Landhuis | Frank Ruiter, the art of living

Koop nu het hardcover boek!

Modern landhuis met allure | Frank Ruiter

Wat is er mooier dan dat een opdrachtgever, voor wie je als architect een van je eerste projecten hebt gerealiseerd, na jaren weer bij je aanklopt voor een nieuwe woning? Het werd een moderne villa met rieten kap die een prachtige dialoog aangaat met het omliggende landschap. Dit moderne landhuis vraagt de aandacht door de rust en harmonie die ze uitstraalt en gaat op in de omgeving zonder dat ze erin wegvalt. De villa is ruim bemeten zonder dat ze afdoet aan huiselijkheid en warmte. Daarmee sluit ze naadloos aan op de wensen van de bewoners.

Landhuis | Frank Ruiter, the art of living

Toegangspoort: DJS Hekwerken & Toegangstechniek B.V.

Modern landhuis

Toen dit perceel, gelegen aan de rand van een dorp, vrijkwam, waren de bewoners meteen om. De omgeving, ruime bouwmogelijkheden en ligging zijn perfect. Deze villa heeft het silhouet en het materiaalgebruik van een boerderij, maar je zou deze woning ook kunnen omschrijven als een eigentijdse, landelijke villa. Er zijn in het exterieur twee assen gecreëerd: de horizontale rieten kap en de verticale glaspartij. Deze glaspartij valt direct op, doordat ze het huis gevoelsmatig in twee delen met twee functionaliteiten verdeelt. De ene helft is gevuld met werkruimten en een gastenverblijf, de andere met woonruimten.

Landhuis | Frank Ruiter, the art of living

Tegelvloeren: Michel Oprey & Beisterveld. E-Installatie: Drabbe Elektrotechniek en Beveiligingstechniek.

Staal als eyecatcher

Na binnentreden van de woning springt meteen een pronkstuk in het oog: de spectaculaire trapleuning. Deze was tevens het uitgangspunt voor veel elementen in de woning. Frank: “We wilden iets maken wat het huis een signatuur geeft. De hal is heel licht, open en voelt erg ruimtelijk aan. De leuning speelt met het zonlicht en geeft de hele dag een dynamisch licht- en schaduwspel. Vooral het constructieve samenspel van het zwarte staal met het eikenhout is bijzonder.”

Kozijnloze binnendeuren: Xinnix Door Systems.

Strakke, maar sfeervolle keuken

Het sociale leven van de bewoners speelt zich vooral af in de knusse keuken, rondom de eettafel. Overal waar je kijkt, heb je contact met de omgeving. Het dak is doorgetrokken over het glas en bewust losgetrokken van de onderbouw. Dit geeft het een geometrische elegantie. De huiselijkheid in deze ruimte wordt bepaald door twee componenten: het spectaculaire uitzicht en het interieur. Frank en de bewoners hebben gekozen voor natuurlijke materialen. Natuursteen, glas, een eiken vloer en pleisterwerk op de wanden in combinatie met zwart staal komen in het gehele landhuis terug. Strak, maar poëtisch en dat zorgt voor eenheid en rust. Hierdoor heeft deze immense villa toch een knus karakter.

Landhuis | Frank Ruiter, the art of living

Badkamerkranen: VOLA Nederland. Inbouwplinten: Neolith.

Badkamer met zwarte accenten

Zodra je via de loopbrug richting de mainsuite loopt, voel je meteen de sfeer van de hele woning. De lichte eiken visgraatvloer, grote raampartijen en vide geven het gevoel van ruimtelijkheid. Het gebruikte contrast tussen zwart en wit is in de mainsuite en en-suitebadkamer erg opvallend. De kastenwand loopt als een rondgang om de slaapplek heen. De elegante gordijnen zorgen ervoor dat de slaapkamer afgesloten kan worden van zijn openheid en creëren een intieme sfeer zonder de ruimte geheel af te sluiten.

Landhuis | Frank Ruiter, the art of living

Buitenmeubilair: Royal Botania. Terrasverwarming: HEATSTRIP. Tegelvloeren: Michel Oprey & Beisterveld. Buitenmeubilair: Borek parasols | Outdoor furniture.

Landhuis | Frank Ruiter, the art of living

Landhuis | Frank Ruiter, the art of living

Rieten dak: Den Hartog Riet

Landschapstuin

De villa ligt afzijdig van de weg. Aan de straatzijde sluit ze zich voor een deel, maar opent zich naar de landschapstuin aan de achterzijde. Samen met de tuinarchitect is het landschap rondom vormgegeven. Het is een uitdaging die niet veel tuinarchitecten aandurven. Een tuin die niet te verfijnd is, reageert op grote vormen van het rivierlandschap en het huis toch respectvol behandelt. De houten vlonders geven warmte aan het strakke geheel. Een oude wel in het landschap met een eiland in het midden is een van de vele mooie details die de tuin rijk is.

Tekst: Evelien de Raaff, gebaseerd op een tekst van Milou Vogels, geschreven voor hardcover boek nr.4 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer zien van Frank Ruiter?