Moderne blikvanger van houtskeletbouw

Freco Huis

De woning ligt op een groot perceel met de openbare weg en de buren op ruime afstand. Aan de achterzijde is vrij uitzicht op het parklandschap. We komen tegelijk met de bewoner aan bij de woning en lopen naar binnen via de garage. “Het is hier ongebruikelijk om via de voordeur binnen te lopen”, vertelt de bewoner als we niet de houten voordeur blijken te nemen. Deze manier van binnenkomen zorgt ervoor dat je een blikvanger ontmoet die niet alleen binnen, maar ongetwijfeld ook op de weg de show steelt: een felblauwe sport- wagen. Deze bolide staat in één van de twee garages die de woning rijk is. De ruimte heeft een hoog, schuin aflopend plafond, wat we door de architectuur van de woning bij meerdere ruimten in huis tegen zullen komen. Er hangt een armatuur dat ’s avonds de ruimte sfeervol verlicht. En dat blijkt ervoor te zorgen dat de auto ook ‘s avonds goed zichtbaar is vanuit het leefgedeelte van de woning. Over deze garage, die uitkomt op de entreehal met taatsdeur naar de woonkamer, vertelt de bewoner: “Ik heb deze ruimte ook met het oog op de toekomst. Mocht het nodig zijn, dan kan ik er een slaapkamer en badkamer van maken. Achter de garages bevinden zich nog een techniek- en bergruimte met watertoevoer.” 


Exterieur

Entree, Moderne villa, Freco Huis, The Art of Living

Houtskelet
John Tuin van het Noord-Hollandse Freco Huis vertelt over de bouwwijze: “Wij bouwen al jaren op basis van houtskeletbouw. Dit is een snelle en duurzame bouwmethode. De duurzaamheid komt voort uit het feit dat het gebruikte hout CO2 opslaat tijdens de levensduur van de woning. Daarnaast wordt alleen hout uit duurzame bossen gebruikt. We leveren prefab onderdelen uit onze eigen fabriek. Voor ons maatwerk zijn we niet afhankelijk van externe partijen en levertijden. De onderdelen, waaronder wanden, daken en verdiepingsvloeren worden na levering op locatie vrijwel direct geplaatst. Dit voorkomt dat de materialen onnodig lang aan de weersomstandigheden worden blootgesteld. We kunnen zo prachtige woningen zoals deze maken.” De bewoner vult aan: “Freco Huis heeft op basis van de tekeningen van mijn architect een 3D-ontwerp gemaakt. De houtskeletbouwelementen zijn met computergestuurde machines gemaakt. Alles in mijn woning boven de betonnen vloer op de begane grond is van hout, zoals de dakpanelen en alle wanden. Deze houtskeletbouwelementen zijn gemaakt op basis van houten stijlen en regels. Door het houtskelet kun je het binnenklimaat ook goed regelen. Omdat je bij houtskeletbouw vooral de lucht koelt of verwarmt, kun je sneller de gewenste temperatuur bereiken dan bij beton, dat warmte en kou veel langer vasthoudt.” 


Woonruimte

Entree, Moderne villa, Freco Huis, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonruimte

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Wegdromen
Het interieur van de woning is modern, enigszins minimalistisch en licht ingericht, passend bij de architectuur van de woning en uiteraard de wensen van de bewoner. Zandgrijs gesausde wanden en een pvc-vloer Hongaarse puntvloer vormen de basis. Deze basis is gecombineerd met grijze tinten en met verschillende blauwe kleurnuances, zoals voor behang en accessoires. Notenhout zorgt voor een warm accent. “Veronika Elbersen heeft het interieurontwerp verzorgd. De voorstellen voor de afwerking waar zij mee kwam, spraken mij meteen aan en heb ik dan ook helemaal overgenomen.” vertelt de bewoner. In de woonkamer staan de lichtgrijze bank en fauteuil op een grijs gemêleerd karpet. Hiervandaan heb je zicht op de televisie én kun je lekker wegdromen met zicht op het achterliggende landschap. Of je kijkt onder de trap in de woonkamer door, via de glazen pui, naar een deel van de sportwagen. 

Warme en koele kleuren
Het eet- en kookgedeelte van de open leefruimte wordt van de woonkamer gescheiden door een wand met een doorkijkhaard. Aan de ene zijde staat de bank aan de ander zijde de donkere, houten eettafel. De tafel wordt geflankeerd door een gestoffeerd bankje voor een wand met blauw structuurbehang en drie houten stoelen aan de overzijde. Boven de eettafel hangen twee ragfijne lampen, die deel uitmaken van het lichtplan. Voorbij de tafel loop je om de hoek de keuken in, die strak is vormgegeven met een keukeneiland met bargedeelte en een kastenwand met nis. Voorbij deze wand kom je in de bijkeuken met wasruimte en vervolgens weer in de entreehal. Je kunt kortom een rondje lopen door de onderling verbonden ruimten. Het bargedeelte heeft een blad van notenhout, dat contrasteert met de natuurlijke leemtinten van de rest van de keuken. Erboven hangt een lamp met hetzelfde design als in de garage. Zittend aan de bar valt ook de overdekte veranda op. “Freco Huis heeft deze vrij hangend, dus zonder ondersteuning vanaf het terras zelf, kunnen maken met een speciale constructie. Dit terras is op het zuiden gericht. Je kunt er heerlijk zitten.” 


Garage

Entree, Moderne villa, Freco Huis, The Art of Living

Alle leveranciers van de garage

Maatwerk garagedeuren

Different Doors

Betontegels

Schellevis
Entree, Moderne villa, Freco Huis, The Art of Living

Hoogte en uitzicht
De halfopen trap met notenhouten treden brengt je vanuit de woonkamer naar de vide en de bovenste etage met schuin aflopend dak en daklichten. Eenmaal boven kijk je over de balustrade rechtdoor naar de entreehal en rechts naar de garage met hoge glazen kozijnen. Boven zijn drie slaapkamers en een badkamer. De mainsuite heeft een indrukwekkende hoogte met een blauw plafond en een blauw behangen wand achter het bed. In deze ruimte is ook een wand met maatwerkkledingkasten gemaakt met dezelfde leemkleurige tint als de kasten voor de keuken en bijkeuken. De hoge ramen zijn gericht op het vrije uitzicht op het parklandschap met water waar de bewoner niet op uitgekeken zal raken. 

Editor: Media team

Datum: 03-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Guillaume Groen

Fotografie: Nicolet Groen