Van der Linde, Modern en Hedendaags, Architectenbureau, Verbouwing, Herenhuis, Exterieur, Tuin
Van der Linde, Modern en Hedendaags, Architectenbureau, Verbouwing, Herenhuis, Exterieur, Tuin
Van der Linde, Modern en Hedendaags, Architectenbureau, Verbouwing, Herenhuis, Exterieur, Tuin
previous arrow
next arrow
Slider

Modern en hedendaags, met respect voor het oude | Van der Linde Architecten

In de lommerrijke omgeving van Ommen, in het Vechtdal ligt een prachtig herenhuis verscholen in het groen, onttrokken aan het oog van menig voorbijganger. De huidige bewoners kochten het achttien jaar geleden. Hier groeiden hun kinderen op en rende de hond door de tuin. Een aangename, rustige plek waar het goed toeven is en waar ze graag wilden blijven wonen. Toen de buren twee jaar geleden hun huis te koop zetten, ontstond het idee om dat huis samen met andere buren te kopen. Aldus geschiedde. Ze sloopten het buurhuis en verdeelden de grond. Dat was ook de aanleiding voor een verbouwing waar de bewoners met plezier op terugkijken. Niet onbegrijpelijk want het resultaat mag er zijn. Het bestaande herenhuis is volledig gerenoveerd, de aanbouw is strak, licht en een waardevolle toevoeging aan de oorspronkelijke woning. Dit alles wordt omgeven door een groot terras en een sfeervolle tuin waar oud en nieuw eveneens hand in hand gaan met als absolute blikvanger een prachtige meiboom die uitbundig in bloei staat.

De bewoonster laat op een foto zien hoe de oude situatie er voor de verbouwing uitzag: “Kijk, hier zie je hoe dicht ons huis op dat van de buren stond. We hebben nu echt veel meer ruimte. De vraag aan Van der Linde Architecten was om klassiek te combineren met modern zonder dat het een kil geheel werd. Wij wilden graag een praktisch, warm en stoer huis. Het oorspronkelijk plan was om het herenhuis uit 1928 op te knappen en de oude muren te laten staan. Daaromheen zou de nieuwbouw komen. Maar dat bleek geen haalbare kaart. De binnenmuur is blijven staan maar de buitenmuur is weggehaald en met nieuwe stenen opgemetseld. In het ‘oude’ huis hebben we de hoge kraalplinten in ere hersteld. Net als de ouderwetse radiatoren, paneeldeuren en glas-in-lood ramen.”

Van der Linde, Modern en Hedendaags, Architectenbureau, Verbouwing, Herenhuis, Interieur, Keuken, Eettafel, Lampen, Hout, Visgraatvloer

De woonkeuken en de zitkamer worden van elkaar afgescheiden door de doorkijkhaard.

Roomservice maakte onder meer het ontwerp voor de keuken, de kasten en het verlichtingsplan. Van den Berg interieurbouw zorgde ervoor dat de meubels precies op maat werden gemaakt.


“Of dit huis een paradepaardje is? Dat weet ik wel zeker.”


Van der Linde, Modern en Hedendaags, Architectenbureau, Verbouwing, Herenhuis, Interieur, Woonkamer, Living, Lounge, Visgraatvloer

PalletWood meubels is een oer-Hollands merk met stijlvolle meubelen. Zij leverden deze Side table en de eettafel. De vloeren zijn afkomstig van Edro parket.

Voorspoed

We krijgen een rondleiding door het huis. De grote lichtstraat zorgt voor de natuurlijke overgang tussen het herenhuis en de nieuwe aanbouw. Wat voorheen buiten was, bevindt zich op sommige plekken binnen. Zoals een raam met luiken met een schuinkruis. Een afbeelding die vroeger diende als bescherming tegen onheil. De grote, gezellige woonkeuken, waarvoor Van der Linde Architecten het ontwerp heeft gemaakt in samenwerking met Roomservice Jos van Schendel, is afgescheiden van de lichte zitkamer met een strakke kast met een doorkijkgashaard. “Onze slaap- en badkamer bevinden zich allebei op de benedenverdieping. Dit idee ontstond tijdens het bouwproces. Het is nu een huis waar we nog heel erg lang van kunnen genieten. De kamers boven zijn voor de kinderen of gasten die hier komen logeren.”

 

Van der Linde, Modern en Hedendaags, Architectenbureau, Verbouwing, Herenhuis, Interieur, Badkamer, Wastafel, Hout


“Het is nu een huis waar we nog heel erg lang van kunnen genieten.”


Kwestie van vertrouwen

“De nieuwe aanbouw wordt verwarmd met vloerverwarming en de 31 zonnepanelen zorgen voor een goede opbrengst. De verbouwing heeft in totaal acht maanden geduurd en we hebben heel prettig met iedereen kunnen samenwerken”, aldus de gastvrouw. “We hadden regelmatig bouwvergaderingen en iedereen is trots op wat hier is neergezet. Weet je wat het is? Ontwerpen en bouwen is niet ons dagelijks werk. Op een gegeven moment moet je professionals, vakmensen en toeleveranciers het vertrouwen geven dat ze verdienen. En dat is niet tevergeefs geweest.”

Oude elementen werden in ere hersteld, zoals de paneeldeuren.

Trots

Nigel: “Of dit huis een paradepaardje is? Dat weet ik wel zeker. De ver- en nieuwbouw grijpt prachtig in elkaar. De overgang van oud naar nieuw is bijna vanzelfsprekend. Het is een gedurfd ontwerp en het mooie van deze bewoners is dat ze met ons voorstel zijn meegegaan. Ze hebben ons hun vertrouwen gegeven. We zijn blij dat wij dat waar hebben kunnen maken.”

 

Meer projecten zien van Van der Linde Architecten?

 

___

Tekst: Cai Vosbeek
Fotografie: Dré Wouters


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media