genieten de bewoners van de groene omgeving, maar ook van al het natuurlijke licht dat via een inpandige patio binnenkomt. Aan de andere zijde van de patio is de badkamer gesitueerd. Door het ingetogen kleurgebruik vormt de main suite een oase van rust te midden van het groen. Ook hier komt het minimalistisch wonen terug. “De eenvoud en samenhang van materialen en kleuren waren bepalend voor het gevoel van rust”, vertelt interieurarchitect Kevin De Smet uit Anzegem. Hij besteedde bijzonder veel aandacht aan de perfecte uitlijning van de diverse interieurelementen. Een woning komt immers pas echt tot leven wanneer alle details kloppen.

minimalstische wonen | Niko Wauters, the art of living

Architect: Niko Wauters architecten

 

Strakke eenvoud

Het tuinontwerp is van Filip Van Damme uit Bellegem. Het minimalistisch wonen werd doorgetrokken in de tuin. Door de oude bomen achteraan in de tuin te behouden en aan te vullen met nieuwe inheemse bomen, zoals eiken en beuken, werden vroeger en nu met elkaar gecombineerd. De grote gazons en de perken van stipa en siergrassen zorgen voor een rustgevende beleving en maken de tuin bijzonder onderhoudsvriendelijk. De buitenmuur loopt door naar binnen en verbergt in de keuken de toegangsdeur tot de ontspanningsruimte. Deze bevat onder andere een sauna en doucheruimte. Vloeren en wanden werden hier bekleed met keramische ceppo di gre die naar buiten doorloopt als terras.

 

Tekst: Evelien de Raaff, gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor hardcover boek nr.4 2021
Fotografie: Annick Vernimmen

____
Wil je meer zien van Niko Wauters architecten?