Moderne en sfeervolle gezinsvilla

Studio Bennie Jansen

Je moet het maar durven: je comfortabele twee-onder-een-kapwoningin jarendertigstijl inruilen voor een gedateerde semibungalow uit de jaren zestig. De kopers van deze woning durfden het aan en deinsden niet terug voor een grootschalig renovatieproject. Van het gebouw dat er stond, herkennen we alleen nog de contouren. Architect Bennie Jansen, interieurarchitect Babbet en de bewoners vertellen ons graag meer over hun holistische aanpak van het project.


Ontwerp

Gezinswoning, sfeervol, Studio Bennie Jansen, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Aannemer

Van den Brandhof

Gevelstenen

MBI De Steenmeester

Een project uit het boekje

Het begon allemaal met de mooie tuin van dit perceel. Achter de woning kijk je namelijk ver weg. Er moest alleen meer woonoppervlakte gecreëerd worden om er een fijne gezinswoning van te maken. Het was een project met veel potentie en architect Bennie Jansen kreeg de vrije hand om te laten zien wat hij waard is. Bennie: “De specifieke kwaliteiten van de plek waar de woning op komt te staan, zijn in elk project uniek. In dit geval wilde ik het prachtige vrije uitzicht benutten en naar binnen trekken zodat je dit maximaal vanuit binnen beleeft.” Interieurarchitect Babbet werd bij het ontwerp betrokken vanaf het moment dat de eerste bouwtekeningen op tafel lagen. Babbet: “Eigenlijk was dit een project uit het boekje. Het was een mix van een fijne samenwerking, vertrouwen van de bewoners, vakkundige bouwers en voldoende middelen om de ambities waar te kunnen maken.”

Ruimtelijke beleving

De woning die Bennie realiseerde, heeft een moderne en tegelijkertijd warme uitstraling. Dat komt door de gekozen natuurlijke materialen, zoals de rieten kap die combineert met strak wit stucwerk. De frakéhouten delen in de gevel en de verticale lamellen vormen een mooi contrast met het metselwerk. Als je via de voordeur binnenkomt, sta je direct in een open ruimte waar een opvallend lichtarmatuur in het oog springt. We herkennen direct elementen die we ook buiten aantreffen, zoals de lamellen die worden herhaald in de garderobe onder de trap en in het ontwerp van de stalen taatsdeur. Babbet: “De opdrachtgevers wilden graag een minimalistisch interieur met duidelijke statements, een loftgevoel en een weerspiegeling van hun persoonlijkheid. Het eerste statement heb ik gemaakt door de onderste traptree te verlengen, zodat je hier een persoonlijk kunstwerk op kunt zetten dat de aandacht trekt. Ook wilden de opdrachtgevers graag een grote spiegel in de hal. De vormgeving van de spiegel heb ik laten doorlopen in de taatsdeur. De twee halve vormen die ik daar heb gebruikt, vormen samen een geheel.”


Leefruimtes

Gezinswoning, sfeervol, Studio Bennie Jansen, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Haard

’t Kachelhuus

Stalen deuren

De Rooy Steel Doors

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Genieten van het licht

Tussen de keuken en de woonkamer is een gezellige leeshoek gecreëerd. Babbet: “Toen ik daar stond, zag ik hoe fijn het licht was in die hoek. Het licht komt er van drie kanten. De plek nodigde uit om met een kopje koffie en een boekje te genieten van het uitzicht op de tuin en van de prachtige lichtinval. We hebben er een vertrek van gemaakt met voldoende afzet- en bergruimte voor het speelgoed van de kinderen, maar ook voor comfortabele fauteuils.” Een haard mocht van de bewoners niet ontbreken. Het werden er zelfs twee. In de leeshoek is een gashaard geplaatst, met als voordeel dat je ’s avonds na het werk nog snel even de haard aan kunt doen. In de weekenden heeft het gezin de mogelijkheid om zich rondom de echte houtkachel in de zithoek te scharen.

Buiten wordt binnen

De woning is ruim opgezet, maar voelt tegelijkertijd aan als een warme deken, precies zoals de opdrachtgevers het wilden zien. Bennie verstaat de kunst om in grote ruimtes allerlei intieme plekjes te maken, zodat het geheel toch knus en aangenaam aanvoelt. Voor de inrichting ontwikkelde Babbet een kleurenpalet van warme, rustige kleuren en maakte zij veel gebruik van natuurlijke en robuuste materialen, zoals hout en wol. Ze liet de wand tussen keuken en bijkeuken volledig bekleden met notenhout, net als de fronten van de keukenkastjes. De keukenwand is daardoor een stijlvol meubel geworden. De ronding van de tafel aan het eiland zorgt ervoor dat je er makkelijk omheen kunt lopen. Het beslag dat is gebruikt voor de keukenkastjes vind je overal in de woning terug, zelfs op de draaikiepramen. Bennie ontwierp de veranda met het brede overstek aan de achterkant om vanuit binnen zo veel mogelijk verbinding te maken met de tuin. Dankzij de glazen vouwpui in de achtergevel is het zicht vanuit de keuken naar de tuin volledig vrij.


Bovenverdieping

Gezinswoning, sfeervol, Studio Bennie Jansen, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Wandtextiel

Dutch Walltextile Company

Vasthouden van de beleving

Via de eikenhouten trap met Z-vormige treden bereik je de bovenverdieping. De masterbedroom heeft een eigen badkamer. Door de op maat gemaakte inloopkast wordt het slaapvertrek in tweeën gedeeld. De gordijnen zijn subtiel weggewerkt in een koof, waardoor je een onbelemmerd zicht hebt op de achtertuin. Babbet: “De materialen die Bennie voor buiten had bedacht, heb ik ook op de verdiepingen toegepast. De houten frakédelen van de buitengevel heb ik bijvoorbeeld terug laten komen achter de spiegels in de badkamer. In de slaapkamerdeuren worden de verticale lijnen van de lamellen subtiel herhaald.” Bennie: “Elke plattegrond die ik ontwerp ontstaat vanuit de beleving binnen. Het hoekraam tekende ik om het perspectief op straat te verbreden. Lamellen paste ik toe vanwege de privacy, zodat je je binnen niet bekeken voelt. Doordat Babbet deze elementen weer heeft meegenomen in het interieur, hou je continu de beleving vast in het huis.”


Exterieur

Gezinswoning, sfeervol, Studio Bennie Jansen, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Studio Bennie Jansen

Gevelstenen

MBI De Steenmeester

Zwembad

Waterwel

Tuinaanleg

Toptuinen B.V.

De juiste verhoudingen

De ruime achtertuin met zwembad ligt op het oosten, waardoor je de hele dag zon hebt. Het poolhouse weerspiegelt de elementen van het hoofdgebouw met kenmerkende details zoals geborsteld en frakéhout, de gevelsteen en de lamellen. De deuren naar de technische ruimte, de douche en het toilet lopen naadloos in elkaar over, waardoor er een mooi geheel ontstaat dat harmonieert met de omgeving. Het overstek van het poolhouse is bewust gemaakt van hout en niet van steen, net zoals het overstek van de veranda aan het huis. Bennie: “Natuurlijk mag dit tuinverblijf gezien worden, maar het mag de architectuur van het hoofdgebouw niet overstijgen. Zo blijft de hiërarchie overeind. Je kunt hier duidelijk zien dat de tuin, het interieur en het exterieur in verbinding met elkaar staan. Ik denk dat we er met het hele bouwteam in zijn geslaagd om een gezamenlijk kunstwerk te creëren dat in verhouding is en dat klopt.”

Editor: Celine Jacobs

Datum: 05-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Eefke Derks

Fotografie: Jurrit van der Waal