Modern kasteeltje aan de plas

USE Architects

Het ontwerp van deze woning door USE architects is uitgesproken: het refereert aan de kassen die voorheen op het perceel stonden en heeft een onalledaagse vorm en een originele dakbedekking van vezelcementleitjes in ruitverband. Wegens de fantastische ligging aan een beschermd plassengebied aan de achterzijde, zijn alle verblijfsruimtes op die zijde gericht. Aan de zijkant van de woning is een opvallend royale, vrijhangende overstek, die ook als carport dient. “Onze ontwerpen moet niet alleen mooi en uniek zijn, maar ook bruikbaar”, zeggen Pieter Koningsveld en Peter Popke de Jong van USE architects daarover. 


Exterieur

Perceel, moderne woning, USE Architects, The Art Of Living

Kozijnvormgeving van de kas  

Deze woning staat voor de eigenaren op een vertrouwde locatie. Ze woonden ernaast en de man des huizes runde er een glastuinbouwbedrijf, dat decennia terug door zijn opa werd gebouwd. De kassen hebben plaats gemaakt voor een aantal woningen, waaronder die voor hem, zijn vrouw en kinderen. Zijn vrouw is opgeleid als landschapsarchitect en ontwierp niet alleen de tuin, maar bedacht ook de inrichting van de woning. De kennismaking met de woning via de entree toont onmiskenbaar een verband met een kas; de lichtstraat boven de overloop en het trapgat in de hoofdentree ogen zoals het patroon van kozijnen die voor kassen worden gebruikt. De lichtinval vanuit het noorden geeft de entree veel daglicht en vestigt de aandacht op de ranke kroonluchter en de fraaie eikenhouten trappen naar de bovenste verdieping en de kelder. De entree geeft al een eerste doorkijkje naar het adembenemende landschap aan de achterzijde van het huis. 

Connecties met de natuur  

Eenmaal in het woongedeelte zie je pas goed hoe mooi de woning is georiënteerd richting de natuur. Deze natuur is onderdeel van een plassengebied en is niet toegankelijk voor de pleziervaart of andere activiteiten op het water. De bewoonster vertelt: “Je kunt hier wel zwemmen en dat doen we dan ook regelmatig. Voor de rest zie je vooral veel vogels, water en wuivende rietkragen.” Over de oriëntatie van de woning vertelt Pieter Koningsveld: “We hebben zo veel mogelijk glazen puien toegepast aan de achterzijde, zodat je binnen ook de tuin en het beschermde natuurgebied goed ervaart.” Vanaf de bank in de intieme woonkamer, of vanuit een van de fauteuils vlak voor de glazen pui, kijk je dan ook ‘mijlenver’ over het water en het polderlandschap. Zittend op de bank kijk je overigens ook naar de lucht: boven de bank is een lichtstraat ontworpen door USE. Hierdoor kun je ook een deel van de lucht en het dakterras zien. Bovendien zorgt het strijklicht ervoor dat de wand met behang van gedroogde bananenbast extra tot z’n recht komt. De bewoners kozen verschillende behangpatronen voor de woning en pasten voor het interieur beneden vooral zachte pastel en grijstinten toe, her en der voorzien van een subtiele glinstering. 


Leefruimte

Perceel, moderne woning, USE Architects, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Meubelen

Mister Design

Speelse accenten 

De keuken en eettafel zijn net als de woonkamer op de tuin en het natuurgebied georiënteerd. De keuken bestaat uit een kook- en spoeleiland en een parallel geplaatste kastenwand met apparatuur, naar de indeling die USE meenam in het woningontwerp. Opvallend is het horizontale reliëf van de keukenfronten van de symmetrisch ontworpen achterwand die de wat kleur betreft neutrale keuken, een speels accent geeft. Ook de glinstering in het keukenblad geeft de keuken een dergelijk accent. Voor de keuken staat een moderne houten eettafel met plaats voor acht personen. Ook in de keuken valt op hoe mooi de glazen pui werkt in combinatie met het overstek. Hij is betimmerd met vergrijsd hout dat in de hoeken op de millimeter nauwkeurig in verstek is gezaagd. Het terras aan de woning loopt bijna naadloos door vanuit de woonkeuken, door de drievoudige schuifpui van bijna acht meter breed. Peter Popke de Jong: “We creëerden vanuit binnen als het ware een omlijsting voor het landschap.” Het is inderdaad alsof je naar een levend schilderij staat te kijken. 


Bovenverdieping

Perceel, moderne woning, USE Architects, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

W-Installatie

Heijkoop Installatietechniek

Hotelgang  

Boven bevinden zich de slaapkamers, badkamer, werkkamer en de toegang tot het royale dakterras. Deze vertrekken zijn grotendeels via een lange corridor te bereiken, die zich aan de noordelijk gelegen voorzijde van de woning bevindt en de associatie met een hotelgang oproept. Pieter: “We hebben in deze gang ter hoogte van iedere kamer een smal hoog raam geplaatst, dat zo markeert waar iedere kamer is. De kamers zelf zijn zo helemaal op de achterzijde en het uitzicht over de natuur georiënteerd.” De slaapkamers hebben bovendien een mooi uitzicht op het sedum dat in deze tijd van het jaar een gele oase is met bezige bijtjes. De slaapkamer van de ouders zweeft boven de begane grond. Deze bevindt zich namelijk in het overstek die als carport dienstdoet. 

Strak en organisch in harmonie  

USE Architects ging niet over één nacht ijs. Er werden verschillende ontwerpen besproken met de opdrachtgevers voordat een keuze werd gemaakt. Peter Popke: “We hebben de beste plaatsing en oriëntatie op de kavel onderzocht. Het fraaie, weidse uitzicht naar de achterkant zorgde voor de keuze van de plaatsing in de breedte. De hoofdvorm van de verdieping heeft de verhoudingen van de kassen en de karakteristieke dakhelling. Door het geheel zowel naar voren als naar de zijkant over te laten steken, heeft het de verhoudingen van de voormalige kassen. De voorgevel richting de weg is meer gesloten, terwijl de achtergevel juist open is.” De dakbekleding met verweerde vezelcementleitjes in ruitverband geeft ook een origineel accent aan de woning en blijkt geïnspireerd op een tegelpatroon van een sluis in Amerongen. De vergrijsde houten lattenstructuur en de bonte metselsteen maken de grijs getinte materiaalmix compleet. De woning grenst niet alleen aan een schitterend landschap, maar heeft ook een prachtige tuin die de bewoonster ontwierp met glooiende borders en kleurige beplanting, in contrast met de rechte belijning en grijstinten van de woning. Aan de waterzijde staat een compleet buitenverblijf voorzien van zonnepanelen, een keuken, sanitair, een zitgedeelte en een bedstede in de nok. Het door  

USE ontworpen tuinhuis kan opengezet worden via grote glazen schuifpanelen. Het grenst aan een vlonder met zwemtrap en een buitendouche, voor na een heerlijke plons in het water. Of een bescheiden duik, want in deze omgeving wil je alles behalve de serene rust verstoren. 

 

Editor: Media Team

Datum: 08-11-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Wesley Bergen