
Voor een schitterend gelegen L-vormig kavel op de hoek van een nieuwbouwwijk, ging architect Jules Zwijsen de uitdaging aan om een vrijstaande woning te ontwerpen die aan de wensen van de toekomstige bewoners én de eisen van de gemeente voldeed. Hij ontwierp een prachtige, originele woning die aan de voorzijde weinig prijsgeeft van het open karakter van de achterzijde van de woning. Een achterzijde met een verbluffend uitzicht op de aangrenzende plas, vanuit zowel de woning als het overdekte zwembad.
Gesloten versus open
‘Hoe zit deze woning in elkaar?’ is de eerste gedachte bij het betreden van de moderne voortuin. De bijzondere vorm van het huis met gedeeltelijk drie etages en de originele daklijnen maken behoorlijk nieuwsgierig naar wat zich achter de voordeur bevindt. Tussen het hoofdvolume en het bijgebouw doorkijkend, vang je wel al een glimp op van de weidse recreatieplas. De prachtige ligging ontvouwt zich in volle glorie als je de woning betreedt of als tussen de woning en het bijgebouw doorloopt naar het vlonderterras. Vanaf daar bereik je ook het overdekte zwembad met bijkeuken en douche. Als je de schuifpui openzet, is de associatie met een infinitypool al snel gelegd. De gekozen materialen – zinken dakpannen, western red cedar gevelbekleding, donkere massieve gevelstenen en brede aluminium lamellen – onderstrepen het bijzondere karakter van de woning.
Recht doen aan markante locatie
De bewoonster vertelt: “We hadden ontwerpen laten maken door een andere architect, maar deze werden door de gemeente afgekeurd.” Zo kwam het dat de bewoners, via een lijst met architecten aanbevolen door de gemeente, aanklopten bij Jules. De vertaling van hun wensen in het originele ontwerp vonden de bewoners indrukwekkend en werd goedgekeurd door de gemeente. “Dat de gemeente werkte met een voorkeurslijst van architecten komt doordat de kavel binnen het stedenbouwkundig plan een bijzondere positie heeft en bepalend is voor het aangezicht van de wijk”, licht Jules toe. Hij vervolgt over het ontwerpproces: “Hoe je hier gaat wonen en deze plek het mooist ervaart, daar gaat het uiteindelijk om. Daar volgt een binnenzijde uit en vervolgens een buitenzijde.” Over de wensen voor de binnenzijde vertelt de bewoonster: “We wilden liever niet één grote ruimte beneden, maar verschillende kleinere ruimtes.” Jules: “Verder hebben we het aantal slaapkamers besproken. Ik kreeg veel ruimte want dit was het wel wat de specifieke wensen betreft. Het zwembadgebouw is later aan het ontwerp toegevoegd.”
Tafelen met uitzicht op het water
Bij binnenkomst valt direct het chique bronskleurige kookeiland op en de donkere achterwand met keukenapparatuur. Voor het eiland is een grote ovalen eettafel geplaatst met zicht op de plas. Achter de keuken is nog een ruime bijkeuken geplaatst. Een andere eyecatcher is de open trap met houten treden, die bewust niet in de entree is gepositioneerd, maar tussen de keuken en de living. Vanuit de nok van de woning sieren reusachtige bronzen lampenbollen de ruimte boven de trap, die met ramen is omgeven. De lampen zijn onderdeel van het vernuftige lichtplan dat de bewoners lieten maken door Studio Valentijn. Behalve wat betreft het lichtplan en het maatwerkinterieur, gaven de bewoners zelf invulling aan de rest van hun smaakvolle interieur. De grote glazen puien – een prominent onderdeel van het ontwerp – dragen aanzienlijk bij aan het fantastische binnen-buitengevoel van de locatie én laten het daglicht rijkelijk naar binnen stromen. De weerspiegeling van de zon in het water zorgt voor een indrukwekkend schouwspel op het plafond. Dat fraaie lichtinval en zichtlijnen belangrijk zijn in het ontwerp van Jules staat buiten kijf.
Knusse ruimtes
De wens van de bewoners om beneden de beschikking te hebben over verschillende kleinere ruimtes is vertaald in een living in twee delen met een intieme lage doorkijkhaard als roomdivider. Deze haard zorgt naast het verspreiden van behaaglijkheid, voor een subtiele afscheiding tussen loungehoek met tv en de ruimte waar het heerlijk ontspannen is een fauteuil. De maatwerkkast bij deze fauteuil toont prachtig bij de rest van de meubels in aardse tinten. In een van de vakken prijkt de maquette van de woning zelf. Voorbij de uitnodigende zithoek is de werkkamer gelegen, waar een maatwerkbureau en -kasten de nodige werkruimte bieden. Via de werkkamer stap je zo op het lange vlonderterras van de woning, dat overigens ook vanuit de living en keuken bereikbaar is.
Uitzicht en licht
Behalve een prachtige benedenverdieping hebben de bewoners de beschikking over een bovenverdieping met een slaapkamer, bergruimte en een tweede badkamer. De eerste etage is uitgerust met een masterbedroom, logeerkamer, dakterras, walk-in-closet en badkamer. De masterbedroom ligt net als de logeerkamer aan de achterzijde van de woning en profiteert daarmee van de fantastische ligging aan de plas. Ook de bovenste verdiepingen zijn smaakvol ingericht in warme aardetinten die veel daglicht vangen. “Mijn favoriete plek is daar waar ik vanaf de bovenverdieping langs de trap naar beneden kijk”, besluit de bewoonster enthousiast. En dat is begrijpelijk, want vanaf dit punt zie je bij uitstek hoe ingenieus de woning is ontworpen en optimaal recht doet aan de waterrijke omgeving.
Fotografie: Jurrit van der waal