
Op de helling van een nieuwbouwwijk, omzoomd door glooiende heuvels en bossen, ligt een minimalistische villa, die modern en tegelijkertijd warm aandoet. Aan de voorzijde oogt het ontwerp van Dreessen Willemse Architecten bescheiden; aan de achterzijde verbluft het. De hoogteverschillen zorgen voor een bijzondere sfeer en creëren een heus souterrain.
Spannende ruimte
Het ontwerp van de villa bestaat uit een aantal in de licht oplopende kavel gesitueerde volumes. De onderste volumes bestaan uit metselwerk met traditionele rollagen en verbinden traditionele technieken met modern ontwerp. Hierop is een licht en langwerpig volume als verdieping geplaatst. Door de compositie en de oversnijding van de volumes ontstaat een continue, spannende ruimte, waarbinnen de leefruimtes ieder een eigen kwaliteit en karakter hebben. Opvallend zijn ook de schuifpuien die bijna de volledige achterzijde omspannen en het contact tussen de woning en de omgeving versterken. Wanneer je vanuit de tuin naar de woning kijkt, zie je dat de lijn in de L-vorm doorloopt van de ene poot naar de andere. Het lijkt ogenschijnlijk eenvoudig, maar vergt behoorlijk wat vakwerk van het ontwerpteam, maar zeker ook van de aannemer.
De voorzijde van de villa
De voorzijde van de villa is ingetogen, maar toch worden er her en der tipjes van de sluier gelicht. Via de zwevende betonnen tegels stap je naar de voordeur. De entree mondt uit in een statige, hoge hal. Wanneer je ook hier een blik naar boven werpt, springen de zwarte bollen van de designlamp in het oog en kijk je met de lijnen van de trap mee naar de bovenverdieping. Aan deze hal liggen de woonruimtes, ieder met een eigen oriëntatie.
Via je de entree met vide bereik je links de leefkeuken met overdekt buitenterras en een tv- en werkkamer aan de zijtuin. Aan het einde van de hal bevindt zich de ruime en hoge zitkamer. Zowel de living als de leefkeuken lopen naadloos over in de buitenruimte, waar minimalistisch gedetailleerde schuifpuien overhoeks kunnen worden geopend. Hoewel de living iets lager ligt dan de tuin, zoals een soort van souterrain, krijg je totaal niet het gevoel dat je op een onprettige manier omklemd wordt door het landschap. Een ander gaaf element is de haard, die gelegen is in een nis en die in één lijn doorloopt van buiten naar binnen. Dat levert schitterende zichtlijnen op.
Buitenzwembad
Ondergronds bevinden zich het souterrain met een ruime garage voor auto’s en motoren, een fitness met sauna, een bioscoop en een bar. Via een patio valt daglicht in de bar, die hierdoor in verbinding staat met de tuin en het buitenzwembad. De kavel loopt heel flauw omhoog van voren naar achter. Het ontwerp van de buitenruimte loopt erin mee. Dat wil zeggen dat het zwembad iets hoger ligt dan de leefruimten, wat je vooral bij de living en overkapping een beschut gevoel geeft. Om een sterk gevoel van eenheid te verkrijgen, is het belangrijk dat alle elementen nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. Daarom bedacht Dreessen Willemse ook een basisontwerp voor de tuin en het verlichtingsplan. Hoe doordacht een ontwerp ook is, zonder een feilloze uitvoering, komt zelfs het beste ontwerp niet tot zijn recht.
Fotografie: Hugo Thomassen