Moderne bungalow met oog op de toekomst

Sloven Architectuur

In de tuin van de woning die we vandaag bezoeken, wappert een rood-wit geblokte Brabantse vlag. Deze moderne eenlaagse bungalow sluit door ingetogen kleur-, materiaalgebruik en maatvoering perfect aan bij de omgeving. Paul Sloven van Sloven Architectuur was de architect: “De opdrachtgevers hadden een uitgesproken mening over hoe hun toekomstige huis eruit zou moeten zien, maar die duidelijke visie had ik ook. Die duidelijkheid is goed want het leidt uiteindelijk tot iets moois. Samen kom je verder.”


Ontwerp

Bungalow, moderne woning, The Art Of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Architect

Sloven Architectuur

Gevelbekleding

Alterwood

Plaatmateriaal

DecoLegno

Openhaard

Graveka Diessen

Strak Exterieur

Deze bungalow is gebouwd volgens de Internationale Stijl die al honderd jaar meegaat. Bij deze bouwstijl ligt de nadruk op functionaliteit, strakke vormen, constructietechnieken en de afwezigheid van versiering. De woning is gesloten aan de straatzijde en opent zich richting de tuin. Een tuin die te bereiken is via een overdekt terras onder een groot overstek zónder pilaar. Dat was een duidelijke wens. Het is constructief te overzien maar je moet het wel meenemen vanaf het eerste ontwerp.

De buitenkant van de woning bestaat uit lange, slanke gevelstenen waarmee een mooi verticaal lijnenspel ontstaat. Paul: “Deze betonsteen is de Geostylistix van MBI. Hij past hier perfect. In deze steen is natuursteengranulaat verwerkt wat zorgt voor een speels en levendig geheel. De stenen zijn stootvoegloos gelegd en voorzien van 3mm verdiepte lintvoegen; als je deze voegen een beetje donkerder maakt, gaat deze steen nog meer spreken.” Deze betonstenen worden bij de ingang afgewisseld met ‘lichteikenhouten’ Alterwood gevelaccenten. Ze zijn gegoten in mallen van eiken planken waardoor ze de nuance krijgen van hout en daar nauwelijks van te onderscheiden zijn.


Interieur

Bungalow, moderne woning, The Art Of Living

Centrale plek

De bungalow herbergt een carport, hal, keuken, woon-zitkamer, berging met technische ruimte, toilet, was-, logeer- en badkamer en een grote slaapkamer met aangrenzende inloopkast. De centrale plek in huis, is de plek waar zitten, eten en koken bij elkaar komen. Door sprongen in de wanden te maken is het niet één grote ruimte maar zijn het echt drie zones. Paul: “Deze ruimte is redelijk groot maar toch gezellig. Dat was ook een duidelijke wens van de bewoners. De menselijke maat moet voelbaar zijn.” Opdrachtgeefster: “Ik heb waardevolle aanwijzingen van de interieurarchitect omarmd en daarmee zijn we gaan inrichten. Zoals de keuze voor het plaatmateriaal van DecoLegno in de keuken en de kamer. Dit plaatmateriaal is zo ontworpen dat je er wel even aan móet voelen. Ook hebben we ons bij keuzes laten leiden door de kleur bruin en alle tinten die daarbij passen. Af en toe een okergeel accent voor de warmte. Het is hotelachtig en luxe maar nergens te veel, het mag geen toonzaal zijn.”


Badkamer

Bungalow, moderne woning, The Art Of Living

Toekomstbestendig

Op de vloer van de woning ligt, behalve in de grote slaapkamer, keramisch parket met een houtlook. Deze plavuizen hebben een uniek patroon en ook deze tegels zijn nauwelijks van hout te onderscheiden. Groot voordeel: gemakkelijk te onderhouden. Paul: “Een andere duidelijke wens was dat de woning senioren-proof zou zijn. De gebruikte materialen in de woning zijn zo gekozen dat er weinig onderhoud nodig is. De woning is gelijkvloers, kozijnen zijn van aluminium, de tuin is met een robotgrasmaaier te onderhouden en zelfs de ‘tegels’ van het terras zijn van gestort beton met ingeslepen schijnvoegen. ” Opdrachtgeefster: “We wonen hier nu ruim anderhalf jaar en vanaf dag één voelen we ons hier thuis. We zijn wel vaker verhuisd en ik weet dat ik meestal even moet wennen maar hier was het meteen goed.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 01-04-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Jurrit van der Waal