Modern-landelijke villa met Javaanse kap

Spanjers Architect

Als opdrachtgever wil je maar één ding: een woning die bij jouw stijl, karakter en wensen past. Een architect die dat begrijpt en met je meedenkt, is van onschatbare waarde. Spanjers Architect begrijpt dat. Het Oirschotse architectenbureau, geleid door Bas en Linda, beperkt zich niet tot één stijl, maar stelt zich flexibel op om jouw woondromen in een ontwerp te gieten. Zodra de schets definitief is, zorgt Spanjers Architect ervoor dat het bouwtraject gesmeerd verloopt, waarbij het bureau het aanspreekpunt is voor vragen en advies. Alles met maar één doel: het verwezenlijken van jouw droomwoning. 


Exterieur

Rieten dak, landelijke villa, Spanjers Architect, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Spanjers Architect

Aannemer

Bouwbedrijf Pijnenburg

Het klikte meteen  

Van een kavel met een tweekapper ter grootte van 200 vierkante meter verhuizen naar een kavel van 1.300 vierkante meter is een grote overgang. Even was het onzeker of de verhuizing wel door zou gaan, want voor de eerste kavel die de opdrachtgevers op het oog hadden, werden ze uitgeloot. In plaats van verhuizen, werden er plannen gemaakt voor een verbouwing van hun eigen tweekapper, totdat er in dezelfde nieuwbouwwijk als van de eerste kavel een andere kavel vrijkwam en ze wél werden ingeloot. De verhuizing kon doorgaan. “We hadden al voor Spanjers Architect gekozen toen we nog in de race waren voor de andere kavel”, vertelt de bewoner. “Het klikte meteen toen we met Bas en Linda om de tafel gingen. Van tevoren hadden we op Instagram en Pinterest inspiratie opgedaan en Spanjers wist onze ideeën in een ontwerp te vertalen dat tot in detail klopte.” “We drukken niet onze stempel op een ontwerp”, vertelt Bas. “We willen dat er een ontwerp staat waar de opdrachtgever zich in herkent, maar waarmee die zich ook identificeert. Dat maakt elk project anders. Het dubbele dak speelt in dit project een centrale rol.” 


Leefruimte

Rieten dak, landelijke villa, Spanjers Architect, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Bank

Rigas

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Eettafel en stoelen

Table Du Sud

Interieurbouw

De Keukenstal

Mooi en praktisch 

Niet alleen buiten, maar ook binnenspeelt het dak een belangrijke rol in de vormentaal van de woning. En dan vooral de nok en de eikenhouten balken van het dakgebint: wanneer je binnenkomt, kijk je vanaf de begane grond maar liefst tien meter de hoogte in. In deze vide, die de begane grond met de eerste verdieping verbindt, hangt een schitterend lichtarmatuur. Dat is echter niet de enige eyecatcher in de entree: een moswand – van echt mos – geeft de ruimte een frisse look. Naast mooi is de entree ook een praktisch: de maatwerk opbergkasten, een garderobe en een toilet hebben een strategische plek gekregen in het geheel. Ook het kantoor grenst aan de entree. Verderop in de gang bevindt zich de trap met Z-treden die naar de bovenverdieping leidt. 

Modern en landelijk 

Een interieur dat dezelfde taal spreekt als het exterieur is essentieel voor een uitgebalanceerde woning. De vraag naar een totaalconcept is dan ook groot. Bas: “Wanneer je het ontwerpen van het exterieur en interieur vanaf de beginfase combineert, verloopt het project stukken gesmeerder.” De opdrachtgevers konden dus ook voor het interieur bij Spanjers Architect blijven en gingen met interieurontwerper Renske Rietrae om de tafel. “Warm, gezellig, maar ook een tikje landelijk chique”, omschrijft de bewoonster het interieur. Renske: “Het is een groot huis waarin je je heel geborgen voelt. De materialen passen heel goed bij een modern landelijk interieur, zoals te zien is aan de houten maatwerkkasten met vakverdeling en ingebouwde wijnkoeler. In deze woning is bovendien geen enkele muur spierwit. Qua kleuren is er voor een warmgroene basis gekozen, die het binnen-buitengevoel versterkt. Om dit gevoel nog extra te versterken loopt ook de tegelvloer door tot onder de overkapping.” Een open ruimte waarin keuken en living met elkaar verbonden zijn en waarin schuifpuien een rechtstreekse toegang tot een overdekt terras bieden, is een concept dat niet meer weg te denken valt uit de hedendaagse woningbouw. “Als ik het vergelijk met onze vorige woning, dan zitten we tegenwoordig vaker in de leefkeuken”, vertelt de bewoonster. Geen wonder, want de koffienis met olijfgroene mozaïektegeltjes en twee elegante hanglampen, het drieënhalve meter lange keukeneiland met barkrukken en de toegang tot het terras maken van de keuken de ideale plek om samen een kop koffie te drinken en de dag te bespreken. 


Bovenverdieping

Rieten dak, landelijke villa, Spanjers Architect, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Raambekleding (merk)

JASNO

W-Installatie

AJ. Loots B.V.

Onder de schuinte van het dak 

Een in het zicht gelaten houten dakgebint is misschien wel hét kenmerk van een landelijke bouwstijl. Op de bovenverdieping speelt de dubbele Javaanse kap een prominente rol. Het ontwerpen van een badkamer die voor de helft onder de schuinte van het dak ligt, was een uitdaging. Toch is de architect daar glansrijk in geslaagd. De ingebouwde wandkasten en -nissen, het dubbele wasbassin en de doordachte plaatsing van de inloopdouche tonen aan dat ook een compacte badkamer enorm ruimtelijk kan aanvoelen. De blikvanger van het geheel is het vrijstaande, ovale ligbad dat in de uitsparing van de dakkapel is gesitueerd: een heerlijk plekje om al uitkijkend op de omgeving de alledaagse beslommeringen van je af te laten glijden. Het plateau van groene visgraattegels waarop het bad rust, wordt subtiel verlicht door sfeervolle spotjes en springt er visueel uit ten opzichte van de rest van het badkamerinterieur. De eikenhouten spanten omkaderen deze ‘badnis’, waardoor ook de schuinte van het dak nog even extra wordt aangezet. De overloop loopt mee in de lengte van de woning en leidt naar de ouderslaapkamer aan het einde van de gang. Vooral in deze slaapkamer vormen de nokken van de dubbele Javaanse kap een indrukwekkend lijnenspel. “De grootste constructieve uitdaging was het dak”, vertelt Bas. “Om het esthetisch kloppend te krijgen, is het wenselijk om de balken symmetrisch uit te lijnen. Ook wilden we niet te veel balken plaatsen, dus je gaat op zoek naar een evenwicht tussen draagkracht en schoonheid. En dan moeten er nog praktische, leefbare ruimtes ontworpen worden tussen deze balkenconstructie. Om een voorbeeld te noemen: in de kasten-nis steekt het muurtje dat de balk draagt net iets uit. De interieurbouwer heeft daar heel mooie maatwerkkasten omheen ontworpen.” 

Dakvorm als hoofdkenmerk 

Op deze kavel verrees een woning die zich onderscheidt door haar opvallendste kenmerk: een dubbele Javaanse kap. Deze dubbele, in elkaar grijpende kap geeft de woning extra allure. Aan de buitenzijde is de materialisatie elegant en strak, met eigentijdse accenten. Witte gevels met een donkere plint vormen het fundament voor de royaal overstekende dubbele kap, die met riet is gedekt. Het donkere metselwerk uit de plint komt ook terug in zowel het modern vormgegeven bijgebouw als de open haard onder het overdekte terras. Door het gebruik van een beperkt aantal materialen ontstaat er, ondanks het stijlverschil, een harmonieuze samenhang tussen de woning en het bijgebouw. De overkapping, die een vrije overspanning heeft van maar liefst veertien meter, is uitgerust met een lichtstraat die zeeën van daglicht de woning binnenlaat. “Buiten is het heerlijk toeven bij de open haard”, vertelt de bewoner. “En als de warmte van de open haard niet voldoet, zijn er nog de in de overkapping verwerkte heaters boven de eettafel voor wat extra warmte. Samen met de keuken is dit misschien wel de fijnste plek van het huis. Ook bezoekers zeggen het: ‘Jullie woning is groot, maar nergens ongezellig’. Die indruk geeft het exterieur al. Het riet en het hout aan de gevels nodigen uit om binnen te stappen. Al met al wonen we hier zo fijn; hier gaan we nooit meer weg. 

Editor: Media Team

Datum: 06-11-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten