Moderne knipoog naar het verleden

SWKLS Architecten

Op een historisch terrein in Noord-Limburg vinden we deze moderne nieuwbouwvilla. Ze werd ontworpen door Swkls Architects als knipoog naar het verleden. De bakstenenarchitectuur verwijst namelijk naar de monumentale panden die verderop staan. Het was een buitenkansje dat de bewoners deze kavel konden kopen. 


Leefruimte

Moderne villa, interieurontwerp, SWKLS Architecten

Alle leveranciers van de leefruimte

Raamdecoratie & behang

Thuisin Cor Paint

Plaatser keuken & tegelwerken

Bad & Keuken Design

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Stalen deur

Styls

Split level 

Strakke lijnen markeren de woning. Dit begint al direct bij de voordeur, waar een sterke zichtlijn loopt tot aan de achtertuin. Het is de enige link die de leefruimtes hebben met de aan de voorzijde gelegen straat; verder is de gehele woning geënt op privacy. “Het is een split-level-woning aan de voorzijde, wat de plattegrond een speels karakter geeft”, vertelt Ronald. De indeling zorgt er ook voor dat er in de kelder daglicht binnenvalt, waardoor je helemaal niet het idee hebt dat je je onder de eigenlijke woning bevindt. Boven de kelder bevindt zich een kantoorruimte. De trappenhal die de verdiepingen door betonnen trappen met elkaar verbindt, is een esthetische ruimte. Kijk je van onder naar boven, dan zie je de vide met een grote hanglamp als eyecatcher. Met name ’s avonds geeft die een schitterend effect, wanneer ze haar zachtgele licht mag uitstralen. Dit is overigens niet de enige plek in huis waar het mooie licht een hoofdrol speelt. Door het een lichtplan met subtiele lichtstrips in de vloer, aan de wanden en zelfs op het terras, ontstaat een enorme hoeveelheid sfeer. 

Apart en toch verbonden 

De achtergelegen woonkamer en keuken liggen op begane grondniveau. De hal loopt over in de keuken, verbonden door een glazen deur. Dit gedeelte bevindt zich in een aparte ‘kubus’, los van de woonkamer. “De bewoners wilden de woonkamer en keuken apart van elkaar”, vertelt Ronald. “Om toch voor verbinding te zorgen, zijn er twee stalen schuifdeuren geplaatst in de tussenwand, die dragend lijkt.” Vanuit de keuken loop je het overdekte terras op, dat van de tuin wordt afgescheiden door aluminium lamellen. Naast de keuken ligt de berging, die voorzien is van aluminium zetwerk. Dezelfde materialen zie je steeds terugkomen, zowel binnen als buiten. Zo is in iedere ruimte één wand bedekt met behang, waarvan die in de keuken wel het meest in het oog springt. De vrouwen op dit Daisy James behang zijn afkomstig uit oude kunstwerken en prijken er in een kleurrijke collage. De naastgelegen woonkamer heeft een andere, rustigere stijl dan de keuken, waardoor de grote maatkast aan de wand de show steelt. 


Bovenverdieping

Moderne villa, interieurontwerp, SWKLS Architecten

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Trapleuning

Styls

Houten binnendeuren

Houtz

Design badkamer

B Dutch

Oud en nieuw 

Via betonnen trappen kom je uit op de bovenverdieping, waar drie slaapkamers te vinden zijn. Daarvan is er één voorzien van een ruim en zonnig balkon. Dit is echter niet de masterbedroom. Die heeft dan weer een ruime inloopkast als extra luxe. Ook de badkamer is lekker luxueus met een vrijstaand bad en dubbele wasbak uit corian. Achter de badwand bevindt zich een ruimte met twee douches. De terrazzolook vloer zorgt voor een eigen sfeer, terwijl ook aan de praktische kant is gedacht. Aan beide zijden van de wand zitten nissen voor het wegzetten van spullen. “Tijdens het ontwerp werden de posities van het interieur al ingetekend. Later werd dit verder uitgewerkt door de interieurbouwer. De styling deden de bewoners helemaal zelf”, vertelt Ronald. De bewoners vullen aan: “Het meubilair bestaat uit nieuwe stukken en meubilair dat we in de vorige woning al hadden. Soms komt het hier zelfs nog mooier uit dan in de vorige woning.”


Exterieur

Moderne villa, interieurontwerp, SWKLS Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Gevelbekleding

Styls

Oprit- en tuinaanleg

BT Hoveniers

Aannemer

HOUS Luxe Woningen

Geveladvies, tegels & sierbestrating

Kusters 2.0

Fabrikant gevelsteen

Steenbakkerij Vande Moortel

Abstracte compilatie 

“We hoefden niet zo nodig te verhuizen of te bouwen, tenzij we een kavel konden vinden dat perfect was. En toen kwam dit voorbij”, vertelt de bewoner. “De kavel ligt beschut met aan de achterzijde bosgebied en als je de wijk uit loopt, kom je in een park met monumentale gebouwen. Het is hier perfect wonen.” De verderop gelegen monumentale panden zijn opgetrokken uit baksteen, waardoor de architect besloot om dit materiaal ook hier te gebruiken. Die architect werd gekozen na een oriënterend gesprek en op basis van zijn portfolio, vertellen de bewoners. “We vonden Swkls Architetcs via internet. Dankzij de benadering van Ronald Swinkels was meteen duidelijk dat hij het zou worden. Hij luistert heel goed naar de wensen van de klant en denkt mee in oplossingen in plaats van beperkingen.” Het kleinschalige architectenbureau houdt overal de regie over en doet eventueel ook de projectbegeleiding. Later bleek ook nog dat ze vaker samenwerken met de bouwer. Volgens architect Ronald moet de detaillering in ieder ontwerp top zijn, wat zeker terug te zien is in de uitwerking van deze woning. “Ik heb meerdere versies gemaakt van wat mogelijk was. Het uiteindelijke resultaat is tot stand gekomen in samenspraak met de bewoners.” 

De kracht van eenvoud 

Aan het vinden van de juiste baksteen voor het exterieur werd veel tijd en aandacht besteed. Uiteindelijk werd het een handgebakken, gemêleerde baksteen met een olijfgroen waas. Deze werd stootvoegloos gemetseld, waardoor de horizontale lijnen benadrukt worden. Ronald: “Het huis is een baksteencompositie met lijnen die doorlopen van voren naar de zijkant. Er is erg gelet op details. Ik heb er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat er nergens lateien zichtbaar zijn en dat de screenbakken zijn weggewerkt. ”De strakke lijnen van de woning zien we terug in de vlakken van het terras en het gras. De kracht van de eenvoud zie je in de woning terug, maar ook in de tuin. “We hebben bewust niet gekozen voor extra beplanting, want dat zou het bos teniet doen”, legt de bewoner uit. Van de gemaakte keuzes heeft hij nog geen seconde spijt gehad. Als hij nog eens moest bouwen, zou hij alles weer precies op dezelfde manier doen, vertelt hij lachend. “Nu we er wonen vinden we het mooi om te zien hoe uiteindelijk alles samen is gekomen, precies op de manier hoe we het voor ogen hadden.” 

Editor: Media Team

Datum: 29-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings

Fotografie: Jaro van Meerten