Moderne boerderij, Frank Ruiter, the art of living

Moderne boerderij | Frank Ruiter

Wat is er mooier dan dat een opdrachtgever, voor wie je als architect een van je eerste projecten hebt gerealiseerd, na jaren weer bij je aanklopt voor een nieuwe woning?! Het tweede project werd een moderne villa met rieten kap die een prachtig dialoog aangaat met het landschap waarin ze staat. De moderne boerderij vraagt de aandacht door de rust en harmonie die deze uitstraalt en gaat op in de omgeving zonder dat ze erin wegvalt. De villa is ruim bemeten zonder dat dat iets afdoet van haar huiselijkheid en warmte. Daarmee sluit het ontwerp naadloos aan op de wensen en behoeften van de bewoners.

Betontegels: Schellevis Beton. Aluminium Kozijnen(merk): Schüco. Aluminium Kozijnen(leverancier): Entropal.

Moderne boerderij, Frank Ruiter, the art of living

Rieten dak: Den Hartog Riet. Buitenmeubilair: Borek parsols | outdoor furniture. Buitenverlichting: BEGA. Terrasverwarming: Heatstrip.

Architect: Frank Ruiter. Toegangspoort: DJS Hekwerken & Toegangstechniek

Moderne boerderij, Frank Ruiter, the art of living


“De opdrachtgever en de omgeving bepalen de richting, Frank zorgt vervolgens voor de juiste koers in ontwerp en tevens uitvoering”


Boerderijsilhouet

De heer des huizes wilde graag een lange oprijlaan, zodat je echt naar huis zou rijden. Toen dit perceel – na lang zoeken – vrijkwam, waren de bewoners meteen om. De omgeving, ruime bouwmogelijkheden en ligging zijn perfect. De bewoonster komt uit een boerenfamilie en is gewend aan de boerderijbouw uit deze streek: grote kappen, hoge plafonds en beelddragers van het landschap. Dat is bij deze moderne boerderij als inspiratie gebruikt zonder er te veel aan te refereren; ze heeft het silhouet en het materiaalgebruik van een boerderij.


“De lichte, eiken visgraat vloer, grote raampartijen en vide geven het gevoel van ruimtelijkheid”


Tegelvloeren: Michel Oprey & Beisterveld. Houten vloer: Pruysen Parket.

Moderne boerderij, Frank Ruiter, the art of living

Keukenapparatuur: Gaggenau. Beeld & geluid: Bang & Olufsen Rivierenland.

Moderne boerderij, Frank Ruiter, the art of living

Haard(leverancier): Van der Pluijm haard & Schouw. Haard (merk): DRU.

Eyecatcher

Na binnentreden van de woning springt meteen een pronkstuk van het huis in het oog: de spectaculaire trapleuning. Dit was tevens het uitgangspunt voor veel elementen in de woning. Het thema herhaalt zicht op diverse plekken in de woning. De hal is heel licht, open en voelt erg ruimtelijk aan. De trap met bijzondere leuning is als het ware een feest dat door de ruimte heen slingert.

Moderne boerderij, Frank Ruiter, the art of living

Verlichting: Lichtstudio Kwadraat.

Badkamerkranen: VOLA.

Strak doch poëtisch

In de living treed je buiten het gebouw en krijg je het idee dat je buiten bent. Het is een hoge ruimte en dat geeft een ruimtelijk gevoel. Overal waar je kijkt, kijk je door de grote glaspartijen naar buiten zodat je in direct contact staat met de tuin. Het dak is doorgetrokken over het glas en bewust losgetrokken van de onderbouw. Dit geeft het een geometrische elegantie.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Milou Vogels geschreven voor magazine nr. 3 2020
Fotografie: Jaro van Meerten

___

Wil je meer projecten zien van Frank Ruiter?