
Wie aan Dreessen Willemse Architecten denkt, denkt aan tal van modern-kubistische woningen. Toch doet het bureau meer dan dat. Het architectenbureau moderniseerde en verduurzaamde deze vrijstaande, klassieke jaren ’50-woning, maar wel met behoud van het oorspronkelijke karakter. Drie strakke, met stucwerk afgewerkte volumes werden aan het statige woonhuis gekoppeld. Samen met het tuinontwerp en het buitenzwembad vormen zij een evenwichtige compositie van oud en nieuw.
Hout voert de boventoon
Binnenin weet deze prachtige woning meteen te verrassen. De kenmerkende, minimalistische stijl van Dreessen Willemse is direct herkenbaar. In dit ontwerp voert hout de boventoon. De visgraatvloeren, de houten maatwerkkasten en -nissen geven het geheel een zachte, warme toets, zonder dat al het hout ook maar een moment gaat vervelen. Het op maat ontworpen interieur oogt zowel klassiek als modern en past perfect bij het oorspronkelijke karakter. Via een trapje ga je van het hoofdvolume omlaag naar de uitbouw, waarin de vleugel, living en daarachter de bibliotheek gesitueerd zijn. Mooi detail is dat je in de bibliotheek alle rust van de wereld hebt, zonder je afgezonderd te voelen van de rest van de woning en de tuin. Door de doorkijkhaard die contact maakt met de living, en door de pui met uitzicht op de tuin en het buitenzwembad, is er een plek ontstaan om ontspannen te werken of helemaal op te gaan in een mooi boek.
Natuurstenen badnis
Ook de bovenverdieping werd grondig vernieuwd. De warme materialen en de modern-klassieke uitstraling zijn doorgetrokken in de twee slaapkamers, die elk een eigen badkamer hebben. Net als beneden prijkt ook boven een eikenhouten visgraatvloer en oogt het interieur optisch hoger doordat de nerven in de maatwerkkasten en -wastafelmeubels verticaal gepositioneerd zijn. Een subtiele blikvanger in deze masterbathroom is de zachtgrijze natuurstenen badnis. Waarin je heerlijk kunt relaxen en via een lichtstraal recht omhoog kunt kijken naar de sterrenhemel.
‘‘Het oude behouden en combineren met het nieuwe was de essentie van het ontwerp’’
Doordacht ontwerp
Door de L-vorm van de woning ligt het terras ingebed tussen de twee volumes, wat een geborgen gevoel geeft. Door de natuurlijke glooiing van het perceel, waardoor het terrein aan de tuinzijde een aflopend verloop kent, komt het terras met buitenzwembad verhoogd te liggen, waardoor het als het ware lijkt te zweven. Deze druppelvormige verhoging accentueert bovendien de natuurlijke ronding van de tuin. Het overstek accentueert de L-vorm van de woning, waardoor het hoofdvolume en het bij volume niet alleen letterlijk, maar ook optisch aan elkaar gekoppeld zijn. Echt spectaculair is het pas wanneer de avond valt: door middel van een doordacht lichtplan is het terras prachtig verlicht.
Het statige woonhuis uit 1956 vormt de basis waaraan de strakke stucwerkvolumes werden gekoppeld. Het woonhuis bestond uit het volume met licht hellende kap. Het bijgebouw hebben we grotendeels afgebroken en opnieuw opgebouwd. Het originele volume is geschilderd: je ziet de bakstenen nog zitten. Het oude behouden en combineren met het nieuwe was de essentie van het ontwerp. Samen levert dit een woning op die niet in een bepaalde tijd te plaatsen valt, maar die wel is uitgerust volgens de modernste standaarden en duurzaamste technieken, zoals een warmtepomp, zonnepanelen en de nieuwste isolatie.
Fotografie: Hugo Thomassen