previous arrow
next arrow
Slider

Moderne boerderij | Lauwers Ontwerp

Traditionele langgevelboerderij in een modern jasje

Vernieuwend, ambitieus, duurzaam en betrokken. Deze kernwaarden definiëren het werk van Freek Lauwers. Sinds de start van zijn eigen bouwkundig ontwerp- en tekenbureau Lauwers Ontwerp zes jaar geleden, heeft de jonge ingenieur zijn talenten mogen inzetten binnen verschillende villaprojecten. Zoals de realisatie van een moderne boerderij in een sfeervol groen gebied in Noord-Brabant.  

Woning met een bijzonder verhaal

Met de realisatie van deze moderne boerderij, gelegen in een groen gebied in de provincie Noord-Brabant, laat Freek één van zijn meest bijzondere projecten zien. De opdrachtgevers waren namelijk niemand minder dan zijn eigen ouders. Zij hadden de bevoorrechte positie om als eerste te kunnen genieten van een ontwerp van de hand van Lauwers Ontwerp. “Ik kende de omgeving al goed, omdat mijn grootouders jarenlang op deze locatie hebben gewoond”, vertelt Freek. “Na hun overlijden kochten mijn ouders de grond met als idee om er zelf een nieuwe woning te realiseren. Deze woning werd de eerste nieuwbouwwoning die ik heb ontworpen.”

De schil is luchtdicht, waardoor de woning energieneutraal gemaakt kon worden.

moderne boerderij, lauwers ontwerp, the art of living

De binnendeuren en binnendeurkozijnen werden geleverd door Hedico Interieur & Exterieur.

Contrast tussen landelijk en modern

Bij het ontwerp ging Freek uit van de vorm van de oude langgevelboerderij. Daarnaast zocht hij naar een mooie mix tussen traditionele en moderne stijlkenmerken. Denk aan de combinatie van een rieten dak en een moderne indeling, die zich uit in de toepassing van sterke zichtlijnen, de grote vide in de hal en het vele glaswerk. Hierdoor is een groot ruimtelijk gevoel ontstaan en een mooi contrast tussen landelijk en modern. De woning werd verder ingedeeld in verschillende ruimtes, waaronder een woonkamer, verschillende slaapvertrekken met badkamers en meerdere multifunctionele kamers, zoals een grote kelder. “Een echte eyecatcher is de grote leefkeuken, die overloopt in de woonkamer”, vertelt Freek. “Deze is ruim opgezet en sfeervol aangekleed. De leefkeuken is bewust aan de achterkant van de woning gesitueerd, zodat er een vrije kijk op de achtertuin is. Vanuit de woning is er namelijk een prachtig uitzicht op de achterliggende tuin en landerijen. Hier heb ik bij het ontwerp veel rekening mee gehouden. De relatie tussen binnen en buiten is hier een mooi resultaat van. Deze relatie wordt versterkt door de opvallende baksteen die zowel binnen als buiten wordt gebruikt.”

moderne boerderij, lauwers ontwerp, the art of living

moderne boerderij, lauwers ontwerp, the art of living

De verlichting is afkomstig van SLV Nederland.

Moderne boerderij

Ook duurzaamheid en innovatie vormen twee belangrijke kenmerken van het ontwerp. Freek: “De woning is energieneutraal, wat uniek is voor een woning van dit formaat. Het dak van het bijgebouw is volledig afgestemd op de afmetingen van zonnepanelen en hiermee bedekt. De woning is bovendien luchtdicht gebouwd, waarbij we hebben gekozen voor een gebalanceerd ventilatiesysteem met een warmte-terugwin-unit. In combinatie met een grondwater warmtepomp zorgt dit voor een geweldig comfort. Ook heb ik verschillende technische foefjes verwerkt, zoals een geluidssysteem onder een akoestisch spanplafond.”

moderne boerderij, lauwers ontwerp, the art of living

De keuken werd door architect Freek Lauwers zelf ontworpen. De apparatuur werd geleverd door Ad Kokx Witgoed.

Jack Coolen Installatietechniek stond in voor onder meer de w-installatie.

Familieproject

Opvallend aan de woning is ook het prachtige interieur, zoals de maatwerkkeuken en verschillende maatwerkkasten die door Freek zelf werden ontworpen. “Normaliter werk ik samen met een interieurontwerper, maar bij dit project heb ik zelf het vaste meubilair ontworpen. De losse meubels heb ik vervolgens samen met de opdrachtgevers gekozen. Om het geheel kloppend te maken wilde ik ook hier graag bij betrokken zijn. Net zoals bij het bouwtraject dat veelal in samenwerking met familieleden werd opgepakt. Hierdoor is het echt een familieproject geworden en is het hele traject zeer voorspoedig gelopen!”

____

Tekst: Dana Otten
Fotografie: Dré Wouters

Wil je meer projecten van Lauwers Ontwerp zien?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media